Värmländskt torp i det gröna

Hemma hos

Värmländskt torp i det gröna

Ren skogsluft och ett liv fritt från stress. Nu när Johan och Mia flyttat ut till sitt värmländska torp låter de renoveringen ta sin tid, och det gamla huset får sätta stilen. 

• 14 maj, 2014

Här bor

Värmländskt torp i det gröna

Namn: Johan Ekenberg och Mia Lehndal med dottern Emma, 1,5 år.

Jobbar med: Johan är talare och kursledare, Mia är coach och yogainstruktör.

Huset: Ett litet torp byggt på 1890-talet som byggts ut och blivit tre gånger så stort, ca 150 kvm.

Johans tips för att få det nya att se ursprungligt ut:

  • Välj material och färger som harmonierar med det gamla och skapar en enhetlig upplevelse.
  • ”Slarva” – använd ögonmått, inte vattenpass, utom där det verkligen behövs.
  • Ta fram gamla stockar. Sprickor i dessa kan lagas med tidningspapper och silikon. Det blir ett slags papier maché som sedan kan målas över med vanlig väggfärg. Springor mellan stockar tätas med mossa.
  • Det går att fuska och lägga till takbjälkar som egentligen inte behövs. Det ger en gammaldags känsla.
  • Välj fönster, dörrar och golv som ser traditionella ut.

Värmländskt torp i det gröna
Emma utanför torpet i Värmland som nu är tre gånger så stort som från början. Torpet har bland annat fått en ny veranda. Även ladan till vänster har fått ett växthusliknande uterum. Att måla fasaden i två färger gör den mer levande, och är en tradition som uppstod omkring 1910. Den vita bården under takfoten markerar höjningen av det låga torpartaket. Trädäcket av tryckimpregnerat virke är byggt av Ämtab Byggnadssnickeri.
Värmländskt torp i det gröna
Från hallen ser man genom huset och ut i trädgården. Verandafönster och dörrar är nytillverkade i gammaldags stil. Matbord från Mias farmor. Veden travas upp till taket och blir samtidigt en dekoration. Golvet består av vitlaserad furu, från Siljan Golv. Hallgolv av klinker. Fönster, Nacka byggnadsvård.
Värmländskt torp i det gröna
Kring köksbordet står loppisfyndade stolar i olika färger. Den röda är en typisk 70-talsstol som Johan hittade i ladan under renoveringen. Hyllorna har en gång suttit i Vadstena bibliotek och fyndades ursprungligen av Johans syster. Den gamla byrån är målad i rött, vitt och svart, färger som återkommer på olika ställen i resten av huset för att skapa harmoni.
Värmländskt torp i det gröna
Kökets pärlspont är gulmålad medan stockarna ovanför fått vit färg. Mycket lite i Johans och Mias hem är nyköpt, utan har fått hänga med från tidigare boenden.
Värmländskt torp i det gröna
Ovanför den gamla fungerande köksspisen hänger ett dekorativt galler där kastrullerna får plats. Köksluckorna har fått ny färg och vissa av dem pärlspontyta för att ge ett mer omväxlande intryck i väntan på en större renovering av köket.
Värmländskt torp i det gröna
Verandan fungerar både som vardagsrum och matrum. Till vänster skymtar torparköket. Vitlaserat brädgolv från Siljan Golv. Fåtölj, ”Karlstad”, och ljus kudde, Ikea. Värmlandsplanschen är av samma slag som Johan sålde som barn. En grå lucka täcker en hålighet som uppstod vid renoveringen. ”Gör något kul av ojämnheter och sådant som blir fel, i stället för att försöka dölja det”, säger Johan. Kamin, ”Westbo Classic”, Scandinavisk Spismiljö.
Värmländskt torp i det gröna
Verandan.
Värmländskt torp i det gröna
Emma och Mia njuter av kvällssolen på altanen.
Värmländskt torp i det gröna
Den mörka ladan lättas upp av ett uterum i vitt. Materialet består till stor del av rester från husbygget. Fönstren köptes från en granne. Taket är byggt av plast som inte gulnar av solen. Golv av råspont.
Värmländskt torp i det gröna
Över fönstret hänger en autentisk vägskylt från trakten. Pelargonerna frodas i en gammal jäslåda från ett bageri.
Värmländskt torp i det gröna
Emma och mamma Mia i hängmattan utanför ladan.
Värmländskt torp i det gröna
Ute i ladan finns ett gästrum, som också används som yogarum. Nya fönster, liksom ljusinsläppande plast i en del av taket, släpper in ljus i ladan. Väggarna är tätade med Johans egen papier machéteknik. Kuddar och bonader är broderade av Johans mamma. Golvet är vattenblästrat och vitlaserat, och ser därför äldre ut än det är.
Värmländskt torp i det gröna
Från uterummet ser man upp mot huvudbyggnaden. Mattan är köpt på Pub för länge sen. Ljusstakarna är delar från en gammal trasig kandelaber.
Värmländskt torp i det gröna
Torpet från 1892 var från början bara 50 kvm stort och har nu vuxit till 150 kvm även om allting ännu inte är klart. Köket ligger i den äldsta delen av huset.

Mitt i den värmländska skogen i en gammal trädgård där vägen tar slut ligger ett torp. Här bland äppelträden bor Johan Ekenberg, Mia Lehndal och deras dotter Emma. För tre år sedan hittade de torpet av en slump och det visade sig att det var till salu.

Det skulle inte bara vara ett sommarhus, utan var från början tänkt att utnyttjas även andra tider på året, eftersom Johan ofta jobbar i Värmland. Men för varje år som gick tillbringade paret mer tid här. Till slut sålde de huset i Saltsjö-Boo utanför Stockholm för att bli värmlänningar på riktigt. Igen. Båda har nämligen vuxit upp i detta landskap, Mia faktiskt alldeles i närheten.

– Vi kom till en punkt när vi behövde bestämma oss. Väldigt mycket är bättre här, särskilt för barn. Luften, dagis, naturen. Att bo här passar också ihop med vår livsstil, som är präglad av yoga och meditation, säger Mia.

Sneda vinklar

Torpet är troligen byggt 1892 och hade från början kök och kammare i bottenplan och två rum en trappa upp, ursprungligen en torkvind. Nu, tre år senare, är det utbyggt och omkring tre gånger så stort som förut, cirka 150 kvadratmeter. Men tillbyggnaden ser ändå inte nybyggd ut, vilket inte är någon slump.
Johan har en tydlig filosofi:

– Ska man bygga ut ett gammalt hus får man inte sträva efter räta vinklar överallt. De nya materialen måste även funka med de gamla, till exempel när man väljer golv och fönster. Då kommer huset att leva och samtidigt bli en harmonisk helhet.

Värmländskt torp i det gröna

Verandan fungerar både som vardagsrum och matrum.

Knepen för att få det nya att se gammalt ut har varit många. Ett är att låta virket i den nya fasaden ha lite olika bredder, så att locklisterna inte hamnar helt symmetriskt. Ögat luras då att tro att det är en gammal husvägg. Ett annat grepp har varit att välja fönster som är gjorda som förr i världen, med lösa innanfönster och rutor som inte är helt plana. Resultatet, en glasveranda som ser ut som om den alltid hört till huset, fast utbyggnadens fasad är så ny att den ännu inte är färdigmålad.

Eftersom paret fick barn för ett och ett halvt år sedan har Mia inte byggt så mycket som hon tänkt, utan Johan har gjort det mesta, i samråd med henne. För hans del har det varit viktigt att låta lusten styra arbetet, så att det inte blir betungande och tråkigt.

– Jag njuter medan jag spikar och tänker aldrig att ”jag vill bli klar med skiten”. Det gäller att se skönheten även i det som ännu inte är färdigt. Ibland tänder jag ett ljus när jag jobbar för att skapa stämning. Och så städar jag mycket efter varje arbetspass för att få bort känslan av byggarbetsplats, säger Johan.

Värmländskt torp i det gröna

Kökets pärlspont är gulmålad medan stockarna ovanför fått vit färg.

Älska huset som det är

Torpets krypgrund var felfri, men utbyggnaden fick en modern grund i gjuten betong. Den nya huskroppens stomme sattes upp av byggnadssnickare från trakten, så att regelverket blev rakt.

– Det kändes viktigt att anlita den som bodde närmast. De har gångavstånd till oss och gör inga byggfel, eftersom vi lärt känna varandra.

Annars gör Johan en poäng av att han inte använt vattenpass i arbetet, inget i naturen är ju rakt. Johan och Mia tycker att man bör kunna ”älska det som ännu inte är färdigt” när man köper och bygger om hus, speciellt om man samtidigt jobbar och får barn ihop. Fortfarande finns många ställen där det behövs färg, och där det saknas en list eller annat avslutande moment. Men det är viktigt att inte stressa, tycker Johan.

– Hetsa inte. Om du inte vet hur du ska göra – vänta och låt det vara halvfärdigt tills du vet. Då slipper du göra om, menar Johan.

Inredningen av huset har följt samma lugna princip. Det mesta är gammalt, eller från Ikea. Väldigt lite är nyinköpt. Men något de satsat på är kaminerna, som är mycket vackra med gammaldags charm, fast de är nytillverkade.

– Det gäller att lägga pengar på rätt saker. Mycket av materialet är standard, till exempel råspont, som vi har
i taket. Annat har vi satsat extra på, som fönster och golv. Huset har hittills kostat omkring två miljoner, pengar som vi vet att vi inte kan få tillbaka.

Men ett sådant här hus är ingen ekonomisk investering.

– Vi skapar detta för att vi vill leva här, säger Johan.

Styling och foto Johanna Hopkins Text Eva Sanner stylingassistent Anna Israelsson
Scroll to Top