Blomstertid i gamla butiken

Hemma hos

Blomstertid i gamla butiken

I familjen Skoglunds udda etagelägenhet blommar väggarna från golv till tak. Lyckan är att leva lantligt mitt i stan, med köksingång från gården.

• 28 oktober, 2013

Här bor

Blomstertid i gamla butiken

Namn: Catarina och Rober Skoglund med dottern Stella, 5 år.
Gör: Catarina arbetar i en klädbutik och Robert på ett sjösäkerhetsföretag.
Lägenheten: Trea i två etage på totalt 76 kvm i stadsdelen Kungsladugård i Göteborg. Landshövdingehuset är byggt på 1320-talet.

Helrätt hörna

”Lägenheten har varit svårmöblerad på sina ställen. Först visste vi inte vad vi skulle göra med hörnan där det funnits ett litet pentry. Några föreslog att vi skulle installera en toalett där eller en tvättstuga. Men bekymret för oss har hela tiden varit förvaring av våra skivor och böcker. När vi själva till slut kom på att anlita en möbelsnickare för att platsbygga en hylla där vi kunde förvara alla våra vinyler kändes det helt rätt!”

I stadsdelen Kungsladugård i Göteborg kantas många gator av klassiska landshövdingehus. Trots den ståndsmässiga beteckningen byggdes dessa hus, med nedervåning i sten och övervåningar av trä, ursprungligen för stadens arbetarfamiljer. I dag måste man snarast räkna sig till den välbeställda medelklassen för att ha råd att bo här.
De pittoreska kvarterens bevarade innergårdar är en viktig del av attraktionskraften – och var också en av anledningarna till att Catarina och Robert Skoglund bestämde sig för att slå till på en trea på Älvsborgsgatan för fem år sedan.
– Vi fastnade först och främst för den annorlunda planlösningen. På visningen klev vi rätt in i köket från innergården. Och föll direkt!, säger Catarina.
Familjen bodde tidigare i en hyrestvåa på andra sidan gatan och trivdes bra där. Men med dottern Stella kom önskan om fler kvadrat. Bostaden de nu flyttade till var egentligen en butiks- och lagerlokal i gatuplan sammanslagen med en lägenhet en trappa upp.
– Det kändes bra att huset har en lång historia och att så många människor bott här före oss. Vi gillade också känslan av att bo på ett ställe, som inte från början är tänkt att bo på, som är fallet med nedervåningen.

Morris står för röda tråden

Vid inflytten var köket nytt och fräscht, men övriga rum i stort behov av renovering. Första genomgripande insatsen blev att slipa och måla alla gamla trägolv. Även den långa innertrappan i furu målades vit. Därpå var det väggarnas tur – nästan varenda en fick ny färg eller tapet. Steg för steg förvandlades den gamla butikslokalen med stort skyltfönster mot gatan och härlig takhöjd till vardagsrum. Ett litet pentry byggdes om till en smatt med fasta hyllor anpassade efter måtten på vinylskivor.
För förstagångsbesökare är hemmet fullt av personliga detaljer – böcker, skivor och tavlor – att ta in. Mest iögonfallande är ändå de mustigt mönstrade tapeterna som återkommer i flera rum. – Vi följer inte någon speciell inredningsstil, och har ingen tanke på accentfärger eller liknande. Vi köper helt enkelt det vi tycker är fint. De flesta möblerna har vi hittat på loppisar och i antikaffärer här i närheten. Väldigt praktiskt eftersom vi inte har någon bil, säger Catarina.
– Men visst märks det att vi tycker om den brittiska looken, som kan vara ganska oförutsägbar. Lägenhetens enda röda tråd är nog William Morris-tapeterna.

Slitsamt renovera badrum

När badrummet skulle renoveras bestämde sig Catarina och Robert för att ta sig an projektet själva, tillsammans med Roberts pappa. Det visade sig bli en besvärlig utmaning, trots att de anlitade både rörmokare och elektriker.
 – Det tog upp till ett halvår att få hela badrummet klart. Det är utan tvekan det mest slitsamma vi gjort i lägenheten! Det finns så många regler som måste följas när våtrum renoveras. Med facit i hand hade vi nog anlitat proffs.
Vardagsrummet med sin mäktiga takhöjd på 4,5 meter har blivit ett självklart favoritrum, men på sommaren är köket platsen nummer ett för alla i familjen.
– Det är en enorm frihetskänsla att kunna kliva ut i trädgården samtidigt som man lagar mat! Tidigare bodde vi tre våningar upp utan vare sig hiss eller balkong, så vi tänker på det nästan dagligen.
Även om köket var fint och fräscht när familjen flyttade in, har Catarina och Robert länge sett fram emot att få sätta sin egen prägel på rummet. Det får bli nästa projekt – och det laddas för radikala grepp. Golvet, skåpen, bänkskivan och kylskåpet, allt ska rivas ut.
– Vi vill höja taket för att få in mer ljus och rymd, och platsbygga ett skafferi, säger Catarina längtansfullt.

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top