Sitt på säcken!

Fixa

Sitt på säcken!

Sittsäcken passar inte bara barnen. Är den så här snygg kan den gott få flytta in i finrummet som ett lite mer avslappnat alternativ till soffan eller fåtöljen.

• 4 november, 2013

Sitt på säcken!
Skönt häng i hörnet. Vi sydde saccosäckarna i linnetyg från Designers Guild i blå nyanser. Bord från Muuto, väggklocka, design Arne Jacobsen, George Jensen, lampa ”Hooverlight”, By Sandenholt. Ljusstakar ”Tippetopp” och pläd ”Stripy” båda Oyoy.
Sitt på säcken!
Kardborrknäppning gör det lätt att plocka ut innesäcken när man vill tvätta fodralet.
Sitt på säcken!

Saccosäcken är den perfekta möbeln för barn och tonåringar att slänga sig i, men passar för vem som helst som vill ha en lite mer avslappnat häng än den traditionella soffan eller fåtöljen kan erbjuda. De sittsäckar som finns att köpa är sällan särskilt snygga, eller så har de en prislapp som kan ge skrämselhicka. Men det är ingen match att sy säcken själv, för den som är normalhändig. Det viktigaste är att sy en innersäck som du fyller med kulorna och en yttersäck som du lätt tar av och tvättar. Innersäcken syr du av ett riktigt tätt tyg, vi har använt målarduk som du kan köpa på rulle. 400 liter styrolitkulor som ger sig i väg på rymmen över golvet är ingen höjdare…

 

Det här behövs:

Yttertyg: Tyg 271×135 cm, här har vi använt ett linnetyg från Designers Guild.
Innertyg: 265×135 cm målarduk, finns bl a hos Clas Ohlson.
Kardborrband, 120 cm
Fyllning: 400 l styrolitkulor (kröyerkulor), finns bl a hos Panduro.

 

Gör så här:

YTTERSÄCK:
1. Klipp till tyget och sicksacka alla kanter.
2. Vik 3 cm mot avigsidan längs kortsidorna. Sy fast den mjuka sidan av kardborrbandet ca 4 mm från fållkanten på avigsidan. På den andra sidan syr du kardborrbandets andra del på samma sätt fast på rätsidan.
3. Sy ihop kortsidorna utanför kardborrbandet och stäng kardborrbandet.
4. Vänd tyget med avigsidan utåt. Lägg tygstycket plant med kardborrbandet i ena sidan.
5. Sy ihop en av de öppna sidorna med 1 cm sömsmån.
6. Pressa sömsmånen åt en sida och sy en kantstickning från rätsida.
7. Vik nu tygstycket så att du har sömmen med kardborrbandet mitt fram och inte
i sidan. Nu har säcken en ”strutform”. Sy ihop den öppna sidan, pressa och kantsticka.

INNERSÄCK:
1. Sy på samma sätt som ytter- säcken men utan kardborrband. Sy ihop alla sömmar men lämna ett lagom stort hål i den sista sömmen för att hälla kulorna igenom.
2. Klipp ett hål i ett hörn i påsen med kulor och för det ordentligt in i innersäcken innan du börjar hälla. Var försiktig när du häller och stå gärna beredd med dammsugaren. Sy noga ihop hålet i säcken för hand.
3. Trä yttersäcken över innersäcken och stäng med kardborrbandet.

Av Citrus Press Foto Magnus Klitten
Scroll to Top