Vintagekök för storfamiljen

Inredning

Vintagekök för storfamiljen

Marcus och Marlene har byggt sitt drömkök själva. Resultatet är ett rymligt vintagekök på 30 kvadrat för hela tjocka släkten.

• 14 april, 2014

Här bor

Vintagekök för storfamiljen

Namn: Marcus och Marlene Agemo med dottern Nelly, 16 år. Dottern Ellen, 21 år, och sonen Noah, 20 år, är utflyttade. Även Marcus föräldrar och Marlenes mamma bor på gården i var sitt hus.

Jobbar med: Marcus driver ett byggföretag, och Marlene är stylist och butikskoordinator.

Köket: Drygt 30 kvm.

Vintagekök för storfamiljen
Köket är platsbyggt av Marcus. Den rostfria bänkskivan fick Marcus över från ett bygge. Köksstomme och rostfri diskho, Ikea. Storköksblandare från Gorenje. Gasspis med varmluftsugn, Smeg. Stort gråmålat träbord loppis. Udda stolar från Läkarmissionens second hand. Industristol, Kabelverket. Takkronan är tillverkad av hjulet på en gammal spinnrock. Hyllorna är platsbyggda. Speglar inköpta på loppisar och second hand. Köksö med stålunderrede från Knocks i Sigtuna. Betongskivan på köksön har Marcus gjutit. Fasat vitt kakel i storlek 7×15 cm.
Vintagekök för storfamiljen
En fin detalj är det gamla kryddstället inbyggt i väggen. Ett fönster ger extra ljusinsläpp från groventrén. Gröna detaljer i form av gamla industribokstäver och burkar ger ett fint blickfång i köket. Diskhon är placerad vid ett fönster för ljuset och utsiktens skull.
Vintagekök för storfamiljen
Gasspis med varmluftsugn, Smeg. Köksö med stålunderrede, från Knocks i Sigtuna. Betongskivan har Marcus gjutit själv. Industristol med fotstöd, Dusty Deco.
Vintagekök för storfamiljen
I skafferiet får allt plats. Förutom specerier så rymmer skåpet det mesta från drickabackar, till mikrovågsugn. Dörrarna är altandörrar köpta på loppis.
Vintagekök för storfamiljen
Serveringsskåpet är platsbyggt av gamla fönster och en köpmansdisk som stått i en gammal cykelverkstad.
Vintagekök för storfamiljen
Kök.
Vintagekök för storfamiljen
Kylen och frysen är favoriter. Inbyggda i väggen tar de inte så mycket plats i rummet. Kylskåp och frys, Smeg.
Vintagekök för storfamiljen
Köket är 30 kvm stort. För att få mer rymd har väggen till den gamla tvättstugan tagits bort. I stället byggdes ett stort skafferi.

Familjen Agemo hittade sin gård genom en annons i lokaltidningen. Förutom den egna bostaden ingår stall, ridhus och 40 hektar mark. Och så ytterligare två hus, där Marcus föräldrar och Marlenes mamma bor. Ett riktigt generationsboende alltså.

Familjens hus är från början ett tingshus från 1749. Bostaden hade inte moderniserats sedan 1970-talet och var i stort behov av renovering. Marcus och Marlene bestämde sig för att succesivt renovera hela bostaden. Men projekt ”fixa köket” fick dra i gång kvickare än man hade tänkt sig.

– Vi fick en stor vattenläcka under golvet, säger Marcus.

– Ja, men vi rev gladeligen ut det mörka 70-talsköket, konstaterar Marlene.

Ett rymligare rum var nummer ett på listan när de ritade på sitt nya kök. Det skulle finnas gott om plats för att laga mat och umgås, bra ljus och ordentliga avlastningsytor. Efter research hos de största köksföretagen bestämde sig Marcus för att bygga köksinredningen själv.

– Jag märkte att flera exklusiva kök använde exakt samma stomme som Ikea, det avgjorde saken.

– Vi ändrade inte på kökets placering, men tog ner väggen till vår gamla tvättstuga och fick ett rymligare rum. Tvättstugan fick i stället flytta ut i gårdshuset, fortsätter Marcus.

Köket fick fönster mot groventrén för extra ljusinsläpp. Diskhon placerades vid ett fönster för ljus och utsikt.
Marlene gillar blandningen av gammalt och nytt i inredningen. Det är viktigt att köket är både personligt och trivsamt. Att återanvända gamla möbler är en självklarhet.

Marcus har även byggt ett stort serveringsskåp av antika fönster och en gammal köpmansdisk. Skåpet sväljer massor med koppar och tallrikar och är samtidigt snyggt att titta på. En lyxig gasspis var länge en dröm för familjen, men när köket renoverades tvekade man inte att installera en.

– Om något skulle hända så ska hemmet fungera utan el. Och så valde vi att ha en extra bred ugn med varmluft eftersom vi är en storfamilj och många som äter middag tillsammans.

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top