Så får du en lekfull trädgård

Trädgård

Så får du en lekfull trädgård

För systrarna Lovisa och Linnéa finns det gott om gömställen och lekplatser på Humlebacken. Pappa Lennart har skapat en gammaldags trädgård för både lek och sommarkalas.

• 23 april, 2014

Så får du en lekfull trädgård

  1. Det räcker ofta med en mindre gräsyta. Man kan spela kurvig fotboll mellan träden.

  2. Det är spännande med gångar; smala, breda, slingrande eller raka.

  3. Vem gillar inte att hoppa på stenar? Placera trampstenar i både gräsmatta och rabatt.

  4. En trädgård ska man kunna gömma sig i. Buskage som bildar tunnlar, är roligt att smyga i.

  5. Ett klätterträd är hur kul som helst när man är liten.

  6. Vatten! Det räcker med ett litet kärl med vatten, några barnvattenkannor och så är leken i full gång.

  7. Barn gillar att leka med hink och spade. Satsa på en sandlåda i trädgården.

  8. Låt barnen vara med och gräva lite, så fröer, smaka på sommarens bär och grönsaker, gå på ödle- eller grodjakt i skymningen.

Lennarts bästa trädgårdstips

Många av samma sort

Plantera många plantor av samma sort i grupper och låt dem återkomma på olika platser i trädgården. Det ger en härlig effekt och du slipper en rörig rabatt.

Satsa på bågar

Låt gästerna passera genom ett grönt eller blommande valv. I tusentals år och i många olika kulturer har det varit ett sätt att hälsa besökare välkomna. Bågarna skapar både höjd och intimitet och fun-gerar som en avgränsning i trädgården.

Välj rätt växt

Välj växter som trivs i din trädgård! Testa med ett fåtal plantor och placera dem på olika ställen. Om ingen av dem trivs, välj en annan sort!

Trött på ogräs

Plantera tätt så kväver du ogräset och slipper rensa så ofta i rabatten.

Extra vardagsrum

Se trädgården som ett extra vardagsrum där alla i familjen har rätt att vara. Visst kan man ha finrabatter, men man måste också ha tåliga, lekvänliga delar i trädgården.

Klicka på fliken ”Stora bilder” ovan för att se bilderna i stort format.

Fluffiga pioner, slingrande stengångar och ett eget orangeri. Familjen Gisselssons trädgård är frodig och ombonad, en härlig blandning av skånsk allmogeträdgård och 1700-tal. För döttrarna Lovisa och Linnéa finns det gott om lekplatser och gömställen. Med stor omsorg och påhittighet har pappa Lennart skapat en gammaldags romantisk täppa för både barn och vuxna.

Det är veckorna före midsommar och försommarens perenner står i full blom. I rabatterna trängs doftpion, aklejor, allium, iris och jättedaggkåpa. I fonden skimrar ett orangeri i guldockra som ger trädgården en ton av italiensk renässans. Men något finrum är det inte. Så här års förvandlas trädgården till en plats för både jordgubbsfest och lek.

– Ungarna älskar när vi campar i orangeriet och det är en given plats för sommarens alla kalas, berättar Lennart Gisselsson.

Lennart, som är den mest aktiva i trädgården, har varit mån om att det ska finnas lekplatser för barnen och gott om ätbart som de och deras kompisar kan stoppa i munnen. Här och var står odlingslådor med jordgubbar och rabarber. Han har också byggt en liten lekstuga i gammal stil och en Madickengunga som är skön att gunga i.

 

Så får du en lekfull trädgård
En Madickengunga som inte bara är fin att titta på, utan även skön att gunga i.

Här bor

Så får du en lekfull trädgård

Namn: Lennart och Anna Gisselsson med döttrarna Lovisa och Linnéa.

Var: Lilla byn Värpinge, väster om Lund, i Skåne.

Trädgården: Trädgården är på 1 600 kvm.

Renoveringsobjekt

Den som tittar in genom grinden till Humlebacken kanske tror att det alltid sett ut så här. Men skenet bedrar. I själva verket är det mindre än tio år sedan Lennart och Anna kom till den lilla byn Värpinge utanför Lund för att titta på ett hus som var till salu. Det var ingen annan som vågade lägga bud på det fuktskadade huset med den igenvuxna trädgården, men familjen Gisselsson slog till. Därefter började ett renoveringsprojekt som egentligen har pågått sedan dess.

Humlebacken har gamla anor, här låg byns smedja på 1700-talet med kullerstensgård, köksträdgård och de många humlestörarna som gett namn åt platsen.  I dag finns här ett boningshus från 1876, en mindre skånelänga från 1700-talet, och ett orangeri. Till gården hör en trädgård på 1 600 kvadratmeter.

Lennart är neurobiolog till yrket, men har på fritiden förkovrat sig i 1700-talets idéer kring trädgårdsarkitektur.  
– Intrycket ska vara gammaldags, det är viktigt. Min ambition har inte varit att återskapa trädgården som den en gång var. Ingen vet ju riktigt hur den såg ut, säger Lennart när han visar runt.

Så får du en lekfull trädgård
Vacker kaprifolbåge framför huset.

– Framför allt har det handlat om att skapa en helhetsupplevelse, en känsla där trädgård, hus, gångar, växter och arkitektur samverkar till en helhet, förtydligar Lennart.
Strax intill familjens hus ligger Sveriges minsta naturreservat, Rinnebäcksravinen. Humlegården är i själva verket fortsättningen på en liten dalgång som inlandsisen lämnat efter sig. Tack vare den har trädgården en höjdskillnad på nästan åtta meter.

Majestätisk båge

Trädgården består av två delar. Innanför grinden bildar häckar och trädgårdsbågar ett tema tillsammans med kullerstensgångarna som kantas av perenner och rosor.

Med några trappsteg stiger trädgården brant och karaktären blir genast vildare. Den här delen är mer privat och här umgås familjen utan insyn. Höga björkar skuggar skönt och gräsmattan uppmuntrar till lek. En majestätisk triumfbåge av bok och andra häckar fungerar som rumsavdelare mellan de båda trädgårdarna.

Lennart har en förkärlek för containerfynd och hämtar gärna hem udda prylar från olika loppisar.

– Jag har alltid samlat på mig saker och jag älskar att bygga och skapa hela miljöer.

Så får du en lekfull trädgård
Innanför grinden bildar häckar och trädgårdsbågar ett tema tillsammans med kullerstensgångarna som kantas av perenner och rosor.

Det vackra orangeriet med inbjudande kalkstenspiazza är i första hand byggt av byggspill och begagnat. Gavelns lilla gjutjärnsfönster har suttit på ett bårhus och den vackra dubbeldörren hittade Lennart i en container. Takbjälkarna räddades en gång från en slottsbrand och innertaket är ett spontat brädgolv som blev över från bostadsrenoveringen.

Bakom barnens lekstuga står en oansenlig liten stol. Det är pappa Lennarts favoritstol ”Five o’clock-chair” som familjen döpt den till. Där sitter han gärna tidiga morgnar innan de andra vaknat och njuter av allt som har blivit till på Humlebacken. Självklart fantiserar han också om allt som återstår.

Så får du en lekfull trädgård
I det vackra orangeriet har familjen både barnkalas och middagar.
Så får du en lekfull trädgård
Orangeriet har en inbjudande kalkstenspiazza. Det är till stor del byggt av byggspill och begagnat.
Så får du en lekfull trädgård
För systrarna Lovisa och Linnéa finns det gott om gömställen och lekplatser på Humlebacken.
Så får du en lekfull trädgård
Planskiss över trädgården.
1. Madickengunga
2. Boningshus
3. Lekstuga
4. Skånelänga
5. Orangeri
Så får du en lekfull trädgård
Barnens lekstuga är byggd i gammaldags stil.
Så får du en lekfull trädgård
Nyponros.
Så får du en lekfull trädgård
I rabatterna trängs lila allium, iris tillsammans med jättedaggkåpa.
Så får du en lekfull trädgård
Lennart Gisselsson med en klassisk spegelkula, ofta använd i 1800-talets trädgårdar, ett vintagefynd från nätet som mycket annat i trädgården.
Så får du en lekfull trädgård
Humlebacken har gamla anor, här låg byns smedja på 1700-talet. I dag finns här ett boningshus från 1876, en mindre skånelänga från 1700-talet, och ett orangeri.
Så får du en lekfull trädgård
Anna Gisselsson med döttrarna Lovisa och Linnéa.
Så får du en lekfull trädgård
Ljuvliga pioner, fluffiga som balettkjolar i olika nyanser av rosa.
Av Lisa Ising Foto Pernilla Bergdahl illustration anette blåberg
Scroll to Top