Experimentlust i 50-talshuset

Hemma hos

Experimentlust i 50-talshuset

I början var de rädda för att välja fel färger och material. Men nu har Lina och Andreas vänt på det, och börjat se sitt hus som ett pågående experiment. Och så länge magkänslan är rätt, är det rätt.

• 24 februari, 2014

Här bor

Experimentlust i 50-talshuset

Namn: Lina och Andreas Kanstrup och gårdshunden Rufus.
Jobbar med: Lina har eget företag, Kanstrup Studios. Andreas är chef inom IT/systemdrift.
Huset: Ett suterränghus byggt 1957 med putsad fasad i en av Ljungbys brantaste backar. Huset är 140 kvm och har 140 kvm biyta, med en inredd källare.

Experimentlust i 50-talshuset
Det vita huset med sin putsade fasad ligger i en av Ljungbys brantaste backar – bara hundra meter från Lina och Andreas förra hem.
Experimentlust i 50-talshuset
Rufus trivs i den möblerade hallen. Fåtölj ”Barcelona”, design Mies van der Rohe. Matta, Ikea. Bokstavsaffischer från Playtype/Stillebenshop. Spegelns upphängning har Lina gjort själv genom att limma två stadiga läderskärp runt en spegel.
Experimentlust i 50-talshuset
Vardagsrummet är stort och luftigt. Soffa, matta och golvlampa, Ikea. Soffbord, Hay. Kråka, Room. Tavlor, Playtype/Stillebenshop. Taklampan är en gåva.
Experimentlust i 50-talshuset
Här finns sittplats för både folk och hundar. Stol ”Rocking Chair”, design Ray och Charles Eames. Soffa, tv-bord och laminatgolv, Ikea. Soffbord, Hay. Stor puff, Department/rum21. Taklampan är en gåva.
Experimentlust i 50-talshuset
I hallen utanför sovrummet har Lina sin arbetshörna. Skrivbord och hyllor, Ikea. Stol från loppis. Lampan på fönsterbrädan, ”Flowerpot”, design Verner Panton, från And Tradition.
Experimentlust i 50-talshuset
Ordning och reda på skrivbordet!
Experimentlust i 50-talshuset
Det tunna tyget fungerar som en enkel rullgardin och regleras med hjälp av ett läderskärp med spänne.
Experimentlust i 50-talshuset
Gårdshunden Rufus med ett rejält ben.
Experimentlust i 50-talshuset
På en vägg i köket har Lina satt upp en skiva med griffelfärg. Där sitter recept, inspirationsbilder och kom-i-håg-lappar. Hängande bruna lyktor, Granit.
Experimentlust i 50-talshuset
I köket är spisen placerad i hörnet.
Experimentlust i 50-talshuset
Genom att kakla väggarna från golv till tak med vita blanka 15×15 cm kakelplattor och mörka fogar har köket fått en helt ny karaktär.
Experimentlust i 50-talshuset
Köket, matplatsen och vardagsrummet flyter in i varandra och den öppna planlösningen får huset att kännas rymligt. Köket är helkaklat och golvet består av valnötslaminat. Köksskåp, taklampor, metallhylla, kyl, fläkt, och spis, Ikea. Lyktor, Granit. ”Thonet”-stolarna är original från mormors vind. Bordet är köpt på loppis. Pappersklämman, upphängd på en spik till vänster om öppningen till köket, fungerar både för kom-ihåg-lappar och hörlurar som man snabbt ska kunna rycka åt sig när hunden ska rastas.
Experimentlust i 50-talshuset
Även sovrummet går i lugna ljusa och grå toner. Lakan, H&M Home. Taklampa, Åhléns. Väggkrokar, ”The Dots”, från Muuto.Skulptur i form av händer, Hay.
Experimentlust i 50-talshuset
Ordning på smyckena på skulpturen från Hay.
Experimentlust i 50-talshuset
Huset är 140 kvm plus en biyta på 140 kvm. Det lilla köket känns rymligt tack vare att bara en bänkskiva skiljer det från matplats och vardagsrum.
Experimentlust i 50-talshuset
Huset är 140 kvm plus en biyta på 140 kvm. Det lilla köket känns rymligt tack vare att bara en bänkskiva skiljer det från matplats och vardagsrum.

När Lina och Andreas flyttat ihop bodde de först i ett radhus med hyresrätt.
– Men vi kände ganska snart att vi ville ha något eget att sätta tänderna i. Vi är båda av den lite rastlösa typen, säger Lina.
 De ställde in sig på att överge radhuset och i stället bygga något helt nytt och eget.
– Vi tittade på tomter, funderade på hur mycket man behövde spränga, bläddrade igenom kilovis med huskataloger, spanade efter arkitekter och skissade vid matbordet.

Men mitt i bygga-nytt-planerna tipsade Linas mamma om ett hus som var till salu, hundra meter från deras radhus.
– I ärlighetens namn var vi ganska skeptiska, och blev övertalade att anmäla oss till visningen.
Samma dag höll de på att strunta i den, de skulle ju bygga nytt! Men eftersom huset bara låg lite längre ner i backen kunde de ju ta det ”på väg ner till stan”.
– Vi gick, och det har vi aldrig ångrat. Så fort vi kom innanför dörren och trots att det var jättemycket folk, kände vi båda: Den här magkänslan är att ta fasta på! Det här huset ska bli vårt!

Men det var många som var intresserade och budgivningen blev långdragen. Efter nästan två veckor, när Andreas hunnit åka i väg på en tjänsteresa, kom sms:et från mäklaren.
– Jag var på jobbet, Andreas var 60 mil hemifrån och jag höll på att sätta kaffet i halsen. Men jag bad snällt om att få gå ifrån en stund för att kunna köpa ett hus, skrattar Lina.

Lär sig av missarna

Den dag de äntligen fick nyckeln klev de in i ett hus med gulnad ekparkett, innertak av furu, beigebruna väggar, köksluckor i björk och beigegult kakel.
– För att få fram det vi ville ha stod vi inför en totalrenovering inomhus, där väggar, tak och sovrumsgolvet fick ny färg. Resten av huset fick ett mörkt valnötslaminatgolv. Köksluckorna lackerades om, bänkskivorna byttes ut och väggarna kaklades med blanka vita kakelplattor från golv till tak. Dessutom byggde de ett 50 kvadratmeter stort garage och lade ett nytt yttertak.
– Det enda vi har anlitat hantverkare för är taket. Allt annat har vi gjort själva med mycket hjälp av nära och kära.

Lina och Andreas sticker inte under stol med att de under den omfattande renoveringen gjort en del missar.
– Efter att de mörka golven kom på plats så har det tillkommit en vithårig hund, så förr eller senare byter vi till ett ljusare, säger Lina. Dammsugandet tycks liksom aldrig ta slut annars!
Och de lade alldeles för mycket pengar på måttbeställda fototapeter som de ångrade efter två dagar. Men för varje miss har de också lärt sig något. Vid det här laget vet de att de ska lita på sin egen ”magkänsla”.
– Den gör sig påmind både när vi ska renovera och inreda ett rum. Filosofin är att vi båda ska vara delaktiga. Det ska aldrig bli ett ”måste” att göra i ordning något.

Fel beslut kan leda rätt

I början var de rädda att ta fel beslut när det gällde material, mer permanent inredning och färger. Men nu har de vänt på det och börjat se huset som ett experiment.
– Ett felaktigt beslut kan vara det som leder dig fram till det rätta. Men bara för att det är det rätta och bästa valet just då, betyder det inte att det är det för evigt. Vi försöker ha så lite måsten som bara möjligt. I stället vill vi bo i en miljö som är utan krav, en frizon.

Lina har varit intresserad av färg, form och estetik så länge hon kan minnas och möblerade om en gång i veckan redan i tioårsåldern. Hon tycker att det är viktigt att huset aldrig blir ett museum.
– Ett hem ska leva med dem som bor där, inte tvärtom. Jag har svårt att bli riktigt fäst vid saker, eller som en del som nästan kan bli förälskade i sina ting. Men det är klart, mina äkta ”Thonet”-stolar, ett vindsfynd hos min mormor, är jag väldigt glad i.
Lina och Andreas vänner kommer gärna och hjälper till med nya roliga projekt.
– Då äter vi pizza på köksgolvet, målar, snickrar och dricker rödvin nästan hela natten. För oss finns det ingen direkt start på ett projekt. Inget stopp heller för den delen. 

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top