Så här bygger du en vacker pergola till trädgården

Fixa

Så här bygger du en vacker pergola till trädgården

Drömmer du om Italien? Bygg den här långa blomstergången så är du nästan där!

• 11 april, 2014

Åh, vilken skönhet sommaren kommer att ge den här slösaktigt långa pergolan. Den för tankarna till Axel Munthes San Michele och hans överdådiga vinklädda blomstergångar. Med blåregn och vinrankor till tak kommer du också att få en bit Italien. Snabbast skugga blir det dock med vassmattor till tak. Maka sedan på vassen vartefter rankorna växer till sig. Vem vet, kanske kommer du en höst att njuta av skugga och lä med ett glas av ditt eget vin i handen? Pergolan på fotot har sju sektioner och den totala längden är 11 meter. Ritningen visar två sektioner och början på den tredje, men materiallistan anger virke till samtliga sju sektioner. Det här är inget särskilt svårt projekt, dock ganska tidskrävande. Men du behöver ju inte bygga alla sektionerna på en gång, utan kan ta en paus när orken eller lusten tryter. Måla allt virke innan du börjar bygga och pensla sågytorna efterhand. Det är mycket enklare och du slipper dropp på stenläggningen.

Det här behöver du:

Stolpe 70×70 mm:

16 st à 2250 mm (A)

2 st à 11060 mm (B)

Skarvas av 3 till 4 delar på var sida beroende på vilka längder man lyckas få tag i på byggmarknaden. Såga ur hälften, på en längd av minst 200 mm, på de B som ska skarvas, och skruva sedan ihop paret enligt ritning. Skarven bör ligga på en stolpe A för att bli extra hållbar.

Dimensionshyvlat virke

45×95 mm: 

36 st à 2000 mm (C)

Dimensionshyvlat virke

45×70 mm:

16 st à 608 mm (D)

28 st à 510 mm (E)

Plintar, 16 st

Maskinskruv och mutter, till plintarna

Skruv

Fasadfärg

Så här bygger du en vacker pergola till trädgården
Ritning.

 Gör så här:

1. Mät ut exakt var plintarna ska stå och gräv hål – cirka 200 mm djupare än plintens höjd. Fyll upp till 200 mm med grus eller singel och packa hårt. Sätt i plintarna, justera höjd och placering. Återfyll.

2. Montera stolparna A. De ska inte ligga an mot plintens betong – en springa på cirka 15 mm är lagom. Kontrollera med vattenpass att stolparna står rakt och skruva sedan fast dessa.

3. Lägg upp B. Förborra och skruva fast alla B med långa skruvar, 120 mm, i A.

4. Lägg upp C och placera dessa jämnt fördelade på B. Skruva fast C i B med snedställda, 90 mm långa skruvar.

5. Såga till alla delarna D och E med 45 graders vinkel i båda ändar. Använd en kap-och geringssåg för bästa resultat. Mät och kontrollera att stolparna A står i lod och skruva sedan fast tvärslåarna E och D med två skruvar, 90 mm långa, i var ände.

 

Så här bygger du en vacker pergola till trädgården
Den här pergolan är riktigt lång men du kan förstås göra den hur lång eller kort du vill.
TEXT: INGEMAR GENS FOTO: PETER CARLSSON KONSTRUKTION OCH BYGGRITNING: ANDERS JEPPSSON
Scroll to Top