Kreativt i kedjehuset

Hemma hos

Kreativt i kedjehuset

Personligt, kreativt och budgetsmart. Elin och Jonas inreder sitt kedjehus i en färgstark mix av loppis och 60-talsdesign.

• 31 mars, 2014

Här bor

Kreativt i kedjehuset

Namn: Elin och Jonas med döttrarna Indra, 4 år, och Edda, 3 veckor.

Jobbar med: Elin är illustratör och produktchef, Jonas jobbar som it-konsult.

Huset: Huset är ett kedjehus på 115 kvm, byggt 1969.

Kreativt i kedjehuset
Kedjehus i ett plan, 115 kvm.
Kreativt i kedjehuset
Elin och äldsta dottern Indra i hallen.
Kreativt i kedjehuset
Bord och stolar från olika loppisar. Under bordet ligger en ärvd matta. Glasburkar, loppis. Skålen är en present från Elins syster. Hylla och gavlar, String.
Kreativt i kedjehuset
På teakbyrån i hallen står en kanna i plåt. Ljusstakar från Mio. Den vänstra tavlan är ett loppisfynd och den högra kommer från Elwa design.
Kreativt i kedjehuset
Från hallen ser man in i vardagsrummet och matdelen. Teakbyrå i hallen, loppis. Tavlor i vardagsrummet från Arkitekturmuseet. Frötavlan, Moderna museet. Övriga tavlor, Elwa design. Hornet är köpt på loppis.
Kreativt i kedjehuset
Glasburkarna är alla loppisfynd.
Kreativt i kedjehuset
Klädhängaren med grenar har Elin gjort själv.
Kreativt i kedjehuset
Familjen behöll det fuktskadade parkettgolvet från 1960-talet, lösningen blev en platsbyggd vedförvaring med sittbänk. Kuddar från Ferm Living, Bantie och Ikea. Filt från Anyhow. Soffa och bord, Mio. Mattan har Elin ärvt från en släkting. Lampa i taket, Flos. Kuddar från Svenskt Tenn och Bantie.
Kreativt i kedjehuset
Mellan köket och vardagsrummet finns en öppning som tidigare ägare gjorde. Skrivbordslampa från loppis.
Kreativt i kedjehuset
Köket är kvar sedan tidigare ägare. För att fräscha upp det tog paret bort luckorna på överskåpen och satte in hyllpapp. Elin och Jonas målade även kaklet.
Kreativt i kedjehuset
Gallret är ett gammalt hyllplan från en burvagn. Klockan på väggen är en ombyggd tryckklocka från en ubåt.
Kreativt i kedjehuset
Sovrummet är målat med färgen ”Bertil”, Bauhaus. Sängkläder Åhléns. Lådorna är gammalt skyltmaterial från Elins jobb. Nattdukslampa, loppis. Prydnadskudde, Village. Överkast, Room.
Kreativt i kedjehuset
Motiven på tavlorna har Elin gjort själv.
Kreativt i kedjehuset
Den gula vasen är köpt på loppis.
Kreativt i kedjehuset
En trälåda fastmonterad på väggen används som nattduksbord i gästrummet. På tavellisterna står tavlor från Elwa design och loppis. Klänningen på garderobsdörren är sydd av Elin. Tapet på dörren, Interiör 1900.
Kreativt i kedjehuset
Indras rum har fått en vägg av tyg, Ikea. Litet bord, Mio. Stolarna hade Elin som liten. Skåpet från Ikea har klätts med tapet. Taklampa, Tradera.
Kreativt i kedjehuset
Ett tyg döljer väggen i väntan på renovering. Sängen är köpt på nätet. Nattduksbord och lampa, loppis. Uggle-kudden har Elin sytt. Gul kudde, Svenskt Tenn. Elefanten på nattduksbordet, loppis.
Kreativt i kedjehuset
Badrummet är stort och luftigt. Matta och draperi, Åhléns. Sittmöbel, Ikea.
Kreativt i kedjehuset
Kedjehus i ett plan, 115 kvm. I den ena delen av huset har familjen sina sovrum, på andra sidan finns vardagsrum och ett gästrum. Kök, badrum, tvättstuga och klädkammare är placerat i mitten av bostaden.

När Elin och Jonas fick sin första dotter önskade de mest av allt att hon skulle få växa upp i hus. Från tanke till handling gick det ganska snabbt. Paret sålde sin lägenhet på 40 kvadrat på Kungsholmen i centrala Stockholm och bodde under sex månader i Jonas kusins uthyrningslägenhet på 25 kvadrat under tiden som husjakten pågick.
– Vi vågade helt enkelt inte köpa något nytt förrän vi visste hur mycket vi skulle få för lägenheten, säger Elin.
– Men visst blev det lite panik, vi behövde ju en ny bostad ganska snabbt, konstaterar Jonas.
Flera av husen som de tittade på drog i väg i pris, men så en dag annonserades det ut två hus i Vendelsö utanför Stockholm, ett naturnära område nära sjön Drevviken. Det ena huset hade ett stort renoveringsbehov, det andra var ytfixat. Elin och Jonas valde att lägga bud på det senare.
– Vi vann budgivningen, men den andra budgivaren kom med ett hyreskontrakt på en lägenhet i innerstan, så då förlorade vi igen… Det blev några turer till, men till slut blev huset vårt, berättar Jonas.

Ny planlösning på gång

I samband med att familjen flyttade in bytte man ut alla fönster och satte ny panel på fasaden. I vardagsrummet hade de gamla fönstren läckt in regnvatten, så golvet var fuktskadat. Elin och Jonas ville gärna behålla den vackra ekparketten, så lösningen blev en vedförvaring med sittbänk under fönstret.  I köket tog man bort köksluckorna på överskåpen, satte in hyllpapp och målade kaklet.  En större renovering och ny planlösning planeras framöver. Tanken är att garaget ska bli vardagsrum och gästrum och att köket ska flyttas till det nuvarande vardagsrummet. En lösning som flera kedjehus i samma område har gjort.
– Indra har ju fått en lillasyster också, Edda, så vårt nuvarande gästrum är tänkt att bli ett barnrum, säger Jonas.
Att det är färg och form som ligger Elin varmt om hjärtat märks tydligt i huset. När det gäller inrednings-kulörer så är favoritfärgerna gult och grått.
– Nu är det pastell i många inredningstidningar och det är ju svårt att inte gilla och vilja ha, samtidigt vill jag anpassa färgerna så att de passar här hemma.

Mycket inspiration till hemmet hittar hon på Instagram.
– Ja, det är en skattkista! Där finns massor med idéer som jag vill testa. Jag gillar inspiration som jag kan göra om till min egen stil.

Fyndar på skräploppisar

Elin blandar gärna design med loppisfynd, gammalt och nytt. Många möbler och prylar är köpta på loppisar, gärna på skräploppisar, som hon själv kallar det.
– Det ska vara billigt, jag är nog lite snål. Men största anledningen är att jag ändrar mig ganska ofta. Har man köpt billigt gör det inget om man byter ut saker, eller köper fel. Mina tyger från 1960- och 70-talet är underbara, men jag syr sällan något. Någon gång ska det bli av…
Bästa fyndet är stolarna i vardagsrummet, det är Elin och Jonas överens om.
– Ja, skönaste rummet är vardagsrummet, där har vi hittat stilen som vi vill ha, konstaterar Jonas.
– Jag tycker mixen 60-tal och loppis klär husets ålder, säger Elin.
– Från början var jag ju inte ens säker på att jag ville ha det här huset. Jag ville bara ha ett hus, säger Elin och skrattar. Men nu när vi har bott in oss så trivs vi jättebra!

Av Anna Mård Foto Karin Foberg
Scroll to Top