Lavendelfält som böljar i vinden.

Trädgård

Så här lyckas du med lavendel

Lavendel är en av de få växter som fungerar lika bra i trädgården, maten, parfymen och linneskåpet. Här får du tipsen för att lyckas med att få lavendeln att trivas i din trädgård.

• 16 maj, 2014

Så här lyckas du med lavendel
I Sverige börjar lavendeln blomma i början av juli och skördas i slutet av månaden. Förr skördades all lavendel med lavendelskära.

Lyckas med lavendel

  • Plantera den gärna in till husväggen där det är torrt. Jorden ska helst vara mager och kalkrik. Lavendel är tålig, bara det inte blir för blött.
  • En yvig lavendel kan behöva beskäras. Gör det tidigt på våren innan knopparna kommer, en tredjedel av plantan är lagom. Det går också att klippa ner den i samband med blomningen.
    Ett sätt att få fler plantor är att ta sticklingar. Ta skott som inte blommar, ta bort bladen på den del som hamnar under jorden och stick ner i en kruka med såjord.
  • Om man sår lavendel är det viktigt att fröna får en köldknäpp. Så i krukor på hösten och låt dem stå ute under vintern, eller sätt in frösådden i kylen ett par veckor.

 

 

Så här lyckas du med lavendel
Som i Provence – fast i Sverige. Dessa lavendelfält finns i Köpingebro nära Ystad, där Eva och Olle Olsson driver Österlenkryddor. Lavendeln torkas men används också för utvinning av lavendelolja.

Visst kan man odla lavendel bara för den vackra blommans skull. De oftast blålila blommorna och silvergrå bladen ger en fin kontrast till annat i trädgården. En klassiker är lavendel och rosor, även om lavendeln egentligen trivs bättre ihop med växter som gillar samma magra väldränerade jord, t ex prästkrage. 

Men det är nog ändå för den bedövande väldoften som lavendeln kommit att bli en så odlad och älskad. Det sägs att lavendeldoft slog emot de arkeologer som öppnade Tutanchamons grav och Cleopatra stänkte lavendelolja i håret när hon skulle vara extra fin. Att romarnas badhus ångade av lavendeldofter vet man säkert, själva namnet kommer från romarnas ord för tvätta, lavare. Det var också troligen romarna som började lägga små knippen av den torkade blomman bland sängkläderna för att hålla dem fräscha och fria från ohyra.

 

Så här lyckas du med lavendel
Vit skärmlavendel blir bara ettårig om man inte odlar den i kruka eller låda och tar in den för övervintring.

Så här lyckas du med lavendel

Lavendelsorten Blue Hidcote.

Lavendel har också odlats som medicinalört eftersom den sägs pigga upp den som är trött och ge ro till den som är nervös. Den används också i den klassiska kryddblandningen Herbes de Provence. I dag odlas den framför allt som ingrediens i parfym, tvål och annan kosmetika. De största lavendelfälten finns i södra Frankrike även om det faktiskt också finns kommersiella odlingar i södra Sverige.

För oss som gärna vill ha den mytomspunna växten hemma i trädgården är det värt att tänka på att den härstammar från Sydeuropa och vill stå torrt och soligt i kalkhaltig väldränerad jord. Står den för fuktigt under vintern, vilket är lätt hänt i tung lerjord, kan rötterna ruttna och dö. Men när det gäller kyla är lavendeln härdigare än man kanske tror. Det är bara i norra Sverige som man måste odla vanlig lavendel, lavandula angustifolia, i kruka och ta in när det blir frost. Och den som väl fått lavendeln att trivas kan antingen bara njuta av den blålila blomprakten eller göra som mormor, knyta en lavendelfläta att lägga bland lakanen i linneskåpet.

Så här lyckas du med lavendel
’Spanish eyes’ är en ettårig lavendel med en intensiv doft.
Så här lyckas du med lavendel
’Blue Hidcote’ passar bra för torkning. Den blir cirka 35 cm hög och blommar i juli, augusti.
Text Nina Sederholm Foto Gabriella Dahlman
Scroll to Top