Adventsmys i orangeriet

Inredning

Adventsmys i orangeriet

Lys upp vintermörkret och bjud vännerna på glöggfest. Duka fram kända smaker i nya former och med goda tillbehör så blir festen en garanterad succé.

• 2 december, 2013

Adventsmys i orangeriet
Välkommen in på glöggfest. Orangeriet är julpyntat både på in- och utsidan och upplyst av levande ljus, lyktor och kristallkronor.
Adventsmys i orangeriet
Högt i tak och gott om plats i orangeriet. Korgstolarna är gamla och kyrksoffan är från Småland. Varva med silverfat eller glasfat med fot i dukningen för att få olika höjd på arrangemangen och ha många tända ljus och gröna växter. Hyacinter och amaryllislökar där stängeln inte hunnit bli så lång kan slås in i mossa med hjälp av blomstertråd och ställas direkt på ett fat.
Adventsmys i orangeriet
Ett dignande buffétbord är en fröjd för både öga och gom.
Adventsmys i orangeriet
Glöggen serveras i en gammal gräddfärgad kaffeservis. Liknande hittar du på loppis eller i second handbutiker. Linnehanddukarna är också gamla, men t ex Himla har liknande.
Adventsmys i orangeriet
Granen är sparsamt pyntad med pappersstrutar. Du kan enkelt göra dem själv genom att utgå från ett vackert papper, klistra på ett gammaldags bokmärke och dekorera med ett band längst upp samt ett för upphängning.
Adventsmys i orangeriet
Som ett alternativ till lussekatter och andra mer traditionella saffransbullar, kan du kavla ut degen och ta ut olika figurer med pepparkaksformar i stället.

Recept
SAFFRANSHJÄRTAN OCH STJÄRNOR(ca 30 st)
Extra grädde och kesella i degen gör den extra mjuk och saftig, och mycket saffran ger mycket färg.

4 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
2 g saffran (4 påsar)
50 g jäst
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
ca 16 dl vetemjöl special
Till garnering: 1 ägg + pärlsocker

Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt det mjuka smöret och vetemjölet, lite i taget. Knåda degen väl och låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen och kavla ut en halva i taget så att den blir ca 1–1,5 cm tjock. Använd pepparkaksformar och ta ut mått, t ex stjärnor och hjärtan. Lägg figurerna på smörpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 40 minuter. Pensla figurerna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda figurerna tills de är gyllenfärgade, ca 8–10 minuter beroende på ugn.

Adventsmys i orangeriet
Frostad frukt är både enkelt och snabbt att göra. Här har de frostade äpplena fått sällskap av spansk mossa och några grangrenar. Mer behövs inte för att få en vacker och annorlunda adventsdekoration.

FROSTAD FRUKT
Blandar du i lite florsocker (ca 0,5 dl till proportionerna angivna nedan) i smeten får den frostade frukten ett mer ”snöigt” utseende.

3 äggvitor
1 dl strösocker
Valfria frukter, t ex äpplen, lime, clementiner, fikon, vindruvor

Rulla eller pensla på äggvita på frukterna. Strö över socker och låt stelna.

Adventsmys i orangeriet
GLÖGG
(ca 12 glas)
Denna glögg bör göras dagen innan glöggfesten för att kryddorna ska hinna sätta ordentlig smak på drycken.

2 bitar torkad ingefära
1 bit torkad pomeransskal
5 st kanelstänger
1 st kryddnejlika
1 st kardemummakärna
5 g strösocker
4 dl vatten
3 dl brännvin special
7,5 dl rött vin

Tillbehör: russin, skållad mandel

Koka upp kryddor, vatten och socker. Låt stå över natten. Blanda i vin och brännvin dagen därpå, värm och servera med russin och skållad, skalad mandel.

Adventsmys i orangeriet
Den mjuka pepparkakan har bakats i en hjärtform.
Adventsmys i orangeriet
Längs orangeriets kortsida står vackra arrangemang på olika hyllor. På den översta ligger en gammal cremefärgad spets draperad, på nästa hylla står ett antal gamla bleckplåtsburkar. Den charmiga svarta hästen är en antik leksak. En liten rumsgran i en sliten terrakottakruka får sällskap av en vas av fattigmanssilver och nytillverkade madonnor, från Hvita Ateljén. Rumsgranar har mjuka barr och trivs speciellt bra i inglasade, frostfria uterum där temperaturen är låg.
Adventsmys i orangeriet
Bostadshusets gamla fönster användes till att bygga det stora orangeriet. Även dörrar och golv är återvunna byggmaterial.

I det varma orangeriet i viktoriansk stil är det uppdukat för glöggparty. På borden står det framdukat ett gott bröd med lite tilltugg i form av ost och marmelad, några goda kakor och bullar, pepparkakor, godis och glögg.
Några av alla de rödkindade äpplena som trädgården bjuder på, har fått bli pynt kombinerat med gran- och tallris.

Vita julrosor är självskrivna som dekoration. Hyacint- och amaryllislökar med knoppiga stänglar kan slås in med grön mossa runt löken och ställas på silverfat. Om man smyger in en kvist eukalyptus i något arrangemang doftar det underbart! Kransar av halm och grenar hänger i fönstren. Kanelstänger, nötter och kottar sätter pricken över i. När skymningen faller är det dags att tända alla ljus och lyktor, både utanför i trädgården och inne i orangeriet, för att välkomna gästerna.

Av Kristin Fägerskjöld Foto Anne-Charlotte Andersson
Scroll to Top