50-talskök på liten yta

Inredning

50-talskök på liten yta

Litet, men fullt tillräckligt. När familjen Ågren skulle renovera köket ville de ha kvar den gamla planlösningen på 14 kvadratmeter, men med en modern retrokänsla som passade husets 1950-talssjäl.

• 14 april, 2014

Så mycket kostade det

  • Kök från Ikea plus annat material 95 500 kr.
  • El inkl sänkning av tak efter ROT-avdrag 5 000 kr.
  • Golv, slipning och vaxning, 2 500 kr.
  • Övrig arbetskostnad 30 000 kr efter ROT-avdrag. I det ingår rivning av tapet, bredspackling, helkakling av en vägg, platsbyggnad av köket samt anlitandet av arkitekt plus ritning.

50-talskök på liten yta
Ekhandtag, Beslagdesign. Helkaklad vägg med kakel ”Royal Mosa”, Kakelcentralen. Köksbordet i glasfiber från 1950-talet, köpt på Blocket, målades svart, liksom stolarna från Hagafors Stolfabrik. Taklampa ”Brynje”, Markslöjd Sweden. Furugolvet är slipat och vaxat.
50-talskök på liten yta
Kaklet ger en industriell känsla och skåpens stommar är inklädda i mjukare ekfaner. Salt- och pepparkvarn, Stelton. Vinäger- och oljeflaskor, Sagaform. Bricka ”Vinga of Sweden”. Spis, Ikea.
50-talskök på liten yta
Överskåpen och hyllan i ek skapar en varm kontrast till kaklet. Till höger en fiffig hylla för vin och brickor i anslutning till överskåpen. Spis och fläkt, Ikea. Kökshandduk, Kardelen.
50-talskök på liten yta
Hera med tvillingarna Edvin och Felicia som skyndade på renoveringen av köket.
50-talskök på liten yta
I stället för rostfri diskbänk valde Hera och Martin en mörkare Perstorpsplatta med mönstret ”Virrvarr”, design Sigvard Bernadotte. Ekhandtag, Beslagdesign. Vask av silgranit, Blanco. Blandare, Ikea. Kryddkrukor, Sagaform.
50-talskök på liten yta
Den nya förvaringssektionen med arbets- och avlastningsyta gjorde köket komplett. Brödburk Meliconi, keramikskål av Jonathan Adler, från Hipstore.
50-talskök på liten yta
Utrymmet över och bredvid kylskåpet har effektivt utnyttjats till förvaring. Högskåpet närmast nya bänken är ett skafferi med utdrag från Theofils. Kylskåp, Cylinda.
50-talskök på liten yta
Hörnskåpsutdraget är en snillrik förvaringslösning som slukar mycket. Skåpinredning ”Le Mans” från Theofils.
50-talskök på liten yta
Kökets ursprungliga plan-lösning och storlek på 14 kvm ändrades inte, men köket fick en ny skåpsektion till vänster om ingången. Kostnaden för hela renoveringen blev ca 130 000 kr.

Hade det inte varit för tvillingarna Felicia och Edvins ankomst våren 2013 hade Hera, Martin och sonen Emil fortfarande haft 1970-talsköket kvar i sitt radhus från 1950-talet. De ville bo in sig och känna på huset innan de började renovera. Men när familjen plötsligt växte med två barn insåg de att de skulle behöva en diskmaskin.

– Men när vi började bygga nya underskåp vid spis och diskbänk med Ikeastommar, kände vi att det var lika bra att göra om hela köket på en gång, berättar Hera.

Många rådde dem då att ta ner väggen mellan köket och det lilla TV-rummet bredvid för att få ett rejält kök.

– Men det var inte en idé vi nappade på. Vi ville ha 1950-talshuset så intakt som möjligt med den ursprungliga planlösningen kvar.

Mer förvaring på samma yta

Hera och Martin kontaktade möbelsnickaren och köksdesignern Dagmar Åman. Kunde hon skapa ett modernt kök med retrokänsla? På redan uppsatta Ikeastommar och med samma planlösning som tidigare? Plus extra avlastningsyta och fler förvaringsmöjligheter?

– Dagmar är lyhörd, kreativ och har en konstnärlig ådra som är guld värd, säger Hera. Hon lyssnade och återkom med ett förslag som vi köpte direkt.

Dagmars idé byggde på ytterligare stommar från Ikea för en extra sektion med underskåp direkt till vänster i köket. Till denna gjorde hon en skiva i massiv ek, och nya skåpsluckor och lådfronter i laminat med slitstarka kantband. Ikeastommen till underskåpen bredvid spisen fick också likadana laminatluckor, liksom diskmaskinens front. Till överskåpen gjorde Dagmar däremot luckor i massiv ek och funkisglas. Den nätta vägghyllan i ek under överskåpen är också hennes design. Slutligen kläddes stommarnas blottade vita frisidor med ekfanerad mdf.

Både olivgrön och ärtgrön

– Vi ville flirta med 1950-talet och valde därför grön laminat på de flesta luckor. Grönt är en av våra favoritfärger, säger Hera. Den här nyansen skiftar med dagsljuset, från olivgrönt till kraftigt ärtgrönt. Det är häftigt. Det är samtidigt en lugn nyans som passar fint till ek.

För att få ett industriellt uttryck valde de att helkakla väggen bakom spisen. Däremot blev det ingen rostfri diskbänk.

– Rostfritt och helkaklat hade blivit för mycket av modern industrikänsla. I stället blev det en Perstorpsplatta, ”Virrvarr”, som bryter av och ligger närmare husets 1950-talssjäl. Plattan är lika tålig som en rostfri bänk och fördelen med mönstret ”Virrvarr” är att man inte ser några repor alls.

Det nya köket får högsta betyg av Hera och Martin. Hörnskåpsutdraget i de nya underskåpen slukar stora skålar och fat, utdragsskafferiet ger en perfekt överblick av vad som finns på hyllorna. Numera finns också tillräckligt med avlastnings- och arbetsytor.

– Det blir inte alltid som man planerar, men bättre än så här kan det nog inte bli, ler Hera.

Text: Pia Mattsson Foto: Helene Toresdotter
Scroll to Top