Klara kulörer i Ljunghusen

Hemma hos

Klara kulörer i Ljunghusen

Med hjälp av sina närmaste har familjen Morfiadakis byggt sitt eget hus. Det T–formade hemmet avslutas i varje ände med en färgstark fondvägg. – De tre färgerna matchar varandra och ger värme och djup i allt det vita, säger Filippa Morfiadakis.

• 4 november, 2013

Här bor

Klara kulörer i Ljunghusen

Namn: Filippa och Stelios Morfiadakis med Sixten, 6 år, Amanda, 2 år. På tomten bredvid bor Filippas föräldrar Ingela och Ulf Engstrand.
Jobbar med: Filippa är projektledare för Boost by Rosengård, som hjälper arbetssökande ungdomar. Stelios studerar till fastighetsförvaltare.
Huset: Ett trähus på 170 kvm, ritat av arkitekt Ulf Engstrand, byggt 2010 i Ljunghusskogen.

Familjens kostnadseffektiva val

 > Träfasad i stället för puts – för att de kunde spika upp den själva.
 > Trädäck i stället för plattor – för att det är billigare och lättare att bygga.
 > Hållbara maskiner i köket, men billigare stommar och luckor.
 > Dyra fönster och dörrar – för att de aldrig ska bytas ut.
 > Exklusivt kakel i badrummet. Det ska hålla länge.
 > En huskropp som är förberedd för att byggas till – om det blir läge.

Längtan efter en förändring tog en oväntad vändning, både för Filippas familj och för hennes föräldrar. Nu bor fyra generationer på två tomter bredvid varandra i skogen, nära stranden på Falsterbohalvön.
– Hela familjen har sågat, spikat och hamrat. Det är vi som har gjort alltihop, säger Filippa, och lyser lite av stolthet.
För tre år sedan bodde hon och hennes man Stelios i en lägenhet i Malmö, medan Filippas föräldrar, Ingela och Ulf Engstrand, bodde i ett hus i Ljunghusen sedan 25 år tillbaka. Alla fyra längtade efter en förändring.
– Vi ville bort från stan och mamma och pappa var sugna på att bygga sitt eget drömhus. De föreslog att de skulle kunna bygga vårt hus först, som en övning inför sitt eget.
Så Filippa och Stelios började leta efter en tomt. Till slut hittade de en liten och skruttig sommarstuga med stor tillhörande tomt i Ljunghusen och bestämde sig för att bygga där.

Generationsboende har fördelar

Ulf Engstrand, som är arkitekt, ritade en skiss med grundtanken om ett enplanshus med mycket fönster. Huset skulle smälta väl in i miljön, inte sticka ut för mycket i skogen.
Målet var ett så öppet hem som möjligt, med få väggar och dörrar, många fönster och mycket ljus. Enkelt och funktionellt. Formen sattes först, med fokus på att fasaden skulle upplevas balanserad utifrån.
– Sedan ändrade vi lite, berättar Filippa. Vi lade till ännu fler fönster och gjorde en annan rumsindelning. Men själva grundformen är densamma; ett hus utformat nästan som ett T. När det var klart såg vi hur de olika funktionerna vi ville ha kunde klämmas in.
Det bästa med huset har samtidigt blivit det sämsta, nämligen fönstren.
– Huset skulle gärna vara energisnålt, men första vintern var en riktig vargavinter och uppvärmningen kostade massor.
Sedan 2 ½ år skymtar man familjen Morfiadakis hem inne bland tallarna. Filippas farmor Ulla har också fått ett gästhus där, och på tomten bredvid håller Filippas föräldrar som bäst på att färdigställa sitt drömhus.

Filippa konstaterar att generationsboende har många fördelar.
– När jag var liten bodde min mormor och morfar i en lägenhet i vårt stora hus i tio år. Och under ett helt år bodde Stelios, Sixten och jag hemma hos mamma och pappa medan vi byggde det här huset.
– Nu äter vi tillsammans någon gång i veckan, hjälps åt med trädgårdsarbete och mamma och pappa hämtar barnen på dagis en gång i veckan.

Matchade fondväggar

Filippa och Stelios har sett hela huset som ett enda rum när de inrett.
– En helt neutral grund av vitt, svart och grått kan tyckas lite tråkigt till en början, men det ger utrymme att välja kontraster med precis vilka färger man vill, säger Filippa. Vi gillar starka färger och har valt tre kulörer som funkar bra tillsammans.
Står man mitt i huset kan man se de tre fondväggarna samtidigt. Den citrongula längst bort i vardagsrummet, den äppelgröna i sovrummet i ena flygeln och den apelsin- färgade i allrummet i den andra flygeln. Genom hela huset flyter det vitmålade betonggolvet.
– Jag önskar att jag hade fler väggar att måla, men vi har så mycket fönster och fönsterdörrar. Planen är att måla rosa i ett av barnrummen och så finns det en blå nyans i serien ”Zanzibar” som jag vill ha, säger Filippa.
Tomterna ute på halvön är riktigt dyra, därför har familjens strategi varit att hålla igen på sådant som med åren kommer att bytas ut, och lägga mer på inredning och material som ska hålla riktigt länge.
Valet att bygga alltihop på egen hand tror de har hal-verat kostnaden för husbygget.
– Ju mer vi gjorde, desto mer lärde vi oss.
Att det är möjligt att bygga ett hus på egen hand och kunna påverka det allra mesta är det som Filippa och Stelios tycker har varit det allra roligaste med husbygget.
– Men vi hade ju aldrig kunnat göra detta ensamma. Vi är så tacksamma mot mamma och pappa som lagt så mycket tid, säger Filippa.

Av Ida Magntorn Foto Tine Guth Linse
Scroll to Top