Vild flört med 60-talet

Hemma hos

Vild flört med 60-talet

Mia och Ola Ström väljer båda 60-talsdesign – men i helt olika stil. Hon gillar det poppiga. Han möblerar med teak och orientaliska mattor. – Ibland säger vi att vi ska bli vuxna och måla allt vitt. Men det skulle ju inte gå i en halvtimma ens! säger Mia.

• 22 april, 2014

Här bor

Vild flört med 60-talet

Namn: Mia och Ola Ström, med barnen Hannah, 25 år (utflugen), Karl, 16 år, Hallon, 10 år, Mary Pop, 7 år.

Jobbar med: Mia jobbar som projektledare på Handelskammaren Mälardalen. Ola är näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Mitt Nord.

Huset: Är på ca 280 kvm och byggdes 1958. Det ritades av den estniskfödde arkitekten Endel Öunapuu.

Mia och Olas bästa råd

Gå på känsla, strunta i vad som är modernt för stunden. Inred med möbler och saker som du tycker om och som har en egen historia. Var inte ängslig över vad andra ska tycka, stå för din egen stil.

Vild flört med 60-talet
Vardagsrummet är stort och rymligt med gott om sittplatser. Klassiska ”Åskbollen”, design Eero Aarnio. Soffa och rött vitrinskåp, Ikea. Soffbord köpt på Blocket. Ljusstakar och skålar, från Vemdalens design, Lagerhaus och Marimekko.
Vild flört med 60-talet
Husets entré vetter ut mot gatan. På den nybyggda uteplatsen kan man sitta i kvällssolen och äta middag.
Vild flört med 60-talet
Matsalsdelen ligger i fil med tv-rummet och köket. Matbord, Inredningsfabriken. Stolar, EM. Vitrinskåp, Ikea. Tapet ”Paradiset”, design Josef Frank. Taklampan har paret ärvt av Mias mormor. Matta, Ikea. Golvet, i så kallad Ekebergsmarmor från Glanshammar i Närke, är original.
Vild flört med 60-talet
Originalköket är till stora delar intakt. Pallarna fanns kvar i huset och sitsarna är omklädda med textil i akrylat, Åhléns. Gummigolvet är nytt. Liknande görs av bl a Trelleborg. Den gula lampan är köpt på loppis i Hälsingland. Postlåda, Bruka Design.
Vild flört med 60-talet
Hallen välkomnar med ett potpurri av färger, mönster och möbler. Guldspegel och tillhörande bord, Lauritz.com. Skåpet är ett Jämtskåp som går i arv. Affisch köpt på Form/Designcenter i Malmö. Från hallen går trappan upp till övervåningen. Mattan är ärvd.
Vild flört med 60-talet
Bakom en dörr i köket finns det ett kylrum i original med fullt fungerande aggregat.
Vild flört med 60-talet
Från Karls rum går en trappa ner till en hall och hobbyrummet. Under trappan har praktisk förvaring byggts in. På både trappstegen och hallgolvet ligger en graffitimönstrad matta. Taklampor i glas, By Rydéns.
Vild flört med 60-talet
Garaget är ombyggt till ett hobbyrum. Med ett stort bord i mitten och bra belysning kan hela familjen vara med. Bord, EM. Lampor, By Rydéns. Skåp, Marbodal. Tavellist, Village.
Vild flört med 60-talet
Allrummet på övervåningen fungerar som lek- och spelrum för systrarna Hallon och Mary Pop. Bord och stolar är ett hopplock som Mia har målat. Barbafigurerna har hon sytt.
Vild flört med 60-talet
Husets badrum är i stort sett orört, bara fogen har tagits bort och ersatts med ny – i samma rosa färg som originalet.
Vild flört med 60-talet
Soffa köpt begagnad och omklädd i tyg från Åhléns. Golvlampa, By Rydéns. Trappräcket i trä och smide är original.
Vild flört med 60-talet
I Hallons rum har Mia byggt ett sovloft. Soffa, Ikea. Golvlampa, By Rydéns. Matta, Ikea.
Vild flört med 60-talet
Tegelvillan består av tre huskroppar, där två är förskjutna, vilket var vanligt under 50-talet. Totalt har bostadenen yta på ca 280 kvm.
Vild flört med 60-talet
Tegelvillan består av tre huskroppar, där två är förskjutna, vilket var vanligt under 50-talet. Totalt har bostadenen yta på ca 280 kvm.

Familjen Ström var inte direkt på husjakt, men fick tips om ett hus som var till salu.

– Det trillade över oss och vi funderade nog inte så mycket, säger Mia.

Det är ett stort personligt hus med ett centralt, men lugnt läge – precis i Olas och Mias smak.

– Det var viktigt för oss att hitta ett hus med karaktär och plats för hela familjen, precis i det här stadsnära området. Hade vi inte köpt det här huset kanske vi hade bott centralt i en lägenhet i stället, säger Mia.

Att det bor barnfamiljer i kvarteret och att huset var nästan orört sedan slutet av 1950-talet, vägde tungt för beslutet att köpa.

Våren 2009 gick flyttlasset. Men till skillnad från många andra som flyttar till ett äldre hus, har familjen inte snöat in på att renovera.

– Det är slitet, absolut! Men det funkar ju, så varför lägga ner tid och pengar på det? Risken med att totalrenovera är att det till slut ser likadant ut hemma hos alla.

”Vi köper på känsla”

Men för att få en liten uppfräschning målade de alla innertak och tapetserade om. Några direkta renoveringsprojekt har familjen annars inte i tankarna nu.

– Det är så fint som det är. Nästa projekt är mer av en investering: att hitta en snygg insats till den öppna spisen. Vi får se hur det blir med den saken, det verkar nästan helt omöjligt att få tag i en som inte förstör den befintliga designen, konstaterar Mia.

Vild flört med 60-talet

Matsalsdel i grönt. Klicka på fliken ”stora bilder” ovan för att se alla bilder i stort format.

Paret har inte samma smak men håller sig båda runt samma årtionde; 1960-talet. Ola tycker om det tidiga 60-talet, medan Mia är mer för den senare, popfärgade designen. Och Ola gillar äkta mattor.

– Det gör inte jag, säger Mia med eftertryck, men han får stå ut med annat!

Trots deras sinsemellan olika smaker verkar de inte ha svårt att samsas om inredandet hemma.

– Vi köper det vi tycker om i stunden och går snarare på känsla och lust än tänker på ett genomgående tema. Sedan flyttar vi om lite och får det att passa in i sammanhanget. Det blir brokigt och personligt, säger Mia.

Det är när de har hälsat på i ett stilrent hem som de ibland kan få för sig att måla allt vitt.

– Men vi är ju inte sådana personer, konstaterar Mia. Vi skulle bara köpa tapeter, väldigt fort.

Klassiska souvenirer som känns så där lite lätt kitschiga, som ett litet Eiffeltorn och en röd brittisk telefonkiosk, hittar också sin plats i blandningen. Mia har till och med en stor samling snökulor från världens alla hörn, som står uppradade på en hylla ovanför köksfönstret. Inget konstigt alls. För det är så i det här huset, att varje vrå har sitt speciella och unika uttryck.

Bevarat badrum

Ett rum som verkligen sticker ut är det rosa och svarta badrummet som ligger vägg i vägg med parets sovrum. Här har en mindre renovering gjorts genom att den gamla fogen skrapats bort och ersatts av ny fog fast fortsatt i originalfärgen rosa.

– Vi tycker  att badrummet är så häftigt! Det är svårt att komma på ett sätt att göra om det utan att det blir för modernt och vitt – utan någon själ. Det kommer definitivt att få vara kvar i original under lång tid framöver, säger Mia.

Hon berättar att resten av huset tyvärr varken är lätt att städa eller organisera, men att det samtidigt är en del av charmen.

– Det finns viktigare saker här i livet.

Som att umgås med vänner till exempel. Och det här är verkligen ett hus med plats för många gäster, både barn och vuxna.

Text Anna Uhlin Landh Foto Karin Foberg
Scroll to Top