Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv

Trädgård

Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv

Syrenhäcken kring bersån, parasollet över uteplatsen, gruset på garageinfarten. Även trädgården har golv, väggar och tak. I Hus & Hems nya trädgårdsskola har vi samlat de bästa idéerna för sommarens gröna rum!

• 22 april, 2014

Även om en trädgård är utomhus behövs det golv, väggar, och ibland även tak, för att den ska uppfattas som sammanhängande. Om det är tydligt var någonstans man dricker sitt morgonkaffe, var köksträdgården ligger, var den avskilda hörnan för hängmattan finns, så blir trädgården både mer inbjudande och spännande. Väggarna kan bestå av häckar, murar eller spaljéer, taket av träd, markiser, parasoller eller bar himmel.

Golvet är gräsmattan, planteringarna eller markbeläggningarna av olika slag. Hus & Hems nya trädgårdsskola är i fyra delar med tema Golv, Väggar, Rumsindelning och Tak. Här ger vi exempel och inspiration till hur man ger trädgården ett lyft genom att göra rummen tydliga. I första delen, som handlar om basen, trädgårdens golv, visar vi hur olika markbeläggningar, och golvmaterial förändrar – och förvandlar – trädgården. 

Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Träspång och gräs
En trädgård blir mer spännande med oväntade lösningar. Den här gången som är gjord av träplankor och omgärdas av böljande gräs är inbjudande tillsammans med några röda grekiska väddar som vajar i vinden. Placera gärna en bänk där man kan ligga och läsa gömd av de gröna stråna. Det här gräset heter Miscanthus sinensis ’Gracillimus’ och bildar snabbt stora härliga tuvor som blir upptill 150 cm höga.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Designade betongplattor
Betongplattor med en böjd form som kan kombineras på olika sätt. I konceptet ingår också små vattenbad och planteringskärl som kan placeras där de passar i den egna trädgården. I den här lilla trädgården fanns inte plats för rabatter, i stället lämnades ett par kvadratmeter öppna till ört- och grönsaksodling. Den tidlösa serien ”Ivåg” är signerad Signe Persson-Melin.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Inramat trädäck
Det läggs trädäck som aldrig förr, och det är lätt att förstå eftersom det både är vackert och praktiskt. Det är mjukt att gå på, lätt att underhålla och håller bra. Men ett stort däck behöver ”kompisar” för att inte kännas som en stor och öde scen. Ett bra tips är att avsluta kanten på något ställe med mjuka stenar, eller med ett rostfritt måttbeställt vattenbad. Träd och andra gröna inslag ger alltid en fin inramning, i det här fallet bambu. Har man ett befintligt träd, där däcket ska placeras sågar man ur för det. I trädet kan man sedan hänga lyktor, lampor eller vimplar.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Singel och betongplattor
Av trädgårdens golvmaterial av sten är singel och makadam de billigaste alternativen. Grus är ett bra val, eftersom det passar in i de flesta miljöer och inte kräver någon fackkunskap för att lägga ut. Nackdelar är att små stenar lätt fastnar under skosulor och bara fötter. Därför valdes lösningen med betongplattor i utomhusduschen. Betongplattorna avgränsar också ”duschrummet” på ett tydligt sätt.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Blandat stenmaterial
Det här ”duschrummet” avgränsades från trädäck och stenläggning med hjälp av en gammal kvarnsten och lena sjöstenar. En fantasifull blandning av olika material som även passar vid ytterdörren eller i någon passage. All stenläggning kräver ett bra under-arbete. Om marken ska hålla för bilar krävs ett större underarbete med bärlager, ta reda på vad som krävs för just ditt ändamål. Glöm inte markduken som stoppar en del av ogräset.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Trampstenar och marktäckare
Stora ytor med bara gräs kan bli tråkiga och intetsägande. Varför inte göra ett trädgårdsrum med marktäckare och några trampstenar? Kanske tillsammans med en vacker betongbänk och ett litet träd. I villaträdgårdar finns ofta mindre ytor på sidorna av husen som är svåra att planera. Här är det perfekt att göra en passage med trampstenar som omgärdas av ett grönt spännande täcke, till exempel i sällskap av blommande timjan. Krypkotula, Leptinella squalida, trivs i sol och halvskugga och är en snabbväxande marktäckande växt som tål att trampas på.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Vintergrönt med vårlökar
Under träd och i halvskuggiga delar av trädgården kan det vara svårt att få gräset att växa. Då kan man i stället plantera murgröna som snabbt täcker stora ytor. När man väl har grävt upp grässvålen och blandat ner några säckar med mullrik jord kan man passa på att gräva ner lökar som tittar upp till våren. Snödroppar kan avlösas av kungsängsliljor som trivs i den halvfuktiga miljön. Liljorna sprider sig år från år och till slut får man ett mycket effektfullt hav av schackrutiga små klockor. Låt sedan liljekonvaljer blomma tillsammans med höga alliumbollar. Övriga året är murgrönan vintergrön och glänsande och behöver bara klippas till runt kanterna för att hålla sig på plats.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Skiffer
Skiffer är dyrare än många andra markbeläggningar, men man får stil, komfort och känsla för pengarna. Skiffer fungerar mycket bra på stora ytor utan att det känns kallt och hårt. Det hämtas direkt från naturen och läggs ofta i en oregelbunden form. Man kan naturligtvis komma lite billigare undan genom att bara använda skiffer i gångar eller som trampstenar i gräset.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Marktegel
Tegel är rustikt, hållbart och lätt att lägga. I byggnadsvårdsbutiker finns ofta återvunnet handslaget marktegel, där varje tegel-sten har sin egen nyans. Även nytt marktegel kan vara vackert. Tänk på att kraftigt rött tegel kan vara knepigt att kombinera med husets kulör. Det är bra om man kan få titta på en större lagd yta innan man bestämmer sig. Då får man en bättre uppfattning om material och färg.
Trädgårdsskolan del 1: Trädgårdens golv
Natursten och grus
En stenlagd framsida eller hel tomt anses lättskött. Men även betongstenar ska skötas för att vara vackra. Ett alternativ är att välja naturmaterial som sjösten och granit i stället för bara betong, eller blanda. En markduk under gruset håller ogräset i schack. För att undvika en öken av sten är det viktigt att inte glömma växterna. Välj gärna stora vajande gräs, bamburuggar och gröna bollar av liguster i krukorna. Låt väggarna grönska av pipranka, vinranka eller vildvin, och glöm inte bort träden!
Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top