Gör en pilkorg – perfekt för din kryddodling

Fixa

Gör en pilkorg – perfekt för din kryddodling

Fläta en upphöjd odlingsbädd av pil till örterna. Plantorna stortrivs i den varma jorden och det är bekvämt att knipsa av kryddor till maten.

• 6 maj, 2014

Det här behövs

2 buntar flätpil, ca 100 st pilgrenar (12–17 mm tjocka)
8 staketstolpar, ca 75 cm höga, 5 cm i diameter
Markväv
Snöre
Plast
2 pinnar, ca 20 cm höga
Hobbykniv
Såg
Fil
Måttband

Gör en pilkorg - perfekt för din kryddodling
Pil säljs oftast färsk och böjlig. Men om pilen är torkad bör den blötläggas innan den kan böjas.
Gör en pilkorg - perfekt för din kryddodling
Markera var pilkorgen ska stå med hjälp av två pinnar och ett måttband.
Gör en pilkorg - perfekt för din kryddodling
Fläta pilgrenarna växelvis utanför och innanför stödstolparna.

Under fliken ”Stora bilder” ovan hittar du bilderna i större format.

Växter med ursprung vid Medelhavet gillar ofta varm och väldränerad jord, och den upphöjda bädden hjälper regn- vattnet att rinna undan. Dessutom blir jorden snabbare varm på våren. Andra fördelar med odlingsbädden är den bekväma höjden. Det är lätt att norpa åt sig en kvist kryddgrönt till maten. Sniglarna tar inte heller över på samma sätt som i en vanlig rabatt.

Denna korg är 120 cm i diameter, men det är lätt att anpassa storleken efter sin egen trädgård. En bädd som är bredare än 130 cm är dock svår att nå över. Här har stödpinnarna stabiliserats med en blandning av cement och grus. Men det går också bra att banka ner stolparna direkt i jorden. Den flätade pilkorgen blir mycket stabil i sig.

Gör så här:

1. Sätt ner en pinne i marken där du vill att korgen ska stå. Bind ett snöre kring den, och den andra pinnen, så att avståndet mellan dem är 60 cm.

2. Markera en cirkel i gräset genom att snurra pinnen ett varv runt mittenpinnen. Gör 8 hål för staketstolparna, avståndet ska vara lika långt mellan stolparna. Slå ner dem ca 25 cm i marken. Är marken mycket hård kan man borra hål med en trädgårdsborr.

3. Fläta pilgrenar kring staketstolparna. Starta med den grova änden av pilen längst ner på insidan av korgen. Fläta sedan växelvis utanför och innanför stödstolparna, varannan på insidan och varannan på utsidan. Sluta med den tunna änden av pilen på insidan. Kom ihåg att trycka ihop pilgrenarna tätt, efterhand som de flätas. Fortsätt på detta sätt tills korgen är lagom hög, 40 cm brukar vara lagom.

4. Klä korgen med markväv, 5×1,2 m väv räcker för att klä insidan av korgen. Om man skär 35 cm djupa spår, med 20 cm mellan varje, i den nedre kanten blir det lättare att vika väven omlott i korgens botten.

5Såga sedan till stolparna så att de är ca 6 cm högre än den övre kanten på pilkorgen. Fila av stolparnas vassa kanter.

6. Fyll odlingsbädden. Börja med att lägga jord i mitten. Fös sedan upp den längs sidan  så att väven inte faller
inåt i korgen. Fyll sedan hela pilkorgen med bra planteringsjord och plantera kryddväxterna.

Av Citrus Press Foto Per Kjærbye
Scroll to Top