En egen fjällstuga? Det finns en del att fundera på innan du slår till.

Konsument

Köpa fjällstuga – tänk på det här!

Drömmer du om en egen fjällstuga? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan du förverkligar drömmen. Och går det fortfarande att fynda?

• 3 februari, 2014

Köpa fjällstuga – tänk på det här!

Så här mycket kostar stugorna

Åre:
1,5–2,8 milj kr.
Sälen:
1,9–2,7 milj kr.
Lofsdalen:
900 000 kr–1,7 milj kr.
Idre fjäll:
1,1–2,4 milj kr.
Tärnaby:
800 000 kr–1,1 milj kr.

(Källa: Fastighetsbyrån)

De svenska fjällen lockar mer än någonsin och priserna på stugor i de olika skidorterna har ökat stadigt under hela 2000-talet.
– Vi har en tradition av friluftsliv även på vintern. Utbudet växer på flera orter och det byggs fjällhus med förhållandevis hög standard, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.
Åre och Sälen toppar fortfarande listan över de mest populära skidorterna och därmed också de dyraste. Men prisskillnaderna på stugorna kan variera väldigt mycket på orten. Spannet mellan billigt och dyrt är stort även i Idre, Lofsdalen, Funäsdalen och Vemdalen visar statistik från Mäklarsamfundet. Det går att fynda om man inte väljer det absolut mest attraktiva läget precis vid skidbacken. Undersök prisbilden i området, där du vill köpa din stuga genom publicerad statistik. Sajten Booli.se är ett exempel där du kan hitta prisuppgifter för sålda hus i ett specifikt område.
Är du på gång att köpa finns det några saker man bör tänka på. Utbudet och försäljningen av fjällstugor brukar öka fram på vårkanten, då påskfirarna blir intresserade av att sälja. Köp aldrig en fjällstuga osedd. En köpare av fritidshus har samma undersökningsplikt som en köpare av vanliga hus och lägenheter. Besiktningen är extra viktig då många semesterboenden står tomma en stor del av året. Kolla våtutrymmen extra noga, eftersom de slits hårt i fjällstugor, särskilt om de använts till uthyrning. Snöröjning är en kostnad som många glömmer bort. Är det mycket snö kommer den att kosta mycket.
– Det är en fördel att sätta sig in i hur det fungerar med transporter, inte bara till orten utan även till backen, med service och närhet till affärer och vilken standard man vill ha, säger Ingrid Eiken.

Har man en stuga på ett attraktivt ställe kan man ofta utan problem hyra ut stugan och därmed tjäna in en slant. Men det finns andra alternativ också för den som inte vill äga själv, samägande eller andelslägenhet till exempel. Riskerna är mindre, det blir billigare om man delar på kostnaderna, men det begränsar också tillgången till ditt semesternöje.  

Av Ebba Zettergren Foto Creative commons
Scroll to Top