Barnrum med alpkänsla

Inredning

Barnrum med alpkänsla

I Jaspers lilla rum finns det både koja, båt och bra förvaring. "Det ska kännas scenografiskt, fantasifullt och mysigt – i en genusbefriad anda", säger hans mamma Pamela Pomplitz.

• 11 april, 2014

Här bor

Barnrum med alpkänsla

Namn: Jasper, 4 år, med lillasyster Edie, 2 år, mamma Pamela Pomplitz och pappa Jonas Clefström.
Jobbar som: Jasper är både monsterjägare och prinsessa. Mamma är inredare och inredningsstylist. Pappa är frilansande art director och fotograf.
Rummet: Finns i en trävilla från 1930-talet, strax söder om Stockholm. Det är 7,3 kvm stort och användes tidigare som kontor och gästrum.

Barnrum med alpkänsla
Den svåra ytan under fönstret har fått en smart lösning. Platsbyggd bänk gjord av vit målad mdf-skiva, Fredells, och målad med vit akrylfärg S-0500-N, Flügger. Skynke på u-skena i tyg ”Linus”, Sandberg Tyg & Tapet. Måttbeställd dyna i skumgummi, Båtdynsspecialisten. Överdrag i tyg ”Phipps” och ”Nabucco”, Designers Guild, sytt av Atelje Tyg och Tagel. Måttbeställda hissgardiner med handsydda vimplar i tyget ”Linus”, Sandberg Tyg & Tapet, sytt av Ateljé Tyg och Tagel. Takhängd industrilampa, Gamla lampor. Blå förvaringslåda ”Stuva”, Ikea. Brandbil i trä, Kids Wood. Den platsbyggda garderoben är original från 1930-talet.
Barnrum med alpkänsla
Elementskydd byggt av planhyvlat trä i olika dimensioner, från Fredells. Det är målat med vit akrylfärg, S-0500-N, Flügger. Träkulor, Panduro, sattes på stålpinnar mellan ribborna. Koffert med servis i, från Nathalie Lété, hos Krabat.
Barnrum med alpkänsla
Linbanan i trädet, väderstugan på väggen och några röda flugsvampar ger lite extra alpkrydda. Fototapet ”Mountain Morning”, Uppsala fototapet. Träkulor trädda på sladd, Panduro. Flugsvampslampa, House of Hedda. Byggsatsstolar i plywood med målad dekor, Skoghall. Girlang av runda pappersbitar som sytts ihop med raksöm. Handvävd trasmatta, Angelika Savalampi. Träpall och rottingfat, Afroart. Golvet är vitlackat.
Barnrum med alpkänsla
Sovalkoven är byggd av planhyvlade plankor, Fredells, och har en förvaringslucka nertill. Alkoven är målad med vit akrylfärg i kulören S-0500-N, Flügger. Överkast och ögonkuddar, Skoghall. Helikoptern är köpt på tysk loppis och fäst i taket med en fiskelina. Vimplar i linnetyg ”Medium 4”, www.tyg.se.
Barnrum med alpkänsla
I sovalkoven sitter en hylla, Elfa. Ikea-lampan har sprejmålats och sladden klätts i ett tygband, Panduro. Blommig kudde, Myrorna. Rödrutig kudde i tyg ”Pepita” www.tyg.se, med påsydd blå brodyr. Turkosrandig kudde i tyg ”Ellington”, Designers Guild. Brun väggfärg nr. 5408, Flügger.
Barnrum med alpkänsla
Väggen bredvid sovalkoven är målad i kulören S-3060-B40G, Flügger. Äldre koffert, köpt på Frälsningsarmén, används som utklädningslåda. Hornet på väggen köpt på loppis i Lysekil.
Barnrum med alpkänsla
Jasper hoppar gärna från bänken ner på golvet.
Barnrum med alpkänsla
I trädet hänger juldekorationer från loppis och Ikea – året om. Linbana i plåt, Kovap. Vykort från kompisar och familjen.
Barnrum med alpkänsla
Jaspers rum var tidigare ett arbetsrum. Det är inte mer än 7,3 kvm stort.

När Pamela Pomplitz inredde sonens rum ville hon tillåta alla färger.
– Jag hade absolut ingen lust att skapa ett traditionellt, typiskt ”tufft” pojkrum, säger hon.
Det gamla kontorsrummet har genomgått en smått magisk förvandling. Naturen kikar in genom väggarna och det finns gott om kojor och gömställen. Familjen har byggt allt utom garderoben. Tack vare förvaringen under sängen och den långsmala bänken finns det golvyta kvar att leka på, trots att rummet är litet.
– Jag hittade panoramatapeten på nätet och fastnade direkt för det temat, berättar Pamela.

Hon har själv tyskt ursprung och kände stark samhörighet med alpmotivet.
– När den kom upp kändes rummet större och dessutom öppnar den ju en helt ny värld i rummet.
När de gjorde i ordning rummet var Jasper bara två år och lekte helst där föräldrarna var. Då tänkte de att ansträngningen kanske hade varit förgäves.
– Men nu använder han rummet på många olika sätt. Ibland vill han bara sitta i fred och rita. Bänken går att hoppa ifrån och göra koja under och när han har kompisar hemma leker de att sovalkoven är en båt eller en grotta, berättar Pamela.

Själv är hon mest nöjd med bänken under fönstret. Den utnyttjar ytan på bästa sätt och gör att barnen kommer upp och kan se ut. Jaspers favorit är just nu det stora trädet. Bakom det gömmer han saker för sin lillasyster Edie.
– Jag tycker att man ska tänka fritt när man inreder barnrum. Det är inte fel med en bilmatta, men den kan kombineras med en blommig gardin. Barn ska kunna leka allt. Det är det brokiga som eggar fantasin! säger Pamela.

Jaspers rum är gjort för att passa honom i många år. Sängen är av fullstorlek och det är bara bordet med stolarna som han kommer att växa ur. För att det lilla rummet inte ska bli allt för belamrat lägger föräldrarna ner de leksaker som Jasper inte är så intresserad av i källaren. 
– När vi plockar fram dem igen blir de som nya för honom! 

Av Pamela Pomplitz Text Sara Hellström Foto Jonas Clefström
Scroll to Top