Så delar du en perenn

Trädgård

Så delar du en perenn

Dela dina perenner och låt dem fylla ut i en annan rabatt. Det är ett billigt och lätt sätt att snabbt få det fint.

• 23 april, 2014

5 lätta växter att dela

Daggkåpa Alchemilla mollis

Daglilja Hemerocallis

Kärleksört Hylotelephium telephium

Kransveronika Veronicastrum virginicum

Tuvbildande nävor Geranium

Så delar du en perenn
1. Vattna den perenn du planerar att dela, om det inte nyss kom ett ordentligt regn. Gräv runt rotsystemet med spade och lyft upp plantan. Här är det en kaukasisk förgätmigej.
Så delar du en perenn
2. Känn efter om det finns något ställe där plantan naturligt delar sig, och dra isär rötterna med händerna.
Så delar du en perenn
3. Dela perennen med en vass spade. Ibland faller plantan isär utan att du behöver skära speciellt mycket och riskera att skada rotsystemet.
Så delar du en perenn
4. I det här fallet blir det tre plantor av den ursprungliga. Gräv en rejäl grop där du planerar att sätta en av de nya plantorna. Fyll på med lucker jord och vattna. Sätt ner plantan och fyll på med ursprunglig jord blandad med ny. Trampa till jorden runt plantan, vattna.
Så delar du en perenn
Här är en annan vacker och lättdelad perenn, kransveronika. Perennen som delas i repotaget är en kaukasisk förgätmigej.

Bilderna finns i stort format under fliken ”Stora bilder” ovan.

Att dela sina perenner, de fleråriga växterna, är ett bra sätt att få det fint på flera ställen i trädgården. En del växter behöver också begränsas för att de sprider sig för mycket någonstans. Andra behöver delas för att de ska blomma mer, till exempel iris, daglilja och flockbildande näva.

Det är också trevligt att dela med sig av den tacksamma blomningen till någon granne och kanske få någon ny växt till sin egen trädgård. Så gör Anette Axelsson, på förra uppslaget, som till och med ordnar en speciell växtbytardag tillsammans med grannar och vänner.

De perenner som blommar framåt sensommar och höst mår bäst av att delas på våren. Sensommar och tidig höst är bästa tid att dela de växter som blommar på våren och försommaren. Man kan även dela pioner som har blivit för vida, även om det ofta dröjer något år innan de blommar igen.

Marktäckare är busenkla att dela på och sprida ut, så att de snabbare täcker ett område. Blommor som däremot inte kan delas är de som har en kompakt rot eller pålrot, alltså om de i likhet med maskrosen bara har en enda rot som växer neråt.

Av Anette Sievers Foto Sonja Dahlgren
Scroll to Top