Drömhus med punschveranda

Hemma hos

Drömhus med punschveranda

En punschveranda hade alltid stått på Leonors önskelista sedan somrarna på Koster. Nu har hon både veranda, spröjsade fönster och en altan stor som en dansbana.

• 13 maj, 2014

Här bor

Drömhus med punschveranda

Namn: Mats och Leonor Juhl Kristiansson med döttrarna Linnéa, 6 år, och My, 2 år.

Jobbar med: Mats är projektansvarig på danska bolaget Louis Poulsen, Leonor är inredare och inredningsstylist med egna firman Fröken Turkos.

Huset: 220 kvm stort tillbyggt trähus, ursprungligen byggt 1940.

Drömhus med punschveranda
Det nyrenoverade huset byggt 1940 har bland annat fått en ny veranda och ny balkong. Fönster och dörrar är nytillverkade i 1920-talsstil. Den nya altanen är tillräckligt stor för att dansa på.
Drömhus med punschveranda
Skåp från Lidhults kök. Bänklampa, ”AJ”. Vitvaror, Miele. Spis, Smeg. Matta från Åhléns.
Drömhus med punschveranda
Köket är vitmålat med färgglada accenter. Skåp från Lidhults kök. Blandare, Nivito. Lampa ”PH Kotten”, bänklampa, ”AJ”. Vitvaror, Miele. Hylla på hjul, Ikea. Mattor från House Doctor och Åhléns.
Drömhus med punschveranda
Mugghållaren på väggen har familjen gjort av en bräda och långa spikar. Muggar av Agneta Livijn. Vas, Ikea.
Drömhus med punschveranda
Som stänkskydd har Leonor satt en skiva hon målat med griffelfärg. Här kan man samla recept och säga vad man tycker. Skärbrädor, House Doctor.
Drömhus med punschveranda
Matplatsen badar i ljuset från de stora fönstren. Bordet från Ikea är slipat och vitmålat. Turkosa stolar från Hantverkshuset Le Village. Taklampa, ”Shutters”, Louis Poulsen. Korg Afroart. Element med mässingsbeslag, Lenhovda. Matta House Doctor.
Drömhus med punschveranda
Planlösningen är öppen mellan vardagsrum och kök. Fåtölj och askar, House Doctor. Hylla, Norrgavel. Kudde från Designers Guild, Pretty Home.
Drömhus med punschveranda
Under den svängda trappan finns ett mysigt krypin med kuddar. Soffa, ”Ektorp”, Ikea. Kuddar och pläd från Designers Guild och Afroart. Matta, Ikea. Soffbordet är gjort av en gammal dörr som fått hjul. Tavlor av Sara Sandström. Väggskåp och bokstäver, House Doctor. Lampor ”Toldbod” och ”AJ”, Louis Poulsen.
Drömhus med punschveranda
Mysans sovhörna får plats under snedtaket i sovrummet. Spjälsäng, Ikea. Lampa, ”AJ”, Louis Poulsen. Mattor, House Doctor.
Drömhus med punschveranda
I barnens rum finns en liten kuddhörna med turkos sänghimmel. Ljusslinga i fönstret, House Doctor. Elefanter på snöre, Indiska. Tallrikshyllan är full av ramar. Hylla från Oliver furniture. Kuddar, Indiska och från resor i Thailand.
Drömhus med punschveranda
Sovrummet får karaktär av husets snedtak. Lampa, ”AJ”, Louis Poulsen. Överkast, Designers Guild. Kuddar med knappar, Designbirds. Tavla av dottern Linnéa.
Drömhus med punschveranda
Leonor gillade inte badrummets gula klinkergolv när familjen flyttade in, men har ändrat sig. Skåpet har också hängt med i många år.
Drömhus med punschveranda
Efter utbyggnaden är huset 220 kvm stort. Arkitekt Susan Dahllöf på Studor ritade verandan med fönster och dörrar i gammal stil.
Drömhus med punschveranda
Efter utbyggnaden är huset 220 kvm stort. Arkitekt Susan Dahllöf på Studor ritade verandan med fönster och dörrar i gammal stil.

Första gången Leonor och Mats såg huset i Billdal tyckte de att det såg ut som en skokartong. Trist, fyrkantigt, med 80-talsfönster.

– Vi tittade på bilder som var tagna i februari, och det var allmänt grått och tråkigt. Men vi tänkte att vi får väl åka och titta.

– När vi väl kom hit blev vi överraskade. Trädgården var en oas, en dröm. Huset hade underbar utsikt över
en äng med betande kor och vacker ekskog runtom. Dessutom var vi bara en cykeltur från havet. Vi blev förälskade!

Men det var fler än Leonor och Mats som blivit kära.

– Det var oerhört många spekulanter, helt smockat och en nervig budgivning, men till slut blev huset vårt!

Redan från början målade de upp hur huset skulle se ut när det var färdigt.

– Jag har alltid önskat mig en stor punschveranda! Min pappa är från Koster och därifrån kommer drömmen om ett vitmålat hus med spröjsade fönster. Inte gullepluttigt, utan stilrent, så att det passar till huset, säger Leonor.

Diskade i badkaret

Men för att få det fyrkantiga 1940-talshuset att likna drömmen krävdes arbete. Mats och Leonor var visserligen inte rädda för att ta i, efter att ha totalrenoverat fyra lägenheter och en sommarstuga. Men när de satte i gång med renoveringen på allvar vintern 2011 var Leonor höggravid med deras andra barn, My. Och det skulle ta över två år innan huset blev klart.

– Det fanns stunder då jag kände att ”Herregud, vad har vi gett oss in på”? My var nyfödd och hade kolik. Trädgården var en enda lerhög med grävskopor och maskiner. De hamrade och sågade överallt. Vi fick diska i badkaret under flera månader och laga mat på kokplatta på toaletten. Till slut fick jag ta barnen och sova över lite varstans medan Mats slet med huset. Men det gick! Nu är vi helnöjda, och man glömmer fort, säger Leonor.

När renoveringen drog i gång på allvar hade de redan målat om invändigt, lagt nya breda ektiljor på golvet och tapetserat. Arkitekten Susan Dahllöf ritade utbyggnaden med fönster och dörrar. Nu fick huset bergvärme och elradiatorerna byttes ut mot vackra element i äldre stil med mässingsdrag. Nya bärande stålbalkar sattes upp för att få en så stor köksyta som möjligt. Taket höjdes och väggar revs. Själva köket ritade Leonor själv.

– Jag ville ta vara på ljuset och utsikten över ängen, korna och den mäktiga ekskogen. 

Men när Mats började skissa på de två stora altandäcken blev Leonor livrädd.

Drömhus med punschveranda

Köket är vitmålat med färgglada accenter.

Altan som en dansbana

– En så stor altan fanns inte i min värld! Jag är uppväxt med små verandor, pinnsoffor och buskrosor. Altanen såg ut som en jättestor dansbana. Men i dag är det här vi är mest, sitter på trapporna, tar ett glas vin eller fikar under videträdet.

Utbyggnaden med sina stora fönster har dubbeldörrar ut på varje sida och på våren och sommaren står de vidöppna.

– Det känns som att ute och inne förenas och naturen blir en del av vårt hem.

Trädgården är 1 500 kvadratmeter, och där den slutar tar berg och skog vid. I rabatterna lyser perenner i rosa och lila toner. Här finns äppelträd och bärbuskar som björnbär, svarta vinbär, krusbär och smultron som döttrarna Linnéa och My kan plocka själva.

– Eftersom vi båda jobbar med inredning på olika sätt så är vi ganska mätta på intryck. Naturen är viktig och hemma vill vi ha det personligt snarare än trendigt, säger Leonor.

Hon formulerar det som att det är ganska enkla saker som behövs för  att de ska trivas:

– En öppen spis där vi kan sitta de dagar när vårregnet smattrar på fönstren. En varm brasa som sprakar medan vi dricker choklad och läser inredningstidningar. Fast troligast är ju att den här drömbubblan spricker. Verkligheten ser lite annorlunda ut med två små busiga flickor. Men jag fortsätter att behålla den målbilden! 

Av Johanna Flyckt Gashi Text Johanna Flyckt Gashi och Nina Sederholm Foto Lina Ikse
Scroll to Top