Nytändning i Glasriket

Nyheter

Nytändning i Glasriket

I augusti 2013 började glaskonstnären, tidigare knuten till Kosta Boda, sitt nya jobb på Målerås Glasbruk. Ett halvår senare lanseras fem (!) nya serier signerade Ludvig Löfgren. Hus & Hem var på plats och tog en pratstund med dagens huvudperson.

• 14 januari, 2014

Nytändning i Glasriket

 

Ludvig Löfgren tycker att hantverk måste få kosta.

– När man betalar mindre för en produkt än vad själva materialet kostar måste man fråga sig själv vem som betalar för det i stället. Det försöker jag tänka på även när det gäller min egen konsumtion.

Nytändning i Glasriket
Ljuslykta av gjutjärn och glas. ”Peacock”, 8 000 kr.
Nytändning i Glasriket
Vas ”Peacock”, 3 000 kr.
Nytändning i Glasriket
Madonna i olika storlekar, 999–8 000 kr.
Nytändning i Glasriket
I stället för en bukett, hjärta i glas med tatueringsmotiv på. ”Cherry Love”, 499 kr.
Nytändning i Glasriket
Vas ”Paradiso Double Parrot”, 1 999 kr.
Nytändning i Glasriket
Lila fat ”Paradiso Wings”, 1 499 kr.
Nytändning i Glasriket

Kan man säga att du har fått nytändning?

– Javisst! Det är som att få en ny målarlåda, med helt nya möjligheter till skapande.

Varför valde du att gå över till Målerås Glasbruk?

– Jag fick frågan, och visste att det fanns möjligheter där som jag saknat tidigare. Som att Målerås gör sina egna formar av gjutjärn. Det är till exempel en förutsättning för att kunna jobba ännu mer på detaljnivå. Och så kan man ju kombinera materialen, som i ”Peacock”-serien där fåglarna har en kropp av järn och stjärtfjädrar i glas.

Arbetet med första kollektionen för Målerås har varit intensivt men kul, berättar Ludvig. Han är själv högst involverad i arbetet med att bland annat gjuta och blåsa glas. När det gäller apserien ”Monkey Busines” har Ludvig Löfgren först modellerat aporna i lera och gjort avgjutningar i gips som hantverkarna på bruket sedan gjort former av. Väl gjutna slipas, blästras och målas glasprodukterna innan de är färdiga för försäljning.

Det är mycket handpåläggning på alla produkterna i kollektionen, berättar Ludvig Löfgren.

– Därför känns det väldigt viktigt att ha kollegor, på plats, som man kan jobba tillsammans med. I stället för att skicka en modell till någon via dator och sedan få tillbaka något som inte riktigt blev som man tänkt kan jag direkt peka och visa vad jag skulle vilja ändra på.

Målerås Glasbruk är navet i byn med samma namn. Många från den lilla byn, med 250 invånare, jobbar på bruket – eller är aktieägare i bolaget. 

– På ett sätt har kanske Målerås Glasbruk lättare hantera läget med lågkonjunktur än vissa andra företag. Folk där är mer vana vid att det inte alltid är så enkelt, säger Ludvig.

Varifrån får du dina idéer och din inspiration?

– Musik, film, tatueringskonst… populärkultur överlag.

Och vad är grejen med alla djur du gör?

– Egentligen är det nog inte djuren i sig riktigt, mer att man kan uttrycka känslor med dem på ett sätt som vi lättare tar till oss.

Vilket är favoritdjuret?

– Jag gillar ju apor…

Du har också sagt att du är uppväxt i en heavy metal-generation, vilket återspeglas i din formgivning. Vilka band lyssnar du på?

– Man kan väl ana en liten 70-talsrevival i det jag gör… Just nu lyssnar jag en del på Graveyard som inspirerats mycket av hårdrocksbanden från den tiden, psykedeliskt och progg.

Har du någon plan på vad du ska göra härnäst?

– Just nu är jag i efterchock! Men under arbetets gång har det dykt upp en del idéer som jag lagt åt sidan till senare. För nu tänkte jag vara pappaledig.

Av Liselotte Lundström
Scroll to Top