Förälskad i amaryllis

Inredning

Förälskad i amaryllis

Fylliga och spinkiga, fräkniga och randiga. Amaryllis finns i så många olika skepnader att alla hittar en att förälska sig i.

• 26 november, 2013

Här hittar du mer info om ovanliga amarylissorter:

Alverbäcks www.alverbacks.se
Brasbonitas Amaryllis www.kebol.nl
Hadeco www.hadeco.co.za
Hippeastrum www.pacificbulbsociety.org
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik  www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se
Registrerade lökväxter KAVB www.kavb.nl

Förälskad i amaryllis
’Bright Spark’ är en söt liten amaryllis med rödvita klockor. Plastkrukan trollas bort med en linneservett och ett rött sidenband.
Förälskad i amaryllis
Fjärilsamaryllis, Hippeastrum papilio, är en art av amaryllis, den växer vilt i Brasiliens regnskogar. Numera finns odlade former att köpa, t ex ’Delta’, ’Hawai’, och ’Madame Butterfly’.
Förälskad i amaryllis
Spindelamaryllisen ’Bogota’ har mörkt purpurröda blommor med ett dekorativt ådringsmönster som framför allt syns på nära håll.
Förälskad i amaryllis
’Trentino’ är en ljuv, gräddvit småblommig sort med en tunn mörkrosa kant runt kalkbladen. Blombladen ser ut att rodna i kanterna.
Förälskad i amaryllis
’Charisma’ är en spännande tvåfärgad amaryllis i lysande rött på vit botten. Det skapar ett dekorativt färgspel där den ena blomman inte riktigt är den andra lik.
Förälskad i amaryllis
Spindelamaryllisen ’Lima’ är en raffinerad blomma med vackert vinröda, eller chokladbruna ränder på en blekgrön botten. Den är en korsning mellan Hippeastrum cybister och Hippeastrum papilio.
Förälskad i amaryllis
Storblommiga ’Rilona’ har en läcker orangerosa nyans. Det är en äldre sort som registrerades i Nederländerna redan 1962.
Förälskad i amaryllis
’Alfresco’ är en amaryllis med dubbla, nästan pionliknande doftande blommor. Många dubbla sorter har ordet ”Nymph” i sitt namn.
Förälskad i amaryllis
’Giraffe’ är en exotisk amaryllis med lite trekantiga blommor med gräddgula, grönskimrande kalkblad prydda med mustigt mahognyröda strimmor.
Förälskad i amaryllis
’Amorice’ är en elegant amaryllis med tvåfärgade blommor i rött och vitt. I blommans mitt lyser ett gulgrönt svalg. Den storblommiga sorten kan bli 22 cm i diameter.

Trädgårdsskribenten Susanna Rosén är verkligen kär i sina amaryllis. Så här skriver hon i sin nya bok ”Amaryllis – älskad vinterblomma!”
– Jag kommer ihåg när jag verkligen föll pladask. Det var i mitten av 1990-talet. Då kom en fullständig explosion av nya sorter i färger jag inte sett förut, så fjärran från den ensamma röda amaryllisen i en julgrupp.

Det var framför allt när jag såg mina första fjärilsamaryllisar med strimmiga blommor som jag blev helt förlorad. 
Den amaryllis som vi har i våra hem till jul bjuder på stor variation och färgprakt, från de arter som växer vilda i Sydamerika till alla korsningar som odlare har fått fram genom sitt förädlingsarbete. De flesta är enkla, andra är dubbla. Vanliga färger är olika nyanser av rött, rosa och vitt, men också gräddgult. Blomman varierar inte bara i färg utan också i mönstring. Vissa är fräkniga, andra randiga eller har ett stjärnformat mönster i blommans mitt.

Också blommans storlek varierar från riktiga giganter med stora spektakulära blommor till dem med ganska små smäckra blommor med amaryllismått mätt. De småblommiga sorterna kan antingen ha medelstora blommor eller räknas som miniatyramaryllis. Några egentliga miniatyrer är de inte, men de mindre blommorna gör att hela plantan ger ett nättare intryck än de storblommiga.

Det är just variationen som gör att man inte borde begränsa sig till att bara ha amaryllis till jul utan se den mer som den vårblomma den är i naturen. Det är kanske dags att vrida tillbaka klockan ett snäpp och få den till en krukväxt som blommar från jul och en bra bit in på våren, den tid då många andra krukväxter går på sparlåga. Det är ju så vi odlade amaryllis förr.

De allra flesta hör till Hippeastrum x hortorum och har den där klassiska klockformen med stora eleganta blommor och väl tilltagna kalkblad. För att få fram dem har man korsat ett antal olika arter med varandra. De arter som ligger bakom dagens julamaryllis är bland annat Hippeastrum leopoldii, Hippeastrum psittacinum (papegojamaryllis), Hippeastrum puniceum (rubinamaryllis), Hippeastrum reginae, Hippeastrum reticulatum (strim-amaryllis) och Hippeastrum vittatum.
När boken ”Amaryllis – älskad vinterblomma!” skrivs, finns 1 281 olika namngivna amaryllissorter…

Text och foto Susanna Rosén Ur boken Amaryllis – älskad vinterblomma!
Scroll to Top