Växthuset blev ett lusthus

Trädgård

Växthuset blev ett lusthus

Det lilla huset i trädgården fick växa fram utan att allt var bestämt från början. Lösningarna kom vartefter och allt blev kanske inte helt perfekt, men ändå så charmigt och personligt.

• 15 april, 2014

Ett riktigt lågbudgetbygge

Grus 5 kubikmeter 2 000 kr

Hyra markvibrator 350 kr

70 st lättklinkerblock 1 700 kr

56 m armeringsjärn 450 kr

Murbruk, putsbruk 900 kr

Virke 2 000 kr

Skruv 500 kr

Grundolja, oljefärg 600 kr

Takplåt, rännor, fönsterbleck 1 400 kr

Sättsand golv 500 kr

Betongsten, golv 1 500 kr

Summa 11 900 kr

Fönsterbågar och glas till tak tillkommer förstås, men det var material som Fredrik och Anitha fått till skänks.

Lättklinkerblocken sågas med en gammal uttjänt fogsvans eller än hellre med specialsåg som kostar 300 kr.

Växthuset blev ett lusthus
Vägen till lusthuset…

Markberedning.

Växthuset blev ett lusthus
Den enkla ljuskronan i taket är vacker men lie riskabel inomhus. Här pryder den sin plats vare sig den är tänd eller inte.
Växthuset blev ett lusthus
Äntligen dags för takglasen!
Växthuset blev ett lusthus
Växthuset blev ett lusthus
Stomme och takstolar resta.
Växthuset blev ett lusthus
Grundmuren börjar växa.
Växthuset blev ett lusthus
Prins Groda bor på golvet intill zinkbaljan med prunkade pelargoner.
Växthuset blev ett lusthus
Växthuset blev ett lusthus
Anitha har inrett sitt växthus med vackra saker hon redan hade.
Växthuset blev ett lusthus
Trädgården blev så mycket mer använd sedan växthuset kom på plats.
Växthuset blev ett lusthus
Växthuset som snarare är ett lusthus är hela familjens oas. Här upplever de vårens första trevande sol, slappar loja sommardagar och dricker adventsglögg i skenet från levande ljus.
Växthuset blev ett lusthus
Det vackra lusthuset i växthusskepnad bjuder besökaren välkommen med öppen dörr. Där inne väntar stillsam ro med trädgårdens somrighet som en grön fond utanför glasväggarna.

Anitha och Fredrik byggde ett växthus som ser ut som ett lyxigt engelskt växthus. I själva verket är det ett riktigt budgetbygge av gamla fönster som de fått till skänks.

Vid något tillfälle hade Anitha nämnt för en bekant att hon skulle vilja ha ett växthus. En dag fick hon en mängd fönsterbågar från ett radhus byggt på 70-talet. De blev stående under en presenning som ett dåligt samvete. Men så skulle pojkarnas gamla sandlåda bort och tanken på ett växthus började ta form på allvar.
– Jag är en projektmänniska som gillar att dra igång grejer. Men jag kan ju inte bygga alls, så jag är ju tvungen att ha hjälp, säger Anitha.

Nu började jakten på inspiration. Tidningsartiklar, broschyrer och allehanda idéer blev till en stor hög. Anithas entusiasm smittade av sig till maken Fredrik och snart fylldes köksbordet av allehanda enkla ritningar och skisser på rutat papper.
– Vi utgick från måtten på fönstren vi hade. Först hade jag tänkt mig glasväggar ända ner, men det blev bättre med en mur nedtill.

På försommaren för tre år sedan började själva arbetet. Gräsmattan runt sandlådan grävdes bort och gav plats för grus blandat med den sand som fanns kvar i sandlådan. Fredrik hyrde en markvibrator och packade samman allt till en stadig grundbädd.
Grunden murades av lättklinkerblock som armerades för att hålla ihop ordentligt. En rejäl grund är viktigt i alla husbyggen. Någonstans i det här skedet tappade Anitha och Fredrik styrfarten och hela projektet föll i dvala över sommaren och kommande vinter.

Nästa vår hade de kallat in sin snickarkunniga släkting Mikael som tog sig an projektet och efter några intensiva helger var hela växthuset klart. Det var Mikael som hittade på den sinnrika nockkonstruktionen. Poängen är att några av brädorna går att vinkla för ventilation. Tanken var att de skulle förses med automatiska värmestyrda vädringsbeslag som man har till växthusfönster. Hittills har det inte behövts eftersom gavelfönstren räckt till för vädring.

Det var en hel del som inte var ritat och planerat från början utan ”bara blev” vartefter bygget framskred, till exempel de brädklädda gavelspetsarna.
– Jag ville ha allt i glas från början, men det blev så svårt att lösa så vi gjorde en tillfällig lösning som förstås kommer att bli permanent. Det visade sig vara ganska bra att åtminstone lite av kortändarna ger skugga, säger Anitha.

Halvmånefönstren i gavlarna inspirerades av det stora huset som har likadana lunettfönster. Det var först meningen att de skulle ha glas, men nu har de stått helt tomma två somrar och det regnar inte in. Däremot hittar både fåglar och humlor in, så Fredrik har en idé om att sätta in ett nät som tillåter ventilation men ändå stoppar en del snö, regn och djurbesök. Kanske blir det en vinterlucka också.

Under planeringen var det först tänkt att huset skulle få tak av korrugerad plast för att hålla nere materialkostnaderna. Med lite tur och tack vare påpassliga bekanta kom de över härdade glasskivor som skulle slängas vid en rivning. Det är därför taket har ett rutmönster. De härdade glasrutorna gick inte att kapa utan taket pusslades ihop efter rutornas storlek.
– Dörren är en gammal innerdörr som tidigare satt i stora husets källare. Vi bytte ut dörrspeglarna mot glas, berättar Anitha.

Den som är byggnadstekniskt kunnig ser att det inte finns några direkta diagonaltsträvor i konstruktionen.
– Vi hade tänkt tillverka diagonalstöd av armeringsjärn, men när väl fönsterbågarna kom på plats visade det sig att huset blev stabilt ändå, så vi hoppade över det, berättar Fredrik.

I ett mer vindutsatt läge skulle den lösningen vara mer riskabel, men det här växthuset står vindskyddat bland hus, buskar och träd.

Första sommaren visade vilken fullträff växthuset var. Trots att golvet inte var lagt utan ännu bara bestod av packat grus började familjen använda sitt nya trädgårdstempel – men inte så mycket som ett växthus. Visserligen finns det växter där, men det är miljön mer än odlandet som är det viktiga. Det här är mer ett lusthus förklätt till växthus.
– Jag tycker det finns så mycket lust kring växthus. Först hade jag bara tänkt mig ett litet uterum att ta skydd i när sommarregnen kommer, men när jag letade inspiration var det engelska växthus som inspirerade mest, säger Anitha.

Nu äter familjen frukost, lunch och grillmiddagar i växthuset. Grillen har fått sin självklara plats alldeles utanför. Inredningen utgår från den stora soffan som var på vippen att få åka till tippen, men fick ett nytt liv i växthuset. Där hittar man då och då någon av familjens tonåringar som ligger och läser. Anithas svärmor som bor en bit bort, brukar promenera hit och sätta sig en stund när resten av familjen är på jobb och i skola.

Förra våren la Anitha tumlad betongsten på golvet och därmed var växthuset officiellt färdigt och klart. Golvutrymmet gick inte jämnt ut med stenarnas bredd. Det löste Anitha med att lägga runda naturstenar i glipan mellan vägg och stenläggning. Krångligare behöver det inte vara

 

– Våren börjar tidigare nu när vi har växthuset. Jag försöker också hålla huset levande året om. Till jul dricker vi numera glögg här i skenet från lyktor och ljus, säger Anitha.

 

Av Roger Nyström Foto Peter Phillips, Anitha Charpentier
Scroll to Top