Traditionellt julhem med twist

Inredning

Traditionellt julhem med twist

Kanelstängerna sprider sin doft i köket hemma hos Anna. Här är det traditionell jul som gäller – och ändå inte. Kika in i ett inspirerande julhem!

• 27 november, 2013

Här bor

Traditionellt julhem med twist

Namn: Anna och Teuvo Malmquist-Viippola med barnen Viktor, 22 år och Sigge 19 år, katten Siri och hundarna Kaksi och Puck. Wilmer 24 år, och Mimmi 21 år, är utflugna.
Jobbar med: Anna är undersköterska. Teuvo är mättekniker på Volvo.
Huset: Trähus i Blekinge byggt 1931, tillbyggt på 1960-talet och successivt renoverat under åren.

Ännu syns ingen snö så långt ögat når. Men att det snart är jul är det ingen tvekan om. Familjen Malmquist-Viippolas hus strålar av julstämning också om luften är disig. På trappan står granar i krukor och korgar, och i fönstren hänger jul-
stjärnor. När vi kliver innanför dörren möts vi av tända ljus, gamla vackra julprydnader blandat med nytt och handgjort. Här bor någon som verkligen tycker om att pyssla och dona.
– Det brukar börja vid advent, då åker pyntet fram. Sen plockar jag fram lite då och då ända fram till jul, säger Anna.
 

Men det är inte bara till jul huset är fullt av glada färger. Redan köket, som är det första rum man kliver in i, sprudlar av färg. Den blommiga tapeten på turkos botten bidrar med sitt. Röda burkar, kuddar, dalahästar och Annas blanklackerade köksstol bryter fint mot tapeten. Färgskalan går igen i hela huset, med rött, vitt och färgglada accenter. Det är klassiskt juligt, men med en modern och lekfull twist. På kökssoffan ligger till exempel några av Annas kuddar, sydda i madrasstyg och rådjursmotiv från broderade tavlor.
– Jag går mycket på loppisar och kan inte låta bli att köpa på mig tyger, broderier, möbler och andra prylar som jag sedan kombinerar på nya sätt, säger Anna.

Kontorsstolen blev ett konstverk

Hon klär skickligt om kuddar och även stolar, som den gamla kontorsstolen i vardagsrummet som blivit ett konstverk genom sin nya färggranna klädsel. Även hallens pall har fått nytt tyg av broderade tavlor med fiskarmotiv.
– Jag får ofta frågan hur jag hittar saker på loppis som funkar ihop. Och jag har egentligen inget svar på det. Jag köper det jag tycker är fint.

Det är inte säkert att det blir något av inköpen på en gång. Anna har ett arbetsrum på övervåningen där tyger, garner, färger och arbetsverktyg samlas.
– När jag vill ha inspiration använder jag mig ofta av det som finns där, det kan vara färgburkar och prover på olika nyanser. Mest är det porslin, tyger och garn, sånt som finns hemma.
Många gånger hamnar sakerna på ett bord och blir kvar ett tag.
– På det sättet ser jag sammansättningen varje dag och kan då byta ut något som inte stämmer. Det kan vara att lägga till en annan färg på garnet, eller lägga till en textil, förklarar Anna.

Sedan ett år tillbaka visar hon också upp en del av det hon gör på sin blogg annasrodastoloannat.blogspot.se
– Genom den kan jag både ge och få inspiration och nya idéer. Det är väldigt roligt att få möta så många kreativa människor.
Hon är en yrkesarbetande fyrabarnsmamma, men har ändå en förbluffande förmåga att få tid för sin pyssel- och hantverkshobby.
– Jag tittar inte på tv, skrattar Anna. Det blir många fria timmar bara där. Det här är min form av avkoppling. Jag har alltid hållit på!

Kaminen är en försäkring

Men hon har även ägnat en del tid åt huset i Pieboda i Blekinge som hon och Teuvo köpte tillsammans 1988. Vid inflyttningen målade och tapetserade de om. Under årens lopp har de även tagit bort väggar och inbyggda garderober vilket gett mer yta att röra sig på.
– Det gamla köket slet vi på så länge barnen var små. För sex år sen byggde vi om det, som vi ville ha det.
När de flyttade in skaffade de också en gammal fin gjutjärnskamin som de lät putsa upp och installera.
– Den var bra som en slags försäkring, eftersom det ofta var strömavbrott här under den perioden. Som under stormen Gudrun då alla sattes på prov. Då var vi – med fyra barn – utan el, vatten och fungerande toalett i tolv dagar. Men man kommer på lösningar på allt, säger Anna.

Årets jul kommer familjen att fira grundligt och traditionellt med släkt och vänner.
Julhelgen är också ett bra tillfälle att ta fram och använda många av de loppisfynd som annars sällan får komma till sin rätt. Som de hopfällbara granarna av trä, de broderade julgobelängerna – eller de elva mandelkvarnarna.
– Jag har alltid haft svårt att hålla mig till beskrivningar, utan vill gärna lägga till eller ta bort, säger Anna.

 

Traditionellt julhem med twist
Anna och Teuvo Malmquist-Viippolas hus ligger på landet norr om Karlshamn i Blekinge. Adventsstjärnan lyser och julstämningen är redan på väg trots att snön inte kommit än.
Traditionellt julhem med twist
På övervåningen har Anna ett eget arbetsrum. Skrivbordet är köpt på loppis och ommålat.
Traditionellt julhem med twist
På sängen ligger kuddar som Anna sytt om av broderade tavlor. Överkastet är ett loppisfynd. Säng, Ikea. Tapet, Pip Studio.
Traditionellt julhem med twist
Två gamla vackra dubbeldörrar köpta på loppis leder in till sovrummet. Till höger hänger en gammal brandspruta i mässing. Golv av ek-laminat, från Byggnetto.
Traditionellt julhem med twist
Väggen mellan vardagsrum och matrum har tagits bort, vilket ger en rymlig känsla. Matbordet är hemsnickrat. Stolarna är omklädda och ommålade loppisfynd. Soffa, lampa och soffbord, Ikea. Fåtöljen hittades på Blocket och är omklädd.
Traditionellt julhem med twist
Matbordet har Annas bror gjort av golvplank och försett med hjul så att det är lätt att flytta. Runt bordet står omaka loppisstolar, som målats och klätts om. Tavlorna på tavellisterna byts ut efter säsong.
Traditionellt julhem med twist
Jularrangemang i en såssnipa blir ett fint stilleben.
Traditionellt julhem med twist
Kontorsstolen har fått tyg från en broderad tavla.
Traditionellt julhem med twist
I hallen står en pall som inte liknar någon annan. Anna har klätt den med broderier från tavlor med fiskarmotiv. En rejäl kontrast till väggens Marilyn-tapet. Golv i ek-laminat, från Byggnetto.
Traditionellt julhem med twist
I kökssoffan ligger några av Annas specialtillverkade kuddar, dessa med broderade motiv av rådjur och Carl Larssons klassiska julflicka.
Traditionellt julhem med twist
Här syns elva av Annas mandelkvarnar. Hon har samlat fler, men alla får inte plats i hyllan.
Traditionellt julhem med twist
Hyllorna i köket är fyllda av vackra plåtburkar som Anna hittat på loppis. Vitrinskåp, Ikea. Köksinredning från Kök & Bygglagret. Trähyllorna har Anna och Teuvo själva snickrat.
Traditionellt julhem med twist
Den gamla gjutjärnskaminen är köpt begagnad och sedan renoverad. Damejeannen hittades på loppis.
Traditionellt julhem med twist
Köksväggarna är tapetserade i glada färger. Bord, soffa, hylla och stolar är loppisfynd som målats om. Tapet, Pip Studio. Klocka, Jysk. Lampa, Ikea. Golv, Jem & Fix. Julstjärnor, Inreda. Kanelslinga från Tegelgården i Karlskrona.
Traditionellt julhem med twist
Huset som är 140 kvm stort är byggt 1931. Inga större ändringar har gjorts i den ursprungliga planlösningen utom en tillbyggnad på 1960-talet och att några rumsskiljande väggar tagits bort.
Traditionellt julhem med twist
Huset som är 140 kvm stort är byggt 1931. Inga större ändringar har gjorts i den ursprungliga planlösningen utom en tillbyggnad på 1960-talet och att några rumsskiljande väggar tagits bort.
Av Johanna Flyckt Gashi foto Lina Östling
Scroll to Top