Så får du magnolian att trivas

Trädgård

Så får du magnolian att trivas

Den ser ömtålig och nästan övernaturlig ut när den slår ut med stora fladdrande blommor på nakna trädgrenar. Men magnolian är robustare än många tror, och med rätt knep kan du locka in den i din egen trädgård. Längtar du efter en egen magnolia? Här hittar du din favorit.

• 7 maj, 2014

Så får du magnolian att trivas

  • Plantera på våren så att magnolian hinner rota sig innan kylan kommer.
  • Magnolior vill ha mullrik, något sur jord, ungefär som rododendron. Välj en skyddad solig plats och förbättra jorden med barkmull, rododendronjord eller okalkad torv.
  • Det är viktigt att platsen inte är för torr, magnolian ska inte torka ut helt, speciellt känslig är den förstås som nyplanterad. Det trixiga är att den inte heller vill ha det för vått om fötterna. Ett knep är att gräva en rejäl planteringsgrop och lägga grus i botten. Då undviker man vinterfukten som ofta är farligare än kylan.
  • Kommer nattfrosten när magnolian börjat blomma kan man ibland rädda blombladen från bruna kanter genom att täcka busken.
  • Magnolian mår bäst av att växa fritt. Bara döda eller skadade grenar behöver tas bort.

Magnolian var en av de allra första blommande träd som utvecklades på jorden. Den generöst stora blomman kunde beundras, och kanske också ätas, av dinosaurierna som klev omkring här för hundra miljoner år sedan.

Magnolian är faktiskt så svindlande gammal att det ännu inte fanns några bin som kunde pollinera den. Den fick förlita sig på att skalbaggarna hjälpte till med befruktningen. Här i Sverige trivdes den troligen fram till istiderna, då den tyckte det blev för kyligt.

Fortfarande kan magnolian vara lite kräsen med temperaturen och är lättast att locka i blom i de södra delarna av landet. Men det finns numera flera härdiga sorter. På en plats med lä och sol kan man lura den att den befinner sig i en varmare zon än den gör.

I ett bra läge kan magnolian bli ett stort träd som på våren är översållad av doftande vita och vitrosa blommor på bara grenar. Men beroende på sort och var den växer kan den också bli mer buskliknande.

 

Så får du magnolian att trivas

Få buketter blir så vackra som några kvistar med blommande magnolia. Men blommorna är stora och tunga. Ställ dem i en stadig vas med höga kanter som kan stötta dem.

Hitta din favorit

Japansk magnolia, magnolia kobus, hör till de härdigaste och kan bli upp till 10 meter hög. Men den behöver lång tid, ibland upp till 10 år, på sig innan den blommar. Den klarar sig upp till zon 4, men en frostknäpp kan skada knopparna så att blommorna får bruna kanter.

Så får du magnolian att trivas
Den japanska magnolian, Magnolia kobus, är ganska härdig men tar många år på sig innan den börjar blomma.

Stjärnmagnolia, magnolia stellata, är en 2–3 meter hög buske som blommar med stjärnliknande blommor på bar kvist. Doften är svag men fin. Den blommar redan som ganska ung och klarar sig upp till zon 3–4. Stjärnmagnolian växer långsamt och eftersom den inte blir så stor är den ett bra val i en liten trädgård. Passar även att odla i kruka, men bör då vinterförvaras i ett frostfritt uterum.

Så får du magnolian att trivas
Stjärnmagnolian ’Rosea’ blir 2–3 m.Med sina rodnande kronblad och milda doft passar den bra i en liten trädgård.

Magnolia x loebneri, är en korsning mellan japansk magnolia och stjärnmagnolia. Resultatet är en tacksam, ganska härdig växt. Sorten ’Merrill’  är kraftig och kan bli 2–4 meter hög. Busken är lättodlad och blommar villigt, vilket gör den till ett bra val för nybörjaren. Den tål en frostknäpp, vilket är ett extra plus. Klarar upp till zon 3.

Så får du magnolian att trivas
’Merrill’ är en korsning mellan japansk magnolia och stjärnmagnolia. Resultatet är en sort som är relativt lättodlad.

Magnolia sieboldii, buskmagnolia, blommar lite senare än de andra, blir 2–3 meter och är härdig upp till zon 4. Blomningen är lång, men inte lika tät och överdådig som på de andra magnoliorna. Får den frostskador på de nyutslagna bladen kan bladen falla av. Även om det kommer nya igen kan den växa och blomma dåligt den säsongen.

Så får du magnolian att trivas
Magnolia x soulangeana, praktmagnolia.Magnoliaträd har en grå slät bark som ibland täcks av mossa.

Magnolia x soulangeana, praktmagnolia, är en klassiker som tyvärr sällan klarar sig ovanför zon 2. Busken eller trädet blir 2–6 meter, knopparna är rosa medan blommorna går över i vitt. Mycket praktfull under april–maj.

Så får du magnolian att trivas
Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana, är en hybrid mellan M. denudata och M. Liliiflora. Den togs fram av den franske agronomen Soulange-Bodin i början av 1800-talet men liknande magnolior fanns troligen i Japan långt tidigare.
Så får du magnolian att trivas
Praktmagnolians blomma är så stor att den fyller en hel tekopp med sina vita och rosa kronblad.

Även rosenmagnolior, korsningar i Magnolia Liliiflora-gruppen, är köldkänsliga och klarar sig upp till zon 2–3. Flera av dem ingår i en grupp som ibland kallas flickmagnolior, eftersom många av dem har fått kvinnonamn som ’Susan’, ’Betty’ och ’Ann’. ’Susan’ är en odlingsvärd sort med mörkrosa blommor som blommar mycket länge, upp till sex veckor. Busken blir med tiden 1–3 meter hög.

Så får du magnolian att trivas
Flickmagnolia, eller rosenmagnolia, ’Susan’, är en kompakt buske som blommar med lilarosa blommor.
Så får du magnolian att trivas
Praktmagnolian ’Alexandrina’ har tulpanformade blommor med rosa bas. Sorten har odlats ända sedan 1831.
Så får du magnolian att trivas
Visste du att magnolian har fått sitt namn efter fransmannen Pierre Magnol, 1638–1715, en på sin tid berömd botaniker, här i vacker peruk.
Av Tine Edinger Text Nina Sederholm
Scroll to Top