Recept ”Mellokakan”

Info

Recept ”Mellokakan”

Baka en kaka full av överraskningar – precis som bidragen till Melodifestivalen. Receptet är hämtat ur boken "Bake my day" av kakbloggaren Mattias Kristiansson.

• 28 januari, 2014

Recept
Mellokakan är härligt söt och full av överraskningar!

Melodifestivalen är årets absolut största underhållningsprogram, följt av fyra miljoner svenskar. Ja, för en del är det på gränsen till en religion. Men låt oss inte ta det så seriöst. Jag vill bara ha en trevlig kväll framför teven, skrika ”Fel låt vann!” och äta sötsaker. De här små festliga kakorna är inte helt olika mexikanska piñator. Du vet de där färgglada figurerna som man slår sönder för att få ta del av insidans godisbitar. Kakorna är dock i ett något behändigare format och allt du behöver göra för att det ska regna rosa strössel över dig är att bita bestämt. Glad melodifestival!

 

Mellokaka

25 st
 
MÖRDEG

  • 150 g smör

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 2 dl potatismjöl

  • 1/2 tsk bikarbonat

  • 3/4 dl strösocker

  • 1 dl vispgrädde

 
ROSFROSTING

  • 5 dl florsocker

  • 50 g smör, rumstempererat

  • 1/2 dl mjölk

  • 1 tsk rosenvatten (kan uteslutas)

  • 2 tsk vaniljsocker

  • en nypa salt

 
ÖVERRASKNING

  • rosa strössel

 
VERKTYG

  • runda kakutstickare

  • sprits försedd med valfri tyll

 

Gör så här

MÖRDEG. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner vispgrädden och till sist smöret. Tryck ihop allt till en smidig deg och plasta in. Låt degen vila i kylen i en halvtimme eller tills den har blivit kall och fast.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen och kavla ut den tunt, ca 3 mm. Om den känns för klibbig så tillsätt mer vetemjöl. Ta ut runda kakor med hjälp av ett kakmått eller glas och lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 10–12 minuter, eller tills kakorna precis börjar få lite färg i kanterna. Ta ut och låt svalna.
 
ROSFROSTING. Vispa  med en elvisp ihop samtliga ingredienser till frostingen i en bunke. Spritsa en kant med frosting runt hälften av mördegskakorna. Fyll utrymmet i mitten med rosa strössel och toppa med en annan mördegskaka. Tryck ihop försiktigt. Nu har du ett gäng perfekta små piñatakakor!

Receptet är hämtat ur boken Bake my day av kakbloggaren Mattias Kristiansson, Ica Bokförlag.

Av Mattias Kristiansson
Scroll to Top