5 gröna favoriter i kruka

Inredning

5 gröna favoriter i kruka

Att inreda med växter är en av årets tydligaste trender. Satsa på växter med stora gröna blad för att skapa din egen inomhusdjungel. Här hittar du några av de trendigaste växterna just nu - och hur du får dem att överleva.

• 14 maj, 2014

5 gröna favoriter i kruka

1. Monstera

Monstera deliciosa är enligt Blomsterlandet.se en mycket lättskött växt. Låt den stå ljust men inte i direkt solljus och vattna rikligt, Monsteran ska inte torka ut mellan vattningarna. Växten lever i vilt tillstånd i de tropiska delarna av Mexico där det blåser kraftigt. För att inte slitas sönder har bladen fått sitt karaktäristiska utseende, fulla med hål och inskärningar. Växten kan blomma och få ätliga, välsmakande frukter. Smaken är som en korsning mellan banan och ananas. Var dock försiktig med frukten, enligt Krukväxter.com kan den omogna monsterafrukten vara giftig. Bild från narumi.fr

 

5 gröna favoriter i kruka

2. Fikonträd

Ficus carica är inte lika lättskött som Monsteran. På våren och sommaren vill växten stå soligt, gärna i direkt solljus. Fikonträdet ska vattnas rikligt när den vattnas, men jorden ska torka upp lätt mellan vattningarna. På vintern är det viktigt att inte låta växten stå i rumstempratur. Fikonträdet fäller sina blad under vintern och kan gärna stå mörkt, men i så fall ska trädet också stå svalt och vattnas minimalt. Hur du sköter fikonträdet under vintern står det med om på Svd. Bild från gingerbreadhouse.blogg.se.

 

5 gröna favoriter i kruka

3. Elefantöra

Elefantöra, eller Parasollpilea som den också heter, är en lustig växt med parasolliknande blad. På latin heter växten Pilea peperomioide. Elefantöra är inte en speciellt lättskött växt. Enligt Blomsterlandet ska den stå ljust och soligt, men inte i söderläge. Den ska vattnas med ljummet vatten i kanten av krukan och inte i växten. Det får inte stå kvar vatten i ytterkrukan, och det är viktigt att krukan är väldränerad, gärna med lecakulor. Bild från Pinterest.

 

5 gröna favoriter i kruka

4. Fönsterfikus

Ficus elastica kallas, i likhet med Monsteran, mycket lättskött av Blomsterlandet.se. Ficus betyder förvirrande nog fikonträd på latin. Fönsterfikusen har sitt ursprung i östra Himalaya. Under sommarhalvåret vill den stå ljust, men inte i direkt sol. Den ska vattnas så att jorden blir blöt, och mellan vattningarna ska jorden torka upp men inte torka ut. Under vinterhalvåret ska växten stå svalt och vattnas mer sällan. Skötselråden och bilden kommer från blomsterframjandet.se.

 

5. Kaktus

Cereus heter den pelarliknande kaktusen. Kaktusar är lättskötta, de står gärna i full sol och klarar sig länge utan vatten. De tål inte att stå i vatten utan jorden ska torka helt mellan vattningarna. På vintern vill kaktusen gärna stå lite svalare. Alla kaktusar kommer ursprungligen från den amerikanska kontinenten, och det finns över 2000 olika kaktusarter, enligt blomsterframjandet.se.Bild från Etsy.

Av Vide Norman
Scroll to Top