Fixa fint med liten plånbok – 7 tips

Trädgård

Fixa fint med liten plånbok – 7 tips

Det går att fint fixa en vacker och personlig trädgård med små medel. Följ med hem till Anette, som delar med sig av sina bästa tips.

• 23 april, 2014

Här bor

Fixa fint med liten plånbok – 7 tips

Namn: Anette Axelsson

Familj: Maken Magnus, sonen Alvar 5 och en baby på väg.

Bor: Lindome, 2 mil söder om Göteborg.

Tomt: Ca 1 000 m2 lätt kuperad tomt i villaområde, zon 2.

Jobb: Skolkurator.

Favoritblomma: Daggkåpa, eller för resten allt som blommar – gärna det som blommar för stunden.

Motto: Att odla sin trädgård är att odla sin själ.

I Lindome strax söder om Göteborg har Anette Axelsson skapat en vacker och kreativ trädgård med mycket kärlek och lite pengar. Och hon älskar den! Liksom sin ägarinna är den yvig, spontan och en riktig glädjespridare.

– Jag letar mycket hellre på loppis och byter växter med vänner, än att betala dyra pengar i närmaste butik, säger Anette.

Sedan hon och maken flyttade till huset 2006 har både trädgårdsintresset och kunskapen vuxit, och varje säsong förvandlas ytterligare en del av tomten från trist gräsmatta till frodiga planteringar med vackra blickfång. Visst slinker Anette då och då in på plantskolan för ett köp eller för att få inspiration, men allra helst byter hon till sig plantor från sina trädgårdsvänner i området.

– Då vet jag med säkerhet att växten i fråga trivs med förutsättningarna här på orten, och att den inte har färdats runt halva Europa på ett lastbilsflak, säger Anette.

Att vara lite vänligare mot miljön är en bonus Anette gärna bjuder på, genom att handla second hand och aldrig använda något annat än egen kompost och gödsel från väninnans hästar. Här är fler tips, för att inreda ett personligt trädgårdsrum med liten plånbok.

 

Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
1. Fixa fint med krukor
Gräv upp en perenn i rabatten och placera i kruka, för att få fort fint på uteplatsen när våren kommer. I stället för att gå till plantskolan och köpa dyra sommarblommor i kruka, tipsar Anette om att gräva upp en perenn ur rabatten och placera den på trappan eller uteplatsen. Tvärtom fungerar lika bra senare på säsongen, om något glesnar i rabatten – ställ ut en kruka med sommarblommor du sått själv tidigare på säsongen. Och glöm inte att flytta ut krukväxterna, så att de får lite sol och ny energi.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
1. Fixa fint med krukor
Att dekorera med naturens eget material fungerar alltid. Beroende på säsong finns det vackra löv, bär, ekollon eller bara runda stenar.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
2. Dekorera med återvunnet
En besökare förälskar sig lätt i alla vackra stilleben i olika material, som Anette har placerat ut på väl valda platser. Glasskulpturerna var nya förra sommaren. Anette hade gått på loppisar och tänkt på vad hon skulle kunna göra med alla billiga glasföremål. Idén kom att med hjälp av glassilikon sammanfoga enkla ljusstakar till vackra prismor som monterades på armeringsjärn.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
2. Dekorera med återvunnet
Vackert rostiga konserver har med enkla mönster skapade med syl, blivit stämningshöjande lyktor. Och tänk allt vackert man kan göra med betong.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
3. Anlägg kompost
Jordsäckar är dyrt och tungt att släpa på. I stället har Anette skapat sig ett alldeles utmärkt kretslopp i trädgårdens flera egna komposter. Den vackraste kallar Anette ”Floras kulle”. På ett par säsonger har den byggts upp till en utmärkt planteringsbädd genom att växtdelar samlas på hög och långsamt komposteras tillsammans med hästgödsel. Varje vår fyller Anette på från baksidan och varje vår växer Floras kulle i både omfång och skönhet. Stenarna som håller jorden på plats fick hon av grannen när han grävde ut för att bygga. Naturlig trädgård är ledord för Anette och det är självklart att använda naturgödsel. Det får Anette från väninnans hästar. Helt gratis och med en otrolig växtkraft.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
4. Fyll ut med frösått
För att snabbt få rabatterna frodiga är lösningen frösådda ettåringar. Fröer ger både många plantor för liten peng och möjlighet till variation. Vissa sorter förodlar Anette i ett litet miniväxthus inne på fönsterbrädan. Andra sorter sås direkt på växtplatsen i denna gynnsamma växtzon, när jorden har värmts upp och börjat reda sig, till exempel rosenskära och vallmo.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
4. Fyll ut med frösått
Anette påminner om att man inte får glömma hjälpen från trädgårdens fåglar. Solrosfröerna som de spillde förra vintern grodde, och Anette var snabb att ta tillvara plantorna och sätta dem som glada utropstecken intill sonens lekstuga. Samma sak gör hon med de nävor som gror i grusgången.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
5. Bygg växtstöd och pallkragar
Årets julgran blev ett perfekt stöd för en klematis, när grenarna klippts korta. Lådorna i kökslandet snickrade maken ihop av obehandlat virke som blivit över efter ett annat bygge.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
5. Bygg växtstöd och pallkragar
Anette är full av idéer för egna konstruktioner med material som finns till hands. Växtstöden i Anettes trädgård är både många och vackra, de flesta har hon fått hjälp av sin händige pappa att bygga. Minikiwin längst ner på tomten klättrar på ett armeringsjärn som hålls på plats av avkvistade vackra granstörar direkt från skogen.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
6.Fixa loppisfynden
Gamla trädgårdsmöbler finns det i överflöd på annons och i stället för att behandla dem har Anette låtit sin gamla sittgrupp få en fin naturlig patina när lacken flagnat av.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
6. Fixa loppisfynden
Loppisar och förråd hos vänner och familj är Anettes allra bästa skattkista när det gäller möbler och prylar till trädgården. Det fina planteringsbordet, som i sig blir ett stilleben, är kusinens gamla skrivbord som inte användes längre. Målat med två lager fönsterfärg klarar det sig alldeles utmärkt i trädgården.
Fixa fint med liten plånbok – 7 tips
7. Byt med vänner
Nästan varenda växt hos Anette kommer från någon bekants trädgård. En garanti för att de trivs i området! Att dela perenner är ett bra sätt att snabbt få det fint i rabatten. Dels kan man flytta ut sina egna perenner, dels kan man byta med vänner. I Lindome finns det ett gäng som träffas på försommaren för att byta plantor. Alltid finns det något som har blivit över i vårens trädgårdsbestyr, självsådda plantor som har tagits tillvara och överskott av vårens frösådder. Är man bara om sig och kring sig finns det många möjligheter att alldeles gratis fylla rabatterna. Många av vårens lökar hos Anette kom från Kungsbacka kommuns ”lökåtervinning”. Allmänheten fick då hämta så mycket lök de ville, efter att kommunen tagit upp sina planteringar inför sommaren. Även buskar går att föröka billigt, med sticklingar och rotskott. I en del av trädgården har Anette en syrenberså på tillväxt. Alla buskarna är rotskott som har tagits på en gammal buske som fanns på plats.
Text: Marie Onäng Foto: Sonja Dahlgren
Scroll to Top