Kan vi välja samma färg inne och ute?

Konsument

Kan vi välja samma färg inne och ute?

Karin Espinosa Morel är inredningsarkitekt och svarar på dina inredningsfrågor – stora som små.

• 20 maj, 2014

Kan vi välja samma färg inne och ute?
En färg som upplevs grå i affären kan bli helt rätt till det vita huset.

Fråga: Vi renoverar ett hus byggt 1930 och på ovanvåningen har vi målat om snickerier som fönster, lister och innerdörrar med en varmgrå linoljefärg i kulören 2502-Y. Golvet är ett nytt vitoljat furugolv. Väggarna i barnrummet tänkte vi måla vita i 0500-N, men vårt sovrum vill vi gärna ha i lite mörkare kulör. Vad passar till de grå snickerierna?  

Och hur gör vi med fasaden? Vi har putsat och målat fönster utvändigt med grågrön linolja och vill måla fasaden i vit kalkfärg och undrar om 0500-N är lämplig även utvändigt? Vi har även snickerier utomhus som bör målas med samma vita kulör som fasaden. 

Catrin 

 

Svar: Hej, och nej, nej!! Ni ska absolut inte använda er av en färg som är ljus inomhus för att få samma effekt utomhus. Atmosfären och mängden dagsljus gör att en färg blir många gånger ljusare, kallare och blåare ute än inne. Det innebär till exempel att en blågrå färg blir väldigt blå utomhus. Och helvita innefärgen 0500-N skulle upplevas som blåvit självlysande ”tippex” utomhus.

Omgivningen inverkar dessutom på hur färgen upplevs på din fasad; ligger huset intill mycket grönska, står det omgivet av kulörta hus, har det en grundsten som är varmgrå, eller kallgrå? Ska grunden också målas? Är fasadens puts väldigt strukturerad eller ganska slät? Putsens struktur gör genom skuggverkan i porerna att samma färgnummer kan upplevas olika ljus på olika ytor. Allt detta inverkar, så förbered er på att provmåla flera ytor innan ni bestämmer er. Provmåla gärna fläckar både i norr- och i söderläge då det blir helt olika effekt.

Det enda man med säkerhet kan säga i förväg är att den färg som ni kommer att uppleva som helt vit utomhus, kommer att vara smutsgrå på färghandlarens färgprov. Så be din färghandlare om råd, samt provmåla många nyanser innan ni bestämmer er! I sovrummet tycker jag att ni väljer en grå som är mörkare än listerna men i samma nyansskala, till exempel 3502-Y eller 4002-Y.

Scroll to Top