Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Trädgård

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

I Hus & Hems trädgårdsskola har vi samlat de bästa idéerna för sommarens gröna rum. Häckar, staket och murar är viktiga inte bara som väggar utåt, utan även för att dela av och skapa mindre rum i trädgården.

• 20 maj, 2014

1. Berså av pil och bambu

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Torkad pil är ett material som smälter samman med naturen och som växer på ett mycket fint sätt. Den kan med fördel placeras i både lantliga och moderna miljöer. Nackdelen är att den inte håller i all evighet, särskilt inte om man har barn eller busiga vuxna som skjuter hårda fotbollar mot staketet. Pilen säljs i flätade sektioner och kan måttbeställas. Bambun framför är också ett självklart val av ”väggar” i många trädgårdar eftersom den blir så tät och hög där den trivs.

2. Stilrent med läkt

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Sektioner av läkt, alltså tunna smala träbrädor, är relativt enkla att bygga och är mycket användbara. Sätt ihop flera på rad eller i vinkel eller skapa rum med endast en sektion som på bilden. Ett annat sätt att använda läkt är att göra två mindre sektioner, beroende på ytan, som man placerar omlott och ungefär två meter ifrån varandra, i exempelvis en passage till huset. Då stoppar man direkt insyn och man kan bygga miljöer mot samtliga fyra väggar, antingen rabatter eller, som här, en liten installation med en stol, ett träd och ett vattenspel.

3. Väggar av grönska

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Det ser ut som om trädgården skulle kunna vara porten till Edens lustgård, men utanför grinden ligger ett helt vanligt villaområde. Hemligheten bakom djupet är frodigheten och kontrasten som bildas av olika gröna bladfärger. Här skapas väggarna av häckar, grind och murgröna.

4. Rama in med färg

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

En mur i samma kulör och stil som husets fasad ramar in och förstärker sammanhanget mellan hus och trädgård. Många växter älskar värmen som alstras i muren. Små trädgårdar är vackra att omgärda med murar. Det ger ett enhetligt intryck och samtidigt är muren tacksam att möblera mot med växter, spaljéer eller uteplatser. Se till att det även finns en skuggig plats, eftersom det blir varmt när solen gassar innanför murarna.

5. Krukor i rad

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Något så enkelt som krukor kan markera att ett nytt rum börjar, eller slutar. Valet av växter bestämmer höjden på ”väggen”. Gräs trivs bra i kruka om man vattnar regelbundet, men efter ett par år behöver rötterna mera plats. Vill man ha en blommig vägg kan hortensia passa bra med sitt bulliga växtsätt. Även träd är vackert i kruka. Sätter man tre på rad kan kronorna växa samman och få en gemensam form genom klippning efter några år.

6. Putsad mur

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Vill man ha en insynsskyddad tomt är en mur ett bra alternativ. Murar är även bra vindskydd, vilket främjar många växter. Här har man valt att sätta in ett gallerfönster för att få transparens mot omvärlden. Bamburuggar och silverpäronträd, som påminner om oliv, för tankarna till Medelhavet. En mur kräver ofta bygglov och det kan vara olika regler för olika kommuner. Kolla med byggnadsnämnden.

7. Ställning av bambu

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

En ställning byggd av bambupinnar blir en transparent vägg på vilken rosor och andra klätterväxter gärna tar sig fram. Den här typen av väggar passar bra när man vill markera en plats, men inte stänga ute resten av trädgården. Den kan fungera som en avdelare i rabatt, en spaljé eller runt en del av en uteplats eller ett trädäck. Surra fast pinnarna ordentligt med ståltråd så att ställningen håller mer än en säsong.

8. Armeringsnät och gräs

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Armeringsnät är billigt och otroligt användbart i trädgården och så går de snabbt att sätta upp. De här näten är fastspikade med märlor och sedan har visset elefantgräs flätats in i rutorna. Väggarna på bilden markerar en ingång till trädgården och stänger av mot parkeringen utanför. Eftersom man kan variera höjden kan man tillfredsställa många önskemål i den gröna miljön oavsett om man är ute efter avskärmningar som är smala, breda, höga eller låga.

9. Låg stenmur

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Rumsindelningar behöver inte vara så markerade för att göra sitt jobb. Det kan räcka med en låg häck eller som här en lägre mur som fått sällskap av örter och stenpartiväxter. Det är ett tungt jobb att bygga stenmurar, men det betalar sig med en mycket personlig inramning. Har man inga egna stenar kan man fråga en bonde, eller köpa från ett lokalt stenbrott. Om man vill plantera in växter i muren kan man göra det medan den byggs. Blanda lerjord med vatten och torv som binder samman både stenar och rötter.

10. Murgröna med titthål

Trädgårdsskolan del 2: Trädgårdens väggar

Här var murens uppgift att stänga av mot husets entré och dela upp den öppna ytan i två olika rum. På baksidan har familjen en matplats. Staketet under murgrönan är byggt av trä och i stommen har man sågat ut ett runt titthål som pryds av ett vattenspel. Se upp med murgrönan så att den inte klättar vidare på husfasaden. Den är mycket svår att ta bort och lämnar fula märken efter sig.

 

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top