Bygg en enkel krona till köket

Fixa

Bygg en enkel krona till köket

Vi byggde en krona av ett vanligt byggband i metall och ståltråd och hängde den över köksbordet som en dekorativ upphängningsplats för favoritkopparna.

• 14 maj, 2014

Det här behövs

Byggband, ca 80–100 cm

Plåtsax

Ståltråd, 2 mm i diam, ca 300 cm

Vanlig tunn ståltråd

Rundtång

Nyptång

Metallfil

Maskeringstejp (eventuellt) 

Bygg en enkel krona till köket
Vill du inte hänga koppar i kronan fungerar den fint som redskapshållare för allt från vispar till decilitermått.

Gör så här: 

1. Räkna de större hålen i bandet, antalet måste vara jämnt delbart mellan de fyra upphängningspunkterna i bandet. Lägg till ytterligare 2×2 hål på bandet och klipp av det med en plåtsax.  Jämna till bandets kanter med en metallfil. Gör en ring av bandet, låt två hål gå omlott, använd dessa till att fästa ihop bandet med tunn ståltråd till en ring. (Vill du bygga en större krona, behövs längre byggband och längre ståltrådar.) 

2. Nyp av fyra ca 50 cm lika långa trådar av den grövre ståltråden till kronans byglar. Gör likadana ”kringlor”
(att hänga bandringen i, se bilden) i ena änden på de fyra trådarna med en rundtång.  

3. Trä igenom de fyra byglarna genom större hål mitt emot varandra på ringen. Kringlarna blir nu dekorativa hängen som sticker ut från ringen. De avslutande tråd-ändarna i kronans topp kan sedan formas som bilden visar. Fäst samman dem temporärt med lite maskeringstejp och linda sedan tätt, tätt vanlig ståltråd runt.  

4. Nyp av ett jämnt antal bitar (här 20 st) av den kraftiga ståltråden, ca 10–12 cm långa, och gör krokar som sedan ska hänga symmet­riskt i hålen mellan de fyra byglarna. Försök att med rundtången göra krokarna i samma form. 

5. Till kronans upphängning, tillverka en stor ögla med krokar i båda ändarna, använd den kraftiga tråden, i den ska kronan hänga. Några långa raka ”stänger”, ca 30 cm långa, med en liten krok i båda ändarna blir en bra upphängningsanordning. Ju högre till tak (eller annan upphängningspunkt), desto fler stänger.  

TEXT OCH IDÉ LARS G HENRICSON FOTO ANNE SYDQUIST
Scroll to Top