Kopparkök med karaktär

Inredning

Kopparkök med karaktär

Luftigt, funktionellt och var sak på sin plats. Det var Anna och Viktors filosofi när de renoverade köket. Stänkskyddet i koppar blev pricken över i:et.

• 14 april, 2014

Så mycket kostade det

  • Kök från Kvik inkl vitvaror och montering 145 000 kr.
  • El inkl spottar i balk 15 000 kr.
  • Golv 9 000 kr.
  • Kopparplåt 3 500 kr.
  • Färg inkl arbete ca 10 000 kr.
  • Byggmaterial för avväxling, gips samt bygglovshandling, ca 35 000 kr.
  • Viktor och en vän har tillsammans lagt ner 100 arbetstimmar för att bygga köket.

Kopparkök med karaktär
Köket är ombyggt med stommar och luckor från Kvik. Matplatsen har ett rejält bord ”Aspen” av återvunnet barrträ, från Nordik. Stolar ”Frankfurt”, Designtorget. Matta ”Kattrup”, Ikea. Pall från Kartell. Över bordet hänger en lampa som Viktor och Anna gjort själva. Tygtavla av tyget ”Worldscape” för Läkare utan gränser. I snurrfåtöljen ligger batikkudde från Day och röd elefantkudde, Svenskt Tenn.
Kopparkök med karaktär
Golvet i köket har fått svarta skifferplattor från Hornbach. Matta ”Särö” från Himla. Sopset av Tove Adman, Fafner. Köksfläkt från Termex. Kran, Tapwell och ho, Franke. Vid köksön står kökspallarna ”Rocket” från Artek. Kökshanddukar, Lagerhaus.
Kopparkök med karaktär
Som stänkskydd sitter en obehandlad kopparplåt som ärgar med åren. Plåten är måttbeställd hos Hisingstads Bleck- och plåtslageri. Rund bricka, Åry Trays. Ljusstakar, Designtorget.
Kopparkök med karaktär
Viktor föredrar träredskap och har en rejäl samling. Redskap med målad del, Alvhem Mäkleri. Hopfällbar visp ”Beater”, Designtorget. Marmorljusstake med koppardetaljer, Menu.
Kopparkök med karaktär
Köksön är bästa stället för en skön helgfrukost. Bordet är dukat med porslinet ”Jars” från Alvhem mäkleri. Koppartermos, Stelton. Servett/bordstabletter och kopparljusstake ”Lup”, från Hay. Ljuslyktor ”Etch”, Tom Dixon.
Kopparkök med karaktär
En vägg revs ner mellan matplats och vardagsrum för att få ett öppnare kök.

När Anna och Viktor köpte sitt hus var köket funktionellt – men för litet. Det kändes inte som det passade en barnfamilj med stort umgänge. Deras vision var ett stort kök med många arbetsytor. De ville att köket skulle vara en naturlig plats att samlas på, oavsett om man lagar mat, diskar eller bara vill umgås.

För att få till det var de tvungna att öppna upp en vägg mot vardagsrummet. Det blev då också nödvändigt att väga av en bärande vägg. Viktor tog hjälp av en vän för arbetet efter att en konstruktör dimensionerat avvägningen.

– Att öppna upp köket till vardagsrummet gjorde verkligen stor skillnad. Vi är jättenöjda med resultatet, säger Viktor.

När det gällde själva köksstommen föll valet på en modell i vitmålad mdf. Bänkskivorna i vitt och grått är gjorda i kompaktlaminat och golvet består av svart skiffer, vilket blir en fin kontrast till det ljusa. När det kom till att välja ett stänkskydd över köksbänken blev valet svårt till en början.

– I och med att vi valt ett rätt traditionellt vitt kök ville vi ha ett stänkskydd som stack ut. När sen Viktor kläckte idén om kopparplåt nappade jag direkt, säger Anna.

De valde en obehandlad kopparplåt som ärgar med åren och därför gör det inget om den blir lite fläckig.

– Vi gör inget särskilt för att sköta plåten, den del som fått mest vattenstänk är den vi tycker är finast, säger Anna.

Plåten är måttbeställd och monterad på plats. Den dag de eventuellt skulle tröttna är den relativt enkelt att byta. Eftersom familjen spenderar så mycket tid i köket ville de sätta sin egen prägel på det, vilket de känner att de lyckats med.

– Nu känns köket verkligen som ”vårt”, säger Anna. 

Av Anna Mård Foto Karin Foberg
Scroll to Top