Falurött hus i Finland

Hemma hos

Falurött hus i Finland

Rymligt och modernt, men ändå lantligt. När Ann-Helen och Joel byggde sitt nya hus visste de tidigt att huset skulle bli falurött. Eller målat med rödmylla, som det heter här i Österbotten.

• 10 januari, 2014

Här bor

Falurött hus i Finland

Namn: Ann-Helen Örn och Joel Johansson med barnen Valter, 7 år, och Ludvig, 3 år.
Jobbar med: Ann-Helen är förskolelärare, barnträdgårdslärare som det heter i Finland. Joel är byggnadskonsult. 
Huset: Ett trähus i två våningar i Vallvik, i Österbotten, Finland. Huset är 185 kvm och ritat av arkitekten Kaarlo Viljanen.

Falurött hus i Finland
Trähuset i Österbotten är 185 kvm stort och ritat av arkitekten Kaarlo Viljanen. Med sin faluröda färg smälter den väl in i den österbottniska lantliga miljön. Fasaden är målad med ”Uula rödmylla”, i nyansen italiensk röd.
Falurött hus i Finland
På tavelväggen samsas både Ann-Helens och hennes systers alster. Väggarna är klädda med vitmålad träpanel. Pinnsoffa, ”Åminne”, från Mio. Klinker från Casa Ceramica.
Falurött hus i Finland
I den specialbyggda bänken i hallen förvaras alla leksaker, lätta att ta fram och städa undan. Trägranarna som pryder fönstren är egentligen brickor. Brickor och kuddar, från butiken Säde i Vasa. Svarta kuddar, Ikea. Matta, Pappelina.
Falurött hus i Finland
I tv-rummet på övre plan bygger Valter gärna med lego. Pojkarnas moster har byggt den röda lådbilen.
Falurött hus i Finland
Det gamla vitmålade köksskåpet är arvegods och smälter fint in i miljön. Ann-Helen har klätt om den annars iögonfallande färggranna brandfilten med ett linnefodral.
Falurött hus i Finland
Här samsas matrecept, haklappar, örter och köksredskap. En fanerskiva har skruvats fast på en skåpgavel och målats med griffelfärg. Örtkrukor och förvaringsstång, Ikea. Plastmatta, Pappelina. Lampa, Ellos. Pall och krukor, Ikea.
Falurött hus i Finland
Köket ligger i direkt anslutning till vardagsrummet och gör det lätt att umgås med gäster även medan man gör mat. Lampa, ”Octo”, Secto Design. Kök snickrat av Östmans snickeri.
Falurött hus i Finland
Matsalen och vardagsrummet flyter ihop. Matbordet är hemmasnickrat. Taklampa, ”Octo”, Secto Design. Köksstolar, Ikea. ”Tripp trapp”-stol, från Stokke. Väggklockan är köpt på en resa i Danmark. Parkettgolv av sibiriskt lärkträ.
Falurött hus i Finland
Det är högt i tak i vardagsrummet. Ann-Helen och Joel har förutseendeplacerat eluttag för julstjärnor ovanför fönstren och infällda spotlights i taket. Soffa och matta, från Isku. Kuddar från H&M Home, Ikea och Säde. Soffbordet är ärvt och ommålat. Golvlampa från Sisustus In. Ljusstakar, från Säde i Vasa. Gungstolen är köpt på loppis. Liten matta, Anttila.
Falurött hus i Finland
Sovrummet går i vitt. Rullgardin, Prisma. Pläd, Säde. Kudde på sängen, Serholt. Taklampa, Blossom. Överkast och kuddöverdrag, Ikea.
Falurött hus i Finland
I barnrummet är en hel vägg målad med griffelfärg. Matta ”Stockholm” från Ikea.
Falurött hus i Finland
Även i badrummet har familjen byggt in mycket förvaringsmöjligheter. Skåpen är platsbyggda av Östmans Snickeri. Klinker, Casa Ceramica. Badkar, Starkki. Spegel och lampor, Ikea.
Falurött hus i Finland
Det nybyggda huset, ritat av Kaarlo Viljanen, är 185 kvm stort, med öppen planlösning. Vardagsrummet som ligger i vinkel mot det övriga huset är öppet upp i nock.
Falurött hus i Finland
Det nybyggda huset, ritat av Kaarlo Viljanen, är 185 kvm stort, med öppen planlösning.

Ann-Helen Örn och Joel Johansson bor i Vallvik, i Korsholms kommun i Finland. Det här är en av Finlands mest genuina svenskbygder, och de flesta i kustsamhället på den här sidan Östersjön har svenska som modersmål. Finska är något man lär sig i skolan.
– På julafton ser vi självklart Kalle Anka i svensk tv. Fast hos oss blir det klockan fyra och inte klockan tre, på grund av tidsskillnaden. Överhuvudtaget ser vi mest på svensk tv här. Det känns ju lite konstigt när svenskar blir förvånade över att vi finlandssvenskar talar så bra svenska, säger Ann-Helen Örn. Det är finskan som är svår för en del av oss!

När hon och hennes man Joel fick möjlighet att bygga sitt hus på en tomt nära Ann-Helens pappas gård tog de chansen att påverka sitt boende från början.
– Det är så skönt att få göra vad man vill! När man hyr måste man ofta fråga så många om lov innan man får ändra på något.
Dessutom ville Joel som jobbar som byggnadskonsult gärna bygga ett eget hus.
– Han vill bokstavligen veta vad som finns i väggarna, säger Ann-Helen.

En annan fördel var läget, med bara 15 minuters bilväg in till stan, Vasa. Det är lugnt och tryggt, nära daghem och en liten byskola. Nästan alla syskon och släktingar finns inom fem mils avstånd.

Allt har sin plats

Husbygget påbörjades 2009 och redan följande år kunde de flytta in. Att fasaden skulle målas röd var bestämt sedan länge.
– Vi ville att det skulle kännas modernt, men ändå lantligt och smälta in i omgivningen. Att måla med rödmylla, den slamfärg som i Sverige kallas Falu rödfärg, passade bäst in här.

Om fasaden lyser varmt röd, är huset invändigt mycket ljust, med vita väggar och gedigna material. Från de stora fönstren strömmar dagsljuset in och både i matsalen och vardagsrummet har man vid utsikt över snötäckta österbottniska åkrar och ängar. Med hjälp av arkiteten Kalle Viljanen har de fått ett hus med stora fria ytor och mycket utrymme för att stuva undan småprylar och sånt som mest står i vägen i de flesta hem. Under trappan i hallen finns till exempel en lång specialbeställd bänk med förvaringslådor för barnen Valter och Ludvigs leksaker.
– De tycker om att leka just där, så det är väldigt praktiskt, säger Ann-Helen. Jag vill att allt ska ha en egen plats. Det blir mycket lättare att städa.

Inredningen i huset är överlag sparsmakad och lätt att snabbt förändra. Både i köket och i barnens rum finns väggar målade med griffelfärg, redo för nya konstverk och texter.
Andra slags konstverk, som tovade monster, nyckelringar, tavlor, väskor och prydnadssaker knåpar Ann-Helen ihop i sitt arbetsrum. De säljs sedan på marknader och via hennes egen blogg, annhelenorn.blogspot.com. Dessutom är de bra presenter till barnens kompisar när de fyller år.
– Jag har alltid tyckt om att rita. Och jag började måla och tova ull när jag var barnledig med Valter. Jag tyckte det var roligt och ville ha något extra att hålla på med, eller behövde det snarast. Mjukisdjuren syr jag mest för husbehov, säger Ann-Helen.

Av Camilla Hynynen Text Camilla Hynynen och Nina Sederholm Assistent Ingela Åström
Scroll to Top