Kristina Stark vann Formex Formidable

Nyheter

Kristina Stark vann Formex Formidable

Vinnaren av Formex Formidable 2014 är formgivare Kristina Stark med stengodsserien Botan. Serien har fått sitt namn efter Botaniska trädgården i Lund som i folkmun kallas Botan.

• 20 januari, 2014

Kristina Stark vann Formex Formidable
Kristina Stark fick priset Formex Formidable för sin stengodsserie ”Botan”.

Priset delades ut på vid Formex på Stockholmsmässan.

Botan består av en vattenkanna och två vaser. Vattenkannan är en funktionell produkt som tål att stå framme, nära till hands för blomkrukorna. Vaserna finns i två olika storlekar och är utformade för en solitär blomma. Botan finns i tre glasyrer: vit, svart och grå.

– Att vinna Formex Formidable är ett fantastiskt erkännande. Det ger mig kraft att arbeta vidare, både som formgivare och producent, säger Kristina Stark.

Formex Formidable-juryns motivering:

”Formen påminner om den gamla oljekannan i plåt. Men här uppdaterad för vår tid till vas och vattenkanna i stengods. Att industriformgivaren Kristina Stark studerat skulptur förvånar inte. Hennes objekt har tydlig identitet och stringent form. Botan blir ett utropstecken för fönsterbrädan! 2014 års Formex Formidable går till ett litet, svenskt designföretag som vill skapa ting för vardagen och vars formgivare vet att reduceringen är en ständig utmaning. Att lägga till är enklare än att dra ifrån.”

Kristina Stark är utbildad industridesigner vid Konstfack i Stockholm samt vid Central Saint Martins College for Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning för hemmet, köket och bordet. Bland uppdragsgivarna finns bland andra Design House Stockholm, Boda Nova, Höganäs Keramik och Gense. Idag arbetar Kristina Stark både som formgivare och producent under det egna varumärket Design: Kristina Stark.

Formex Formidable är Formex eget pris för inredningsdesign. Tävlingen omfattar 20 stycken nominerade föremål och följande kriterier måste vara uppfyllda för att bli nominerad: Produkten ska ha ställts ut på Formex vår eller höst innevarande år. Den ska vara ny för året, bedömas efter designhöjd och vara tidstypisk.

Red.
Scroll to Top