Gotländskt drömhus i Öja

Hemma hos

Gotländskt drömhus i Öja

En brunn full med saltvatten och en arkeologisk utgrävning satte nästan stopp för bygget. Men nu står det gotländska drömhuset klart.

• 8 maj, 2014

Här bor

Gotländskt drömhus i Öja

Namn: Pia och Bengt-Åke Larsson.

Jobbar med: Pia jobbar som handläggare och Bengt-Åke är datakonsult.

Huset: Ett permanenthus i sten på 162 kvm, byggt 2010 i Öja, utanför Burgsvik på Gotland.

Bygga nytt på Gotland: Pias och Bengt-Åkes fem bästa tips

  • Se till att tomten du köper har säker tillgång till vatten. Annars kan det bli stora problem och mycket kostsamt.
  • Knyt en tidig kontakt med både arkitekt och byggfirma. Gör en enkel första ritning. Be byggfirman avsätta tid redan innan byggstarten för att fungera som bollplank i regelbundna byggmöten mellan byggherre, arkitekt och byggfirma.
  • Välj hantverkare från trakten, det är en långsiktig investering. Det kommer en dag när huset är färdigt och då är en etablerad kontakt med lokala hantverkare värdefull om något behöver justeras eller byggas om.
  • Kom ihåg att det är du som är byggherre oavsett vilken form för entreprenad du väljer. Du bär ansvaret för att regler och lagar följs under hela byggprocessen.
  • Ge inte upp! Oförutsedda saker dyker alltid upp. Det är en del av verkligheten när du ger dig in i ett projekt av den här typen.

Gotländskt drömhus i Öja
Huset som uppfördes av Grötlingbo Bygg, har en vinkelbyggnad som bildar värdefulla uteplatser i lä. De stora fönstren från Velfac i hörnet mot sydväst, ger ljus och utblickar från huset. Väggarnas lättbetong har puts av omålat kalkcement. På taket ligger plåt av aluzink som falsades på plats. Utemöbel, Ikea.
Gotländskt drömhus i Öja
Hallen är stor och rymlig. Golvet är av samma betong som i den gjutna grundplattan och har slipats många gånger för att få en blank yta. Den småsten som lagts i betongen är en nödvändig ingrediens för håll- fastheten, samtidigt som den skapar ett mönster i den annars helt grå ytan. Mellanväggarnas liggande panel har laserats i bruten vit.
Gotländskt drömhus i Öja
Det glasade hörnet mot sydväst i vardagsrummet släpper in mängder med ljus och suddar ut gränsen mellan ute och inne. Fönster, Velfac. Soffa, soffbord, matbord och taklampa, Folkhemmet. Golvlampor, Odhners Böhlmarks. Stolar, stolsdynor och fårskinnsfåtölj, Ikea.
Gotländskt drömhus i Öja
Kök och vardagsrum bildar en ljus och luftig enhet. Inomhus har väggen i lättbetong målats med silikatfärg, som tillåter fuktvandring. Takpanelen har vitlaserats. Köksbord och taklampa, Folkhemmet. Stolar, fåtölj och vitrinskåp, Ikea.
Gotländskt drömhus i Öja
Köket är ljust och luftigt med takhöjd ända upp i nock och fönster ovanför diskbänken, med utsikt över änget utanför. Köksinredning, Ikea. Vitvaror, Siemens. Spisfläkt, Gorenje. Inbyggnadshäll, Husqvarna. Köksbord och lampa, Folkhemmet. Stolar och stolsdynor, Ikea. Trasmattor, Åhléns.
Gotländskt drömhus i Öja
Från sovrummet kan man blicka ut mot det gotländska landskapet. Glasdörr, Velfac. Överkast och kuddar, Anna O. Trasmatta, Åhléns.
Gotländskt drömhus i Öja
I det ena gästrummet står en våningssäng från Mio. Kudde köpt under en resa till Frankrike och trasmatta från Röda Korset. Stol, Ikea.
Gotländskt drömhus i Öja
Det stilrena badrummet har en glasdörr från Velfac som leder ut till det gotländska änget utanför. Klinker och stora vita kakelplattor, Golvabia. Badrumsmöbel, Aspen. Toalettstol, Ifö. Gardin, Ikea. Frottéhanddukar, Rapsodine.
Gotländskt drömhus i Öja
Huset har uteplatser i tre olika väderstreck, här mot öster och morgonsolen. Utemöbel ”Torpet”, Plantagen. Parasoll, Ikea. Dynor från House Doctor. Koppar från Ulrika Ahlstens sommarbutik i Ljugarn på Gotland. Duken är arvegods och brödkorgen ett loppisfynd.
Gotländskt drömhus i Öja
Genom det lilla fönstret bredvid entrén ser man rakt igenom huset ut på baksidan. Väggarna i lättbetong har helt slät puts av omålad kalkcement. Plåttaket av aluzink har falsats på plats.
Gotländskt drömhus i Öja
Enplanshuset på 162 kvm är byggt som ett T för att skapa flera olika uteplatser i lä. Köket och vardagsrummet utgör navet och i ena gaveln ligger sovrummen samlade.

När Pia och Bengt-Åke Larsson hittade den igenvuxna tomten i Öja, utanför Burgsvik på södra Gotland, visste de att de kommit rätt. Det var i slutet av maj 2007 och näktergalen sjöng på det artrika gotländska änget strax intill. De bodde i Stockholm och hade letat tomt på Gotland en längre tid.

– Vi ville egentligen bygga ett fritidshus och den här tomten hade ett positivt förhandsbesked för ett permanenthus. Men känslan och närheten till Burgsvik gjorde att vi blev intresserade ändå, säger Bengt-Åke.

Tyvärr saknades anslutning till kommunalt vatten och utan vatten kunde de inte köpa tomten. De övertalade då säljaren att borra en brunn, men vattenproverna visade att vattnet var salt. Tack vare ett erbjudande om att få ta vatten från en granne, löste sig problemet till slut och de kunde slå till.

De kontaktade arkitekt Ylva Tidvall, verksam på ön, för att rita huset. Eftersom bygglovet grundade sig på ett permanentboende fanns vissa villkor. Förutom att husets arkitektur måste smälta in i det gotländska landskapet skulle det dessutom vara handikappanpassat, vilket ställde krav på större ytor i vissa utrymmen. Utefter de villkoren började arkitekten arbetet med att ta fram ritningar till ett modernt tvåplanshus med stora ljusinsläpp.

I oktober 2008 beviljades bygglovsansökan och de hittade ett lokalt byggföretag som var beredda att uppföra huset under förutsättning att det gjordes om till ett enplanshus.

– Då kontaktade vi arkitekten igen och sa att hon skulle ta bort övervåningen och lägga den bredvid. Hon ritade om och två veckor senare var det klart, säger Bengt-Åke.

Arkeolog på plats

Pusselbitarna verkade äntligen falla på plats. Den nya ritningen lämnades in till byggnadskontoret som beviljade bygget och i sep-tember 2009 var det dags att sätta grävskopan i jorden. Då visade sig den gotländska myllan innehålla sot och rester av gamla eldstäder. På grävmaskinistens inrådan kontaktades Länsstyrelsen, som skickade en arkeolog till platsen.

 

Gotländskt drömhus i Öja

Det glasade hörnet mot sydväst i vardagsrummet släpper in mängder med ljus och suddar ut gränsen mellan ute och inne.

– Det var med blandade känslor vi tog emot beskedet att bygget stoppats igen, men vi blev nyfikna på vad man skulle hitta, säger Bengt-Åke.

Det visade sig att tomten inte var en gammal bosättning, utan endast hade fungerat som eldplats, vilket gjorde att grävningen för grunden kunde återupptas.

När betongplattan var gjuten i november var det dags att slipa betonggolvet. Eftersom vintern kom ovanligt tidigt och slipmaskinen en morgon frös fast i betongen blev bygget än en gång försenat. I april 2010 kom våren och golvet kunde slipas klart och ytterväggarna börja muras. I november samma år var huset klart för slutbesiktning.

 

Gotländskt drömhus i Öja

Huset har uteplatser i tre olika väderstreck, här mot öster och morgonsolen.

Flera uteplatser i lä

Vägen har varit lång och den egna arbetsinsatsen stor. För att hålla kostnaderna nere gjorde Pia och Bengt-Åke allt målningsarbete själva. Tillsammans med de vuxna barnen Eva-Maria och Henrik har 5 000 meter panel målats. Dessutom handlade de köksinredning, vitvaror och all maskinell utrustning själva.

– Vi matade byggarna med material hela tiden och det var jobbigt, för allt skulle fram på kort tid, säger Pia.

Det 162 kvadratmeter stora huset har formen av ett T. Det skapar möjlighet till uteplatser i lä vid olika vindriktningar, något som är viktigt att tänka på när man bygger på en ö. Planlösningen är delvis öppen. Kök och vardagsrum bildar en enhet med en murad spis som rumsindelare.

I vinkelbyggnaden har teknikrum, TV-rum, gästtoalett och två gästrum inrymts.
Väggarna har murats i lättbetong som putsats med kalkcement på utsidan och gipsputs på insidan. Mellanväggarna skulle däremot på arkitektens inrådan ha liggande panel i tre olika bredder, asymmetriskt spikad för att ge ett varierat intryck.

– Snickaren ställde sig först tveksam till den oregelbundna panelen, men gick med på att testa efter lite övertalning, säger Bengt-Åke.

Möjligheten att kunna blicka ut på omgivningarna har under hela byggnationen varit en ledstjärna för paret. Med stora fönsterpartier och glasade ytterdörrar har drömmen besannats om ett naturnära liv – på Gotland.

Av Eva Sjöblom Foto Christer Vallstrand
Scroll to Top