Vad gör jag åt mitt gula golv?

Konsument

Vad gör jag åt mitt gula golv?

Karin tipsar om ett enkelt och effektfullt sätt att moderinisera ett gulnat furugolv.

• 1 april, 2014

Vad gör jag åt mitt gula golv?
Våga måla golvet, varför inte mörkgrönt?

Fråga: Jag har fula gulnade furugolv i min lägenhet. Drömmen är ett lutat och såpat golv, men hur gör man? Eller har du andra tips om hur jag billigt kan få mitt golv att kännas lite mer modernt 2014?

Jonas 

 

Svar: Visst är det härligt med lutade, såpade furugolv. Men har man lackat golv så är det en liten resa till det resultat du vill ha. Först ska man maskinslipa bort all lack med mask, helst med proffshjälp. Gör man det själv är risken stor att man får ojämnheter och skålningar i golvet. Vill man ha den äldre plankgolvslooken kan man låta luta golvet, det ska också göras av ett proffs för att bli bra.

Såpning, däremot, är en teknik som du klarar av själv. Skura med starkt såpat vatten, och torka sedan av med vatten. Ett såpat golv är lätt att sköta, såpan ger med tiden en impregnering som skyddar plankan. En snabb och billig förändring är att täckmåla golvet. Det ger ett helt modernt uttryck. Tänk på att täckfärg kommer att slitas vid golvstråk och dörrposter där man går mycket. Rengör golvet noggrant innan målning samt rugga upp lacken lite lätt med sandpapper så att färgen fäster.

av Karin Espinosa Morel
Scroll to Top