Sekelskifte på Kungsholmen

Hemma hos

Sekelskifte på Kungsholmen

Hellre inget soffbord alls, än ett som är halvbra. Det är devisen som format Estrid Bengtsdotters hem. – Jag väntar tills jag hittar det jag gillar, och då blir jag så lycklig så jag vet inte vart jag ska ta vägen!, berättar hon.

• 1 april, 2014

Här bor

Sekelskifte på Kungsholmen

Namn: Estrid Bengtsdotter, ofta med någon inneboende. Dottern Siri är utflugen.

Jobbar som: Tv- och radioproducent, bland annat för ”Sommar” i P1.

Lägenheten: En hyresrätt på 144 kvm i ett flerfamiljshus byggt på 1910-talet, på Kungsholmen i Stockholm.

Sekelskifte på Kungsholmen
Fladdermusfåtöljen i svart läder har Estrid haft så länge hon kan minnas. Soffa, NK. Virkade plädar, Stadmissionen. Vit läderpuff, köpt på en marknad i Marocko. Puff på ben, Room. Golvlampa, Flos. Låt Stå-tavlan målade Peter Stjernström till Estrid i 50-årspresent. Takkronan har hängt kvar i lägenheten hos de senaste fem hyresgästerna!
Sekelskifte på Kungsholmen
Köksinredningen till höger platsbyggdes vid en renovering på 50-talet. Den har ”Perstorps”-platta och vattrade glasluckor. Bänkskivan till vänster är gjord i massiv ek av ett snickeri. Hyllorna på väggen har Estrid byggt av konsoler från Ikea och måttbeställda ekplankor från ett snickeri. Spis, Husqvarna. Underskåp och spisfläkt, Ikea. Golvet, som låg under en korkmatta, har målats i ljusaste grått.
Sekelskifte på Kungsholmen
Pendellampa, Le Klint. Köksbord, Obs Interiör. Stolar ”Fanett”, design Ilmari Tapiovaara. Glaslyktor, Iittala. Ljusstake i betong, design Tove Adman. Den handmålade panelen runt matbordet är marmorerad av Estrids kompis som är konservator. Den har extra stort affektionsvärde då dottern Siri gjort ett handavtryck i den när hon var fem år. Tavelvägg med bilder av Corneille, Stina Wirsén, Jacob Strömholm och Lotta Kühlhorn.
Sekelskifte på Kungsholmen
Av de tre rummen som ligger i fil mot gatan används det mellersta som arbetsrum. ”String”-bokhylla med svarta gavlar och vita hyllplan. ”Sjuan”-stolar, Fritz Hansen. ”PH”-lampa, Louis Poulsen. Det runda bordet är arvegods. Papperskorg, Fintofult.se. Fåtölj från nedlagd butik. Sänggaveln i sovrummet är en ommålad Ikeagavel. Textiltavla, Marimekko. Virkat överkast, Stadsmissionen. Kuddarna på sängen är gjorda av gamla tvättpåsar, broderade av Estrids mormors mor. Taklampa ”Pumpa”, design Egil Malmsten.
Sekelskifte på Kungsholmen
Soffbord, från Grandpas vintageavdelning. Mönstrade kuddar, Marimekko. Vaserna fick Estrids pappa i present på representationsresor, förmodligen är det böhmisk kristall från gamla Östtyskland.
Sekelskifte på Kungsholmen
Pianot köptes till dottern Siri för att hon skulle lära sig spela. Det brukar även dukas upp drinkar och tilltugg på locket vid fest.
Sekelskifte på Kungsholmen
”String”-bokhyllan står på vardagsrumsväggen mot sovrummet. Lampa, Åhléns. Ljus, Krabat. Skidorna är ett par hickoryskidor från 70-talet som fortfarande används.
Sekelskifte på Kungsholmen
Den inramade illustrationen är ett porträtt av Estrid, gjort av vännen och illustratören Stina Wirsén.
Sekelskifte på Kungsholmen
Bokpelaren är en kopia av Jonas Bohlins ”Pilaster”, gjord av Estrids svärfar. Jesusfiguren på toppen var en 40-årspresent från Siri. Golvlampa, köpt begagnad. Puffen är Estrids farmors gamla sykorg, klädd i ett 60-talstyg.
Sekelskifte på Kungsholmen
Soffan är en Ikeasoffa från 60-talet som Estrid fick till skänks av en vän. Specialbeställd dyna, klädd i ett tyg som Lotta Kühlhorn gjort för Ikea. Kuddarna i soffan är loppisfynd som Estrid fått i present. Cowboyen ”Woody” sitter i soffan.
Sekelskifte på Kungsholmen
Femrummaren har tidigare haft både serveringsgång och pigkammare (där matplatsen är i dag). Rummet vid entrén passar utmärkt att hyra ut.

Fyra trappor upp, i spetsen på ett strykjärnsformat sekelskifteshus, bor tv- och radioproducenten Estrid Bengtsdotter. Lägenhetens fem rum är ljusa, vitmålade och inredda med en blandning av kärt arvegods, klassiker och möbler köpta efter moget övervägande. Själv kallar Estrid sin inredning för ”ett hopplock från olika perioder av livet”. Det låter ju slumpartat, men inget kunde vara en mer missvisande tolkning. Här har ingenting kommit över tröskeln av en händelse eller i brist på den perfekta möbeln. Inget. Att det håller ihop i stil, trots åren som gått sedan Estrid köpte några av möblerna till sitt första boende, är obegripligt för oss som ändrar smak, tröttnar och förtrollas av nya trender.

– Jag köper det jag gillar. ”PH”-lampan var en fruktansvärt stor investering till min första lägenhet, men jag trodde att jag skulle fortsätta gilla den, och det gör jag.

Estrid har två soffor på sitt livs konsumtionskonto och soffbordet är det enda hon någonsin köpt. Hon är helt enkelt avundsvärt säker på vad hon vill ha och ändrar sig inte.

– Jag minns att jag blev galen på pappa som åkte och köpte första bästa bokhylla bara för att vi behövde en.

Delar med sig

Så bra som Estrid trivs i den stora lägenheten högt över de trafikerade gatorna på Kungsholmen har hon aldrig trivts någon annanstans. Att komma hem en fredagskväll och veta att helgen är helt obokad är det bästa hon vet.

– Tidigare har jag aldrig riktigt stått ut med att bara vara hemma och göra ingenting. Men jag älskar den här lägenheten.

Inte så svårt, kan man ju tänka. Våningen är enorm, sekelskiftescharmig och har ett minst sagt attraktivt läge. Den lyxen, och turen att ha kommit över en sådan hyresrätt, är Estrid förstås medveten om.

– Jag bor här som en ensam tantalora i tornet! Men jag brukar ha inneboende i perioder – det är trevligt och så får några fler chans att bo här.

”Trött på konsumtionshetsen”

Estrid har ett enkelt sommarställe utan vatten och avlopp på Gotland. Nu har hon planer på att gå ner i arbetstid och levnadsstandard för att öka livskvaliteten med mer tid att göra det hon vill.

– Det är så politiskt korrekt att säga, jag vet, men jag är verkligen trött på konsumtionshetsen och det faktum att ingen längre har tid. Det har blivit helt galet, vi jobbar som blådårar.

Själv lät hon bli att köpa annat än det nödvändigaste under ett halvårs tid och tyckte att det var jätteskönt. Hemmet är redan fullt och hon tycker att det är perfekt som det är.

– Nu är jag nöjd. Ibland blir jag sugen på en tapet i sovrummet – men där hänger ju Marimekkotygstycket, som det skulle vara svårt att hitta en matchande tapet till, och den kan jag inte leva utan.

Och apropå att ingen har tid, så får bokklubben – som träffas hemma hos Estrid – inte ihop kalendrarna till en träff oftare än var sjätte vecka. Klubben är en samling kvinnor i medelåldern, bland andra Annika Lantz, Kristina Thulin, Hanne Kjöller och Jenny Strömstedt, som tillsammans skrivit en alldeles nytryckt bok: ”Kerstin Thorvalls Book Club, eller Det mest förbjudna 2.0”. Det är en avslöjande diskussionsbok om olika dilemman med att vara medelålders kvinna, där var och en har skrivit en text som de andra kommenterat. Estrids text handlar om dagens perfektionskult och hur ointressant den mogna kvinnan är i samhället och på arbetsmarknaden.

– Men det är ju nu vi är en enorm resurs med erfarenhet, pengar och vuxna barn. Det är nationalekonomiskt slöseri! I den här åldern är jag glad, nöjd och har ”terapiat” bort det mesta, säger Estrid och skrattar. Alla förutsättningar finns!

Av Myrica Bergqvist Foto Carl Dahlstedt Text Sara Hellström
Scroll to Top