Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på

Trädgårdsdesign har blivit Evalill och Marcus Isakssons gemensamma hobby. Med åren har det blivit nio prunkande rum, inredda med doftande blommor i vitt. Vi har kikat in i trädgården och tagit del av deras bästa tips.

Med varierande avskärmningar, nivåer, markmaterial och väl utvalda plantor har Evalill och Marcus Isaksson skapat en trädgårdsdröm med flera njutbara och funktionella rum. 

– De första åren gick mest ut på att bygga upp en struktur med häckar och murar, men också med olika markytor med singel, gräs och trädäck. Det är framför allt helheten vi är ute efter, säger Marcus. 

Att det blev just Fleninge utanför Helsingborg för Marcus och Evalill berodde delvis på slumpen, men också på den väl tilltagna tomten. 

– Vi kände oss entusiastiska! Även om det såg mer ut som en liten sjö än en byggbar tomt. Det stod vatten på nästan hela markytan och folk åkte skridskor här på vintrarna. Men vi är projektmänniskor och ville ha något att bita i.

Trots allt slog paret till och byggde sitt nya hus och flyttade in ett år senare. 

– Vår son Leo behövde ha någonstans att vara med sin trehjuling. Så vi la plattor och byggde trädäck så att han kunde cykla runt huset, säger Marcus.

För att få till en grön inramning av tomten planterades också en avenbokshäck. Inspirationen kom från Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg. Efter det började det lustfyllda projektet med att bygga upp trädgården, rum för rum. Först kom den pampiga rosenspaljén vid terrassen, därefter de stora valven med vildvin. 

Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
Höstflox är elegant – de vita blommorna gör sig fint mot det gröna bladverket.
Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
Från terrassdörren slingrar sig en gång ner mot poolområdet. Honungsrosen ’Lykkefund’ ger ett pampigt och vackert intryck samtidigt som den ramar in ingången mot uteplatsen.
Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
Vid entrén växer en klotrobinia men också en tall som klipps varje år för att behålla sin vackra bonsailiknande form.
Blommor i vitt 

– Rosenspaljén är lite av vår stolthet, honungsrosen blommar fantastiskt fint varje år, säger Marcus.

Därefter planterades växterna. Inledningsvis valdes plantor i alla möjliga färger och nyanser. 

– Evalill experimenterade med blommor i olika kulörer som rosa och vinrött, men det blev lite för mycket och lite för rörigt. Efter ett tag blev det naturligt att bara köra vita blommor tillsammans med gröna nyanser och olika bladformer.

Här blommar allt – såväl lavendel, buskros, höstflox, stjärnflocka som näckros – i skiraste vitt.  

Genom årens lopp har det blivit en hel del skissande på papper. Runda rabattformer intill kantiga, slingrande grenar mot strikta murar, ståtliga bladverk under timida knoppar – inspirationen till trädgårdens vackra kontraster och kombinationer hittar de på nätet, i olika magasin och besöksträdgårdar. 

– Rum, väggar och tak behövs också för att det ska bli egna små klimatzoner i trädgården, säger Marcus.  

Det handlar också om att få ihop nivåer och markytor i varierande material. 

Idén med de pampiga, fyrkantiga pergolorna i svart kommer exempelvis från en monter på engelska Chelsea Flower Show. Mestadels står Evalill för design och struktur, medan Marcus ägnar sig åt konstruktion och olika byggprojekt. 

Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
De stora valven som täcks av vildvin ger vackra utblickar mot köksträdgården.
Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
Dammen med näckrosor och fiskar i är både vacker och ger trädgården en extra dimension. Runt omkring växer rosen ’Katharina Zeimet’.
Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
Köksträdgården går att njuta av från en betongbänk. Här växer jordgubbar, kronärtskocka, buxbom, hosta, strandiris, höstvädd, silverax och strandveronikan ’First Lady’.
Lyckat poolområde

– Vi diskuterar alla idéer tillsammans och hur vi ska göra med varje ställe. Jag gillar mer att konstruera och bygga saker, just nu håller jag på med uteköket. 

De senaste sex åren har paret byggt växthus, anlagt pool och skapat perennrabatter, sådant som de tycker är roligt.  

Mest nöjda är paret med sitt poolområde, som ligger en bit från huset med en mur längs ena långsidan och med avenbokshäcken längs den andra.

– Vi gillar hur det blev och vistas där jättemycket. Muren ger lä under blåsiga dagar. Placeringen bakom häcken blev perfekt, insynsskyddat men ändå inte i skuggan. Men vi vände och vred mycket innan vi till slut kom fram till den här lösningen. 

Ett utrymme med en cirkel i mitten är just nu i planterings- och designfasen. Tanken är en kombination av perennrabatt och köksträdgård, med jordgubbsplantor runt om så att barnen själva kan plocka. Nästa projekt är att fixa till “rummet” med odlingsbäddarna, där familjen driver upp grönsaker, rotfrukter, potatis, hallon, rabarber, bönor och blåbär. 

Kanske ska de även plantera träd för att få det mer mysigt. Men Marcus berättar att de samtidigt insett att de egentligen inte är några grönsaksodlare. Att de gärna sår frön, men sedan är ganska dåliga på att ta hand om vad de odlat. Därför finns funderingar på att göra något helt annat här.  

– Egentligen hade vi ingen riktig plan utan den har vuxit fram. Vi har planterat om och gjort om tills vi blivit nöjda. Eller, kanske man kan säga att vi haft flera planer som ändrats, konstaterar Marcus leende.

Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
Vid poolen finns en sitthörna i skuggan. Möbler från Brafab och paviljong från Ikea. I förgrunden ett litet olivträd.
Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på
Höstvädd är en av de vackra vita blommorna i rabatterna.
3 tips för gröna rum i trädgården 

1. Fokusera på både helhet och detaljer
Bestäm vad som ska hålla ihop trädgården – en färg, en häck eller ett material – och vilka detaljer som ska skilja de olika rummen åt.  

2. Tänk golv, väggar och tak för varje rum
Intressant stämning kommer med kontraster: runt mot kantigt, svulstigt mot blygsamt, formklippt mot yvigt. 

3. Leta aktivt efter idéer
De finns överallt – på museer, utställningar, i stadsparken, i dungen i skogen. Fota av, ta hem och anpassa efter din tomts förutsättningar.

Scroll to Top