Test: Citruspressar

Konsument

Test: Citruspressar

Pricken över i:et på frukostbordet är ett glas färskpressad juice. Vi testar sex elektriska citruspressar och förvånas över dålig kvalitet och högt ljud.

• 23 april, 2014

Färskt och nypressat inte samma sak

Nypressad juice som säljs i butik består ofta av importerade hela frukter som pressas, pastöriseras och förpackas i landet där juicen säljs. Tidsperioden mellan pressning och bäst före-dag ska vara begränsad. Färskpressad juice pressas och pastöriseras vanligtvis i de länder där frukten har växt. Märkningen säger ingenting om kvaliteten eller åldern på produkten, vilken produktionsmetod som har använts eller vilken behandling som livsmedlet genomgått.

Test: Citruspressar
Fabrikat/modell: Clas Ohlson Citruspress 34-1956
Pris: 150 kr
Effekt: 30 W
Ljudnivå: 94 dBA
Mått: 18x21x14 cm
Dammskydd: Nej
Koner: 1
Omdöme: Liten och behändig. Uppsamlaren fungerar som tillbringare. Konen liten och kommer inte åt i kanterna på apelsinen. Men ändå för stor för att lyckas bra med lime. Dåligt filtrerad juice. Hög ljudnivå och utan finess.
Betyg: 2/5
Test: Citruspressar
Fabrikat/modell: C3 The MixiCan Juicepress
Pris: 150 kr
Effekt: 25 W
Ljudnivå: 101 dBA
Mått: 22x17x16 cm
Dammskydd: Nej
Koner: 1
Omdöme: Helt i plast. Saknar damm-skydd, filter, uppsamlare och extra kon. Kräver mycket handkraft, men tål inte att du pressar för hårt. Kommer inte åt att pressa apelsin närmast skalet. Fruktköttet söndertrasat. Dåligt filtrerad juice. Otroligt jobbigt ljud.
Betyg: 2/5
Test: Citruspressar
Fabrikat/modell: Electrolux Ergopress EJP5000
Pris: 500 kr
Effekt: 83 W
Ljudnivå: 85 dBA
Mått: 25,5x16x18 cm
Dammskydd: Ja
Koner: 2
Omdöme: Mycket effektiv och lättanvänd, kräver minimalt med handkraft. Bra utformning på konen. Även limejuice är enkel att pressa med lilla konen. Står stadigt och har väl fungerande hällpip. Delarna kan maskindiskas. Något högljudd.
Betyg: 5/5
Test: Citruspressar
Fabrikat/modell: OBH Nordica Chili juicer 6753
Pris: 500 kr
Effekt: 65 W
Ljudnivå: 78 dBA
Mått: 26x19x17 cm
Dammskydd: Ja
Koner: 2
Omdöme: Plasten i skarvarna fransar sig. Kräver mer kraft i jämförelse med Philips och Electrolux, vilket troligen beror på lägre effekt men också för att konen inte är lika spetsig. Bäst på att pressa lime. Tål inte maskindisk. Arbetar tyst.
Betyg: 4/5
Test: Citruspressar
Fabrikat/modell: Philips Avance Collection citrus press HR2752
Pris: 700 kr
Effekt: 85 W
Ljudnivå: 68 dBA
Mått: 25x22x22 cm
Dammskydd: Ja
Koner: 1
Omdöme: Väldigt bra på att göra apelsinjuice, lite spill kvar i behållaren. Vid upptill, vilket gör att det stänker mer än övriga. Hällpipen droppar när den är stängd. Fungerar inte bra till mindre frukt. Delarna kan inte maskindiskas. Arbetar tyst.
Betyg: 4/5
Test: Citruspressar
Fabrikat/modell: Cuisinart CCJ210E
Pris: 700 kr
Effekt: 100 W
Ljudnivå: 91 dBA
Mått: 30x18x18 cm
Dammskydd: Ja
Koner: 1
Omdöme: Juicen jämn och slät. När man pressar trycks handleden obekvämt mot kanten av uppsamlaren. Filtrets kant förhindrar stänk. Hällpipen sitter löst. Det läcker juice från uppsamlaren. Delarna kan maskindiskas. Skränig.
Betyg: 2/5

Med en bra citruspress går det lätt och fort att pressa en kanna apelsinjuice. Det är tydligt att en stark motor gör skillnad även om detaljerna är nog så viktiga. Electrolux och Philips har lyckats kombinera en stark motor med en bra utformad kon som gör att du i stort sett bara behöver hålla frukten på plats medan pressen jobbar på. Testets skräll är dyra Cuisinart som inte håller måttet kvalitetsmässigt. Hällpipen sitter löst och blir obrukbar samtidigt som uppsamlaren läcker juice.

En stor skillnad mellan de testade modellerna är ljudnivån. Värst låter C3, ett förfärligt skränande som gör att man hoppar till varje gång den startar. Det går inte att samtala under användning och ljudet är så enerverande att du inte orkar pressa några större mängder. Philips och OBH Nordica har däremot ett dovt surr som är behagligt och nästan sövande en tidig helgmorgon. Här kan du förbereda frukosten i lugn och ro utan att väcka resten av familjen. 

Så testade vi:

Vi har testat sex elektriska citruspressar genom att pressa apelsin- och limejuice. Produkterna är utvärderade efter design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Högsta betyg är 5.

Scroll to Top