Hemgjord glögg smakar fantastiskt och kan kryddas efter eget tycke och smak. Inspireras av våra två varianter med härlig smak av äpple och apelsin.
Recept på två sorters glögg:
Röd glögg med apelsin
4 port
Ingredienser:
2 apelsiner
4 kardemummafrön
4 kryddnejlikor
4 stjärnanis
2 kanelstänger
1 dl portvin
1 dl mörk rom
1 flaska kryddigt rött vin
50 g strimlad mandel
50 g russin
Gör så här:
Skär av skalet av apelsinerna och hacka det. Lägg apelsinskal, kryddor, portvin, mörk rom och rödvin i en kastrull och värm till strax under kokpunkten. Ta grytan från värmen och låt glöggen dra åt sig smakerna – gärna länge. Vid servering värmer du glöggen till strax under kokpunkten. Fördela russin, mandel och stjärnanis i ett glas och häll glöggen över.
LÄS ÄVEN: Snabbt och enkelt julgodis – 5 goda recept
Vit äppelglögg med calvados
4 port
Ingredienser:
1 liter äppelmust
2 kanelstänger
4 kryddnejlikor
2 stjärnanis
4 kardemummafrön
1 äpple
50 g flisad mandel
4 kanelstänger till dekoration
8 cl calvados (kan uteslutas)
Gör så här:
Häll musten i en kastrull tillsammans med kryddorna. Värm till strax under kokpunkten. Ta kastrullen från värmen och låt glöggen dra åt sig smakerna – gärna länge. Vid servering, värm äppelglöggen till strax under kokpunkten. Sila bort kryddorna. Halvera äpplet, ta ur kärnhuset och skär äpplet i små tärningar. Fördela äppeltärningar, mandel, kanelstänger och calvados i fyra glas och häll glöggen över.