Jens och Malin Svensson är lyckliga vinnare i Boschs värmepumpstävling.

Konsument

Värmande vinst för huset

Den här vintern har Jens Svensson och hans familj inte behövt oroa sig. Vinnarna i Hus & Hems och Boschs värmepumpstävling har sovit gott om natten i ett hus med jämn temperatur, för att sedan vakna och duscha i behagligt varmvatten – alla fem!

• 1 april, 2014

Familjen Svenssons bästa tips:

Värmande vinst för huset

  • Försök ta reda på markförhållandena innan du börjar borra. Om inte kommunen har uppgifter så prata med grannar som har borrat.

  • Tänk på hur du vill dra rören inne i huset. Ska de vara synliga eller inbyggda? Det kan ha betydelse när du vill inreda t ex din källare i framtiden. Och tänk på att varje meter kostar pengar!

  • Har man – som vi – inget badkar, så räcker det gott och väl att installera en 200-liters varmvattenberedare. Vi kan duscha i behaglig temperatur alla fem i följd. Annars rekommenderas 300 liter.

Vilken är den viktigaste lärdomen ni har dragit?
– Vår viktigaste lärdom är att det lönar sig att ställa upp i tävlingar!

Det har varit en mild vinter. I Valjebukten vid Sölvesborg har temperaturen legat på plus under en lång tid så det blev en mjukstart för det nya värmesystemet i familjen Svenssons hus. Men det råder inga tvivel om fördelarna. Jens är märkbart lycklig över vinsten av bergvärmepumpen.
– Vi hade en riktigt gammal pelletspanna tidigare. Det går knappt att beskriva vilket jobb det var att hålla den igång! Minst två gånger i veckan var jag nere i vår då oinredda och mörka källare och sotade ur och rengjorde
förbrännaren. Jag oroade mig ständigt för att den skulle lägga av mitt i natten. Dessutom skulle man ju köpa pellets och fylla på regelbundet.

Hela värmeförsörjningen byggde på så många manuella moment. Det var helt enkelt tungt, skitigt och tog massor av tid. Skillnaden med den nya pannan är enorm.

Hade Jens och hans fru Malin inte vunnit tävlingen så hade alternativen varit en modern pelletspanna eller en värmepump. Skillnaden i skötsel i jämförelse med den gamla pannan hade förstås varit störst vid valet av en värmepump.

– Någon sa till mig när vi köpte hus att om man har minsta möjlighet så ska man satsa på ett driftsäkert värmesystem i sitt hus. Den initiala kostnaden är kännbar i plånboken men man får trösta sig med att man har igen det i längden. Så att vinna detta känns helt rätt och mycket lyxigt, säger Jens.

Det pågår fortfarande en rad olika renoveringsprojekt i det gamla huset som Jens och Malin köpte 2010. Men med en stabil värmekälla känns allt lite enklare, även om det inte varit helt problemfritt.

– Alla inblandade har varit fantastiskt bra att ha att göra med! Markarbetet tog dock lite längre tid än planerat och när allt till sist var klart under senhösten så fungerade inte inomhusgivaren. Det är den som ska känna av temperaturen inne i huset och göra systemet smart, energisnålt och dynamiskt.
VVS-installatören menar att det handlar om en elektrisk felkoppling och den ansvarige är tillkallad för att justera. Det bör vara enkelt att åtgärda, men det har gjort att familjen inte kunnat testa värmepumpen fullt ut ännu – inte heller appen för att övervaka och styra värmepumpen från mobilen.

– Eftersom utomhustemperaturen varit så pass jämn i vinter så var det inga
problem att låta pumpen stå på en och samma temperatur. Tanken är ju annars att den ska följa väderomslagen och att vi på så sätt ska kunna tjäna en slant på vår energianvändning, säger Jens men tillägger att de nog inte kan se en helt rättvisande minskning på elräkningen förrän de isolerat vinden ordentligt.
– Ändå – det nya systemet är säkert och enkelt. Perfekt, skulle jag vilja säga!

 

Värmande vinst för huset

Scroll to Top