Fantasifullt i funkislägenheten

Hemma hos

Fantasifullt i funkislägenheten

Skira pasteller, vita trägolv och vackert slitna möbler får Nanna och Olles lägenhet att blomma även under de kalla månaderna.

• 14 april, 2014

Här bor

Fantasifullt i funkislägenheten

Namn: Nanna och Olle med barnen Palle 2,5 år och Jonna 2 månader.

Jobbar med: Olle arbetar som förskollärare, Nanna är egen företagare.

Huset: Hyreshus från 1930-talet i Majorna i Göteborg. Lägenhet på 70 kvm, fördelat på 2,5 rum.

Fantasifullt i funkislägenheten
Soffa ”Karlstad”, Ikea. Överdrag till soffan, från Bemz. Soffbord ”Vejmon”, Ikea. Soffkuddar i svartvitt, Ikea. Gråvita kuddar, Artilleriet. Båtkudde, Fine Little Day. Kuddstapel: Stor rund kudde och blå kuddar med grafiskt mönster, Ikea. Blommig kudde, Åhléns. Den lilla blå kudden är hemsydd. Elementskydden är platsbyggda av förra ägarna.
Fantasifullt i funkislägenheten
Hall.
Fantasifullt i funkislägenheten
Köket är öppet och luftigt med en halvvägg in mot vardagsrummet. Bord från Blocket. Pinnstolarna är loppisfynd. Myranstolarna hittades i ett förråd i en skola. Lampa från House doctor. Tapet ”Pilblad”, William Morris.
Fantasifullt i funkislägenheten
Köksskåp från Ikea. Pinnstolarna är loppisfynd. Tapet ”Pilblad”, William Morris.
Fantasifullt i funkislägenheten
Hyllan vid fönstret är beställd av en snickare. Elementskydden är platsbyggda av förra ägarna.
Fantasifullt i funkislägenheten
Köket är Olles favoritrum. Köksskåp från Ikea. Matta ”Sergel”, Horredsmattan. Vitvaror från Siemens. Fläkt från Gorenje.
Fantasifullt i funkislägenheten
Barnrummet bredvid Nanna och Olles sovrum inspirerar till lek. Klädställning från Indiska. Sängen är köpt på Blocket. Kuddarna, en mix av Fine Little Day, Ikea och hemsytt. Stol från loppis.
Fantasifullt i funkislägenheten
I föräldrarnas sovrum finns plats för skrivbord och symaskin. Det stora linneskåp är ärvt och ommålat. Golvlampa från Nannas barndomshem. Blommig ask i fönstret från Nannas mormor. Pom pom-dekoration i silkespapper från Mokkasin.
Fantasifullt i funkislägenheten
Påslakan, H&M Home. Sängbordet kommer från Nannas mammas barndomshem.
Fantasifullt i funkislägenheten
Skrivbordsstol och sängbord från Nannas mammas barndomshem. Alla fina kort är en blandning av Fine little day, Audrey Jeanne, gratiskort och kort som Nanna sparat sedan hon var liten.
Fantasifullt i funkislägenheten
Lägenhet på 70 kvm, fördelat på 2,5 rum. Vardagsrum med balkong, barnrum och sovrum i fil. Kök med halvvägg mot vardagsrummet.

Trots att kalendern visar mars månad är Nanna och Olles funkisvåning fylld av sommar. Det vitoljade furugolvet och ljuset som flödar in genom fönstren får 30-talslägenheten att kännas mycket större än sina 70 kvadratmeter.

– Vi letade egentligen inte efter funkis när vi skulle byta vår tidigare bostad. I första hand ville vi ha en sekelskifteslägenhet, eller något större som vi kunde renovera själva, säger Nanna.

– Ja, men så fick vi lite bråttom och tyckte att den här lägenheten var perfekt. Den var nyrenoverad, det var ett plus. Just då kändes det skönt att inte behöva dra i gång ett renoveringsprojekt, säger Olle.

– Det finaste i lägenheten är de vitoljade plankgolven och det stora sovrummet. Och så balkongen i vardagsrummet förstås, som vetter ut mot en parkliknande innergård. På sommaren är gården fylld av blommor, grönska och stora träd, säger Nanna.

– Men vi ser nog båda den här bostaden som ett ”mellanboende”. Vi bor här nu medan våra två barn är små. Sedan kanske vi letar efter större, gärna ett hus.

Nannas och Olles första gemensamma lägenhet var en sekelskiftestrea i Linnéstaden i centrala Göteborg. Innan dess bodde de tillsammans i Nannas lilla etta i Majorna, samma område som de bor i nu.

Fantasifullt i funkislägenheten

Köket med tapeten ”Pilblad”, William Morris.

Lekfullt men inte barnsligt

Inredningsstilen i hemmet går åt det avslappnade och lekfulla hållet. En vit bas tillsammans med ljusgrå toner och svala pastellfärger passar bra till auktionsfynd och blommönster. Inspiration till inredningen hittar Nanna ofta på inredningsbloggar och i en del inredningstidningar.

– Idéerna kan ploppa upp lite var som helst; till exempel när jag reser på egen hand eller promenerar i miljöer som jag tycker om.

Det första paret gjorde när de flyttade in för två år sedan var att måla väggarna vita i alla rum. Köket fick däremot, som kontrast till det vita, en grönskande William Morris-tapet med pilblad.

– På så sätt fick vi en naturlig avgränsning mellan kök och vardagsrum, säger Olle.

För Nanna är det viktigt att materialen i lägenheten bildar en röd tråd. Möbler, leksaker och tavlor ska kunna flyttas runt och fungera i alla rum.

– Det får gärna vara lekfullt omkring mig, men inte för barnsligt. Det ska kännas personligt, ombonat och vilsamt att vara i vårt hem.

Sonen Palles rum ligger i fil med vardagsrummet och föräldrarnas sovrum. Barnrummet, som är ett genomgångsrum, har inretts som ett eget rum.

– Jag är nöjd med hur vi har lyckats få Palles rum att kännas som ett riktigt rum och det känns bra att han har sovplats nära oss.

Pysslande psykolog

Föräldrarnas sovrum är stort och rymligt. Här finns plats för klädskåp, skrivbord med papper, pysselsaker och Nannas älskade symaskin.

– Färgkombinationerna tillsammans med rymden i rummet gör mig både lugn och kreativ. Det gamla vackra klädskåpet i sovrummet och Palles växasäng är två av mina favoritmöbler i lägenheten.

Nanna har en kandidatexamen i psykologi i bagaget, men drömmer om att arbeta med något kreativt. Fotografi, inredning och ord ligger henne varmt om hjärtat.

– Just nu har jag ett roligt projekt på gång, där jag utgår från en gammal karta som jag trycker upp. Kartan ritades för hand av min pappa och hans kusin på femtiotalet och föreställer en påhittad holländsk stad med tusentals fantasigator och platser. Kartan har funnits med i hela min uppväxt. Jag tycker att den är så fin att fler ska få ta del av den, säger Nanna.

Olles stora intresse är matlagning, så han väljer köket som sitt favoritrum.

– Det är här som jag är mest kreativ. Matlagning är för mig det bästa sättet att koppla av! 

Av Johanna Flyckt Gashi Text Ann Kristin Rönnerbäck Foto Lina Östling
Scroll to Top