Hitta bästa köksgolvet – stor guide till golvmaterialen

Inredning

Hitta bästa köksgolvet – stor guide till golvmaterialen

Köksgolvet ska tåla mycket. Här klappras det med vassa klackar, tomatsåsen spills ut, en stekpanna far i golvet och hunden repar med klorna. Välj det golv som passar dig bäst med hjälp av vår guide.

• 14 maj, 2014

1. Klinker

Material: Naturmaterial. Görs av lera som bränns vid höga temperaturer, så kallat stengods.

Fördelar: Tåligt, tidlöst, reptåligt och lättskött. Ljusbeständigt. Passar till golv med golvvärme. Naturligt och tidlöst material.

Nackdelar: Hårt att stå och gå på. Det kan gå flisor om man tappar något hårt eller riktigt vasst. Kräver golvvärme, annars känns det kallt. Även utan värmeslingor höjs golvet ett par centimeter. Relativt dyrt.

Läggning: Läggs på stumt, plant underlag som golvgips eller betong. Har du trä under så krävs speciella fästmassor och elastiskt fogbruk. Anlita hjälp om du inte själv är på proffsnivå.

Underhåll: Låt inte vatten bli stående. Glaserade golv ska torkas med allrengöringsmedel. Eftertorka med rent vatten. Klinkerolja kan användas för att täta porösa cementbruksfogar något. Daglig borttagning av synlig smuts.

Hitta bästa köksgolvet – stor guide till golvmaterialen

2. Trä

Material: Naturmaterial och helt förnyelsebart. Åldras och förändrar utseende men anses ofta bli vackrare med åren. Går att slipa flera gånger. Kan såpskuras, lutas, kalkas och betsas, målas eller laseras.

Fördelar: Mjukt att stå och gå på. Relativt billigt med tanke på att det går att slipa om. Naturligt och tidlöst material.

Nackdelar: Känsligt för slag och repor, fett och spill av till exempel mat med kraftig färg. Kräver en del underhåll för att förbli fräscht.

Läggning: Går att lägga själv. Beroende på underlag kan det skruvas, spikas på reglar eller limmas. Golvvärme påverkar träets fuktkvot.

Underhåll: Dammsug och sopa, håll grus och smuts borta. Fukttorka med hårt urvriden mikrofiberduk vid behov. Tillsätt ett milt rengöringsmedel om du har ett lackat trägolv. Använd återfettande golvsåpa och/eller underhållsolja om du har ett såpat eller oljat trägolv.

 Hitta bästa köksgolvet – stor guide till golvmaterialen

3. Laminat

Material: Flera skikt sammanpressade genom laminering med en träfiberskiva som bas. Ett ljuddämpande skikt kan också förekomma. Trä- eller klinkerimiterande dekor tryckt på papper.

Fördelar: Starkt, slittåligt, reptåligt, vattentätt. Ett laminatgolv av god kvalitet håller länge och har lång garantitid. Tål de flesta kemikalier.

Nackdelar: Kan inte slipas om utan måste bytas vid skador. Dålig kvalitet blir lätt skadad och då måste golvet bytas.

Läggning: Finns i brädor med eller utan klickfunktion. Lätt att lägga. Ska läggas på plana ytor för att inte uppvisa ojämnheter. Kan läggas på golv med golvvärme.

Underhåll: Torra metoder som dammsugning och sopning. Daglig borttagning av synlig smuts. Fuktmoppa med rengöringsmedel, byt vatten ofta.

Hitta bästa köksgolvet – stor guide till golvmaterialen

4. Linoleum

Material: Naturmaterial till drygt 95 procent. Består av linolja, harts, trä- sten- och korkmjöl, fyllnadsmedel och färgpigment samt ett akrylbaserat grundskydd av ytan.

Fördelar: Mjukt att stå och gå på. Tåligt och slitstarkt. Små skador självläker med tiden. Tål fettfläckar. Förhållandevis billigt.

Nackdelar: Tål inte vatten eller fukt i någon större utsträckning, vilket är en stor nackdel i kök. Inte heller syror eller aceton.

Läggning: Finns i matta på rulle eller plattor. Går att lägga själv. Läggs på plant och torrt underlag. Matta hellimmas. Plattor behöver inte limmas. Kan läggas på golv med golvvärme.

Underhåll: Torra metoder som dammsugning, sopning, moppning. Daglig borttagning
av synlig smuts. Omedelbar borttagning av fläckar. Fukttorkas sparsamt och då med ljummet vatten och handdiskmedel. Vaxas med specialmedel vid behov.

Hitta bästa köksgolvet – stor guide till golvmaterialen 

5. Plast

Material: Plastmassa som pressas och valsas på jute- eller glasfiberväv. Moderna plastmattor (vinylmattor) görs av klorfri plast som inte bildar frätande gaser vid brand.

Fördelar: Slitstarkt, vattentåligt, ljuddämpande och lättstädat. Tåligt mot fläckar och fukt.  Finns i många färger och mönster. Mjukare än klinker. Går att lägga själv. Billigt.

Nackdelar: Kan få fula fläckar av till exempel gympa-skor eller innetofflor med gummisula. Stumt och hårt. Kan kännas kallt. Golvvärme kan orsaka bubblor i mattan.

Läggning: Finns i matta på rulle eller plattor. Kanterna kan vikas upp under skåp.

Underhåll: Torr- och fuktmoppa. Tvätta då och då med vatten och rengöringsmedel. Starkare rengöringsmedel kräver eftersköljning med rent vatten. Vissa plastgolv får en fin glans med hjälp av polish, men inte alla. Följ golvtillverkarens anvisningar. Ta omedelbart bort fläckar från t ex gummi eller färg.

Hitta bästa köksgolvet – stor guide till golvmaterialen

Lästipset!

Hos golvbranschen.se finns svar på aktuella frågor om material och skötsel.

Miljötipset!

svanen.nu kan du hitta alla golv som fått miljösymbolen Svanen.

Text Anna-Klara Fresk Aspegren

Scroll to Top