Lata dagar vid bäcken

Trädgård

Lata dagar vid bäcken

I det rustika växthuset sitter Tom och Vivi-Ann och njuter av fikon, physalis och spirande tomatplantor. Utanför hörs porlet från bäcken strax intill. – Det är en dröm som blivit sann, säger Vivi-Ann.

• 20 maj, 2014

Här bor

Lata dagar vid bäckenNamn: Tom och Vivi-Ann Ekström.

Jobbar med: Tom är ägare av Skillinge Fisk. Vivi-Ann jobbar på Skatteverket.

Tomten: En gård från 1840 med växthus och 5 000 kvadratmeter tillhörande tomt.

När Vivi-Ann Ekström var liten följde hon ofta med sin pappa till familjens kolonilott där hon hade ett alldeles eget odlingsland. Det lade grunden för ett livslångt trädgårdsintresse.

Därför såg hon det aldrig som ett problem att ta sig an den stora, igenvuxna trädgården som ingick i köpet när hon och maken Tom köpte sin gård i slutet av 1980-talet. Sakta men säkert har paret förvandlat den 5 000 kvadratmeter stora tomten till en grön och blommande oas med perennrabatter, uteplatser och grönsaksodling.

– Jag älskar blommor och att göra buketter av allt som växer här, från tidig vår till sen höst, berättar Vivi-Ann.
Särskilt förtjust är hon i nävor och pelargoner – de senare står utplacerade här och var i krukor kring huset.

Egen bäck på tomten

Genom tomten rinner också Skillinge bäck ner mot havet, vilket skapar ytterligare en dimension i trädgården.

– Vi såg ett vackert växthus i en tidning för några år sedan och tyckte att det skulle passa perfekt nere vid ån. Där kunde vi skapa det som saknades på tomten, nämligen ett rum med tak som vi kunde vara i fastän det regnade eller blåste kallt.

Till hjälp tog Tom och Vivi-Ann företaget Sweden Green House, som ritar och tillverkar växthus. Växthuset är 3,5×4,3 meter, har en nockhöjd på 3 meter och är byggt i direkt anknytning till ena gaveln på boningshuset. På så sätt värms växthuset upp tillräckligt för att växterna ska kunna övervintra.

Eftersom växthuset skulle stå så nära bäcken var det viktigt med en rejäl grund, gjuten i betong. Sockeln är av tegel och listerna är tillverkade av långsamt växande fura, ett extra hårt träslag som är motståndskraftigt mot röta. Inne i huset byggde man en odlingsbädd med 1,5 meters djup så att växterna kan suga vatten från bäcken. Den automatiska ventilationen förhindrar att växterna bränner eller torkar ut. Som golv valde Tom och Vivi-Ann tegel.

– Växthuset är en dröm som blivit sann, säger Vivi-Ann.

Vid sidan av växthuset ligger trädgårdslandet med rädisor, sallad, jordärtskockor, vaxbönor, vindruvor, olika bär och fruktträd.

Slipper myggen

– När vi anlade trädgårdslandet bakom växthuset så upptäckte vi att här legat ett gammalt hönshus med jättefina trampstenar i skiffer. Dem tog vi vara på och placerade framför växthuset i en oregelbunden form ner mot bäcken, berättar Tom.

– Kombinationen att ha möjligheten att odla tomat, gurka, paprika, physalis och fikon samt att kunna umgås ute, från tidig vår till sen höst, är kanon. Bäcken porlar härligt rofyllt och vi sitter här så ofta vi kan. På sommarkvällarna slipper vi myggen och regnet och på vår och höst de kalla vindarna från havet, säger Tom.

I november, när höststormarna trycker upp havsvatten i bäcken, går stora laxöringar uppför strömmen och på våren lägger de sin rom.

– På sommaren är bäcken full av små yngel. Barnbarnen tycker det är jätteroligt att fånga fisken med håv, ta en liten titt och sedan släppa tillbaka dem igen i bäcken.

 

Lata dagar vid bäcken
Det finns en sittplats även utanför växthuset, i skuggan av en rönn. Stol och bord hittade familjen på en loppis i Skillinge.
Lata dagar vid bäcken
Svärdottern Sofia och barnbarnet Alice hälsar ofta på i växthuset.
Lata dagar vid bäcken
Tagetes är inte bara en färgklick i rabatten, utan en riktig nyttoväxt också. Rötterna tar kål på nematoder, som kan ge grönsaker olika svampsjukdomar.
Lata dagar vid bäcken
Pelargonerna i rött och rosa ger blomsterprakt hela säsongen. Det gamla blomsterbordet fanns i bostadshuset vid försäljningen.
Lata dagar vid bäcken
Listerna är tillverkade av långsamt växande fura, ett extra hårt träslag som är motståndskraftigt mot röta.
Lata dagar vid bäcken
Stolarna kommer från Toms mamma. Skåpet och hyllan hittade de på loppis i trakten. Mot väggen och i taket klättrar vinrankor.
Lata dagar vid bäcken
Stenarna som nu ligger framför växthuset hittade Tom och Vivi-Ann i köksträdgården när de började gräva där det gamla hönshuset hade legat. Tegelstenarna vid grunden ger en jämnare temperatur i växthuset, eftersom de lagrar värme.
Lata dagar vid bäcken
Växthuset är byggt i direkt anslutning till boningshuset och fungerar som ett extra rum att vara i. En varm sommardag kan man vada ut i ån och titta på laxynglen medan man svalkar fötterna.
Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top