Lär dig mer om gummigolv

Inredning

Lär dig mer om gummigolv

Det trendiga gummigolvet tål hårda prövningar och passar perfekt i köket.

• 26 maj, 2014

Plus och minus med gummigolv

+ Slitstarkt och lättskött.

+ Ergonomiskt och mjukt att gå på.

+ Tyst och dämpar stegljud bra.

+ Lämnar inte ifrån sig giftiga gaser i samma utsträckning som plast vid brand.

– Priset. Mellan 500 och 1 000 kronor per kvadratmeter.

– Vissa tycker att de upphöjda cirklarna gör golvet mindre lätt att städa.

– En del sorter luktar gummi.

Lär dig mer om gummigolv
Gummigolv är inte bara praktiskt, det ger också karaktär åt ett i övrigt neutralt kök.

Tack vare sin slitstarka yta har gummigolven länge varit populära på offentliga platser som sjukhus, flygplatser och industrier. Nu har allt fler upptäckt multigolvet som passar dig som vill ha en tuffare stil som tål slitage.

Gummigolven består av syntetiskt gummi som fyllts ut av kaolin, krita och kimrök för att ge samma slitstarka egenskaper och utseende som naturgummi. Fördelarna är många. Förutom att det är tåligt och därmed praktiskt i köket, hallen eller tvättstugan, så är det också mjukt och varmt att gå på. Dessutom går det att variera i oändlighet. Det vanligaste gummigolvet är det med upphöjda cirklar, men för den som vågar finns det ett stort utbud av olika färger och mönster.

Golvet finns på rulle eller som plattor och baksidan är slipad eller täckt med väv för att limmet ska fästa bättre. Detta gör att man kan använda vattenbaserat lim och lägga golvet precis som en vanlig plastmatta. Eftersom gummi inte krymper behöver fogarna inte svetsas om golvet inte ligger i offentlig miljö, så är du händig och har tålamod kan du lägga golvet själv.

Gummigolv kan läggas på alla fasta underlag som betong, trä eller sten, men det är viktigt att man tar bort alla mjuka golvunderlag och jämnar till ytan. Man måste också vara noga med att underlaget är rent och torrt. Vissa gummigolv levereras med en skyddsyta som tas bort efter att läggningen är klar men om golvet inte har en färdig ytbehandling är det viktigt att man rengör och vaxar golvet när det lagts på plats.

När golvet väl är färdigt är det lätt att underhålla, men kräver rutinmässig rengöring. För att undvika repor bör man sopa eller dammsuga ofta. Sedan går det bra att våttorka, så länge man använder milda rengöringsmedel som är godkända för gummigolvet. 

Av Emilia Thor Foto Joachim Belaieff
Scroll to Top