Nybyggare på Öland

Hemma hos

Nybyggare på Öland

De har bytt Holland mot Öland och trodde att de skulle bosätta sig i en dragig Ölandsgård. Men nu har Marion och Casper byggt ett splitternytt hus och är helnöjda – speciellt med golvvärmen.

• 8 november, 2013

Här bor

Nybyggare på Öland

Namn: Casper och Marion med barnen Sanne, 19 år och Emmi, 16 år. Här bor även hunden Hugo, en jack russell-terrier, och katterna Indi och Bo (efter Bo Derek).
Jobbar med: Casper är snickare och Marion är inredningsdesigner och driver webbutiken www.basichus.com.
Huset: Enplanshus på 120 kvm, byggt i lösvirke vintern 2011–2012.

Fakta: Bygg själv

För att få ner kostnaden har familjen gjort mycket av arbetet själv. Grunden är husmodellen ”Safiren” från Fiskarhedenvillan. Materialkostnaden för basmodellen är 752 000 kr inklusive kök, badrum, golv etc. Men familjen köpte bara stommen och Casper har bland annat gjort träfasader och plåttak. Hela familjen har jobbat med husets interiör som tog flera månader att bygga färdig.

Marion och Casper, som ursprungligen kommer från Nederländerna, tog beslutet att flytta till Sverige för sju år sedan. De ville ha en lugn och skön bas för barnen och sig själva.
– Sverige är ett land med mycket plats och mycket natur. Det kan vi aldrig hitta på samma sätt i Nederländerna, säger Marion.
Först gick flytten till Stacktorp på Öland, där de bodde i sex år .
– Men sen började barnen gymnasiet i Kalmar. Det blev för lång väg för dem att åka, så vi började fundera på nytt boende. Att flytta från Öland var aldrig något alternativ.
– Vi har renoverat två äldre hus i Nederländerna och ett i Sverige. Och först letade vi också den här gången efter ett romantiskt gammalt hus. Men vi hittade inget som vi fastnade för, och som hade ett bra pris.
Det var Caspers idé att bygga ett eget nytt hus, helt från grunden.
– Han är snickare. Som snickare ska man en gång i livet ha byggt sitt eget hus. Det är hans motto, ler Marion.
– Jag ville inte först. Men sen kände jag att okej, fast då ska vi bygga huset av lösvirke, utan färdiga byggelement, och bara använda ”riktiga” material som råspont och äkta trä. Inga spånplattor alls!

Alla hjälptes åt

Casper och Marion köpte sin tomt i Färjestaden i mars 2011. När de skulle söka bygglov insåg de att de var tvungna att ha detaljerade ritningar inte bara för det nya husets exteriör utan också för planlösningen på insidan. Rummens placering måste vara färdig och genomtänkt redan innan bygget startade.
– Det var det svåraste. Att ta alla beslut innan man hade själva stommen. Jag vill helst bo i ett hus ett tag för att känna efter, och bo in mig. Sen kan man vara säker på hur man vill placera rummen, säger Marion.
Tanken var att de skulle bygga allt själva inne i huset, och bara anlita hanverkare för att resa stommen.
De började i november 2011. Efter två veckor var ”skalet” färdigt och Casper och Marion tog över.
– Det var spännande att se om vi skulle klara av allt. Även barnen, Sanne och Emmie, hjälpte till mycket med bygget. Utan dem hade vi aldrig hunnit så mycket, så fort, berättar Marion.
Hela familjen har jobbat som ett team under byggtiden.
– Jag skötte planering, räkningar, och tidsbokningar, medan Casper tog hand om allt det andra. Och vi hade en gemensam plan och budget som fungerade.
Även om de försökte hålla ner kostnaderna ville de inte spara in på viktiga saker, som golvmaterial.
– Vi letade mycket på nätet efter det mest prisvärda, och sparade på så sätt pengar.
Och innan hantverkarna satte i gång var de noga med att förklara exakt hur de ville ha det.

Äntligen varm om fötterna

– Det krävs mycket när man ska leda bygget själv och man måste vara beredd på att jobba. Vissa dagar arbetade vi 14 timmar om dygnet. Men efter fyra månader, i mars 2012, kunde vi flytta in. Och vi ångrar ingenting.
Marion hade inte trott att hon skulle kunna trivas så bra i ett nytt hus. Men hon är jättenöjd.
– Man måste våga prova. Jag trodde aldrig jag skulle säga detta, skrattar hon. Men det allra bästa med vårt nya hus är golvvärmen! Äntligen varmt om fötterna efter alla gamla dragiga hus!
Hon tycker också mycket om den stabila köksön i betong som hon och Casper gjutit själva.
– Den blev riktigt tuff!
Huset blev så bra att de ibland drömmer om att bygga ett till.
– Mer modernt och ändå så enkelt som möjligt. Jag tycker om spänningen i att bygga upp något som växer och ger resultat. Det är något som Casper och jag delar. Dessutom har vi varit tillsammans i 24 år och fungerar bra som ett team. Nästa projekt är att bygga en carport med förråd.
– Det behövs. Just nu står allt ute i trädgården, säger Marion.
Hon och Casper lägger ner mycket tid på att både formge och tillverka stora delar av sin inredning. Men utomhus har de låtit naturen sköta sig själv.
– Det går naturligtvis inte i längden i ett villaområde, Men vi köpte en stenmur som på vissa ställen är mer än fyra meter bred. Den är helt fantastisk på sitt eget sätt, den passar bra hos oss. I framtiden när huset är färdigt, kommer vi säkert att jobba med en minimalistisk trädgård.
Men Marions och Caspers stora intresse är den öländska naturen och havet.
– Det är där vi hittar inspiration. Och balans. Jag tror att det är det man hittar hos oss, inredning i balans. 

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top