Färgskolan: Så här lyckas du med accentväggen

Fixa

Färgskolan: Så här lyckas du med accentväggen

Färgstarka accentväggar ger hemmet karaktär och skapar både spänning och stämning. Här är några tips på hur man kombinerar kulörerna!

• 4 november, 2013

Färgcirkeln

Färgskolan: Så här lyckas du med accentväggen

Färgcirkeln innehåller regnbågens alla färger. Om man väljer att måla väggar och kanske några möbler med flera kulörer i samma fjärdedel av färgcirkeln, ökar man chanserna att skapa harmoni i hemmet.
Att välja två komplementfärger, det vill säga färgerna som är mitt emot varandra i cirkeln, är en annan spännande lösning. Dessa skapar stora färgkontraster tillsammans, men uppfattas ändå av de flesta som harmoniska. Komplementfärgerna ser starkare ut ihop än var för sig.
För att få en varm framtoning i rummet bör man välja kulörer ur den gulröda delen av cirkeln. Den blågröna delen ger en luftigare och svalare karaktär, vilket kan vara en fördel i ett litet rum. Varmare kulörer har på
motsvarande sätt en förminskande effekt.

För att en knallig fondvägg ska komma till sin rätt gör man klokt i att satsa på en lugn bas med mycket vitt, grått och beige. Tack vare sådana neutrala färgval får fondväggar i starka accentfärger som grönt äpple, apelsin och citron det utrymme de behöver.

Alla tre kulörerna är hämtade ur kulörserien ”Zanzibar”, som tagit inspiration av prunkande grönska, tropiska växter och färgsprakande blommor. Serien är sammansatt av inredaren Nanna Lagerman, för Beckers.
Om man vill måla flera fondväggar, men inte känner sig säker på att själv kombinera kulörerna, är det inte så dumt att hålla sig till en kollektion från en färgtillverkare. De tar hela tiden fram nya kollektioner i samarbete med kunniga inredare – och då är matchandet redan gjort av ett proffs.
Den som vill bestämma helt själv kan ha som tumregel att välja kulörer med samma svarthet – särskilt om man ser flera fondväggar från samma plats i hemmet. Då blir helheten balanserad. Svartheten är de första två siffrorna i kulörens NCS-kod, exempelvis i den gula väggfärgen som har koden S 0575-G90Y. Det första tiotalet (05) anger procent svarthet. Det andra tiotalet (75) anger procent kulörthet. Den sista kombinationen anger kulörton, grön med 90 procent gul.

Färgskolan: Så här lyckas du med accentväggen
ORANGE (S 0585-Y30R)
”Bububu Orange”/”Zanzibar”

Så påverkar den dig: Orange sprider en känsla av värme och energi. Den stimulerar kreativiteten och i relativt ljusa nyanser är den inbjudande.
Färgskolan: Så här lyckas du med accentväggen
GUL (NCS: S 0575-G90Y)
”Chawka Gul”/”Zanzibar”

Så påverkar den dig: Gult är välkomnande och sägs få hjärnan att arbeta bättre. Den passar bra i ett rum för socialt umgänge.
Färgskolan: Så här lyckas du med accentväggen
GRÖN (NCS: S 0570-G40Y)
”Pemba Grön”/”Zanzibar”

Så påverkar den dig: Grönt anses vara lugnande och används för att skapa balans i ett rum – men den här äppelgröna får nog snarare anses vara pigg och stark. Grönt är den färg som vi kan uppfatta flest nyanser av. Kanske är det därför det är svårt att matcha olika gröna toner som mossgrönt, ärtgrönt och limegrönt.

Förändra formen med färg

Det är lätt att fastna i valet av kulör när man ska måla i ett rum, men minst lika viktigt är det att välja vilken eller vilka väggar man ska måla! Det är helt avgörande för hur rummets form kommer att upplevas.

> En mörk färg på väggen längst bort gör att rummet känns kortare. Den här effekten får man av en fondvägg. Placera alltså gärna fondväggen på en av kortväggarna i ett avlångt rum eller en lång korridor. Då upplevs rummet som mer kvadratiskt och harmoniskt.

> Om två motsatta väggar målas i mörk ton upplevs rummet som smalare än det egentligen är.
Tänk på att det kan bli korridorkänsla i ett smalt kök med mörka skåp på två motstående väggar.

> Takhöjden känns lägre om färgen på väggarna inte målas ända upp i tak. Ett bra trick att använda till exempel i ett litet barnrum eller badrum med högt i tak.

 

Av Sara Hellström Foto Tine Guth Linse
Scroll to Top