Cool känsla i Kalix

Hemma hos

Cool känsla i Kalix

Kök, matsal, sovrum och badrum med bastu... När Johanna och Markus inredde uthuset ville de vara generösa mot gästande vänner, men snåla med utgifter. För att fixa rätta möblemanget drog Johanna till skogs, mitt i snöstormen.

• 25 oktober, 2013

Här bor

Cool känsla i Kalix

Namn: Johanna Eliasson, 24 år, och Markus Forsberg, 26 år, med chihuahuan Akilles.
Gör: Johanna är inredare på Ikea i Haparanda och har egna bloggen formge.blogg.se. Markus är skogs- och timmerhuggare.
Huset: Bostadshuset, delvis från 1850-talet, är 170 kvm och uthuset 200 kvm. Tomten är ca 7 000 kvm

Att vara gäst hos Johanna och Markus måste vara en lyx. Inte nog med att man får ett fullt utrustat uthus att rå sig själv i. Man får också ett värdpar som älskar att ställa till med stora middagar och ha många gäster (helst övernattande). Och utsikt över Kalixälven från terrassen.
– Både jag och Markus har stor släkt och många vänner, och vi gillar verkligen att ha folk omkring oss. Med en extrabostad på tomten behöver vi aldrig bekymra oss för oanmälda gäster, säger Johanna.
Uthuset med gästboningen ligger högt på den 7 000 kvadratmeter stora tomten, som ledigt även har plats för ett stort bostadshus och en bakstuga. Ordet ”uthus” leder kanske tankarna till en mindre byggnad, men här handlar det snarare om en rejäl ladugård. Totalt förfogar Johanna och Markus över en boyta på sammanlagt 370 kvadratmeter, inklusive förråd och garage.
– Vi reflekterar inte över att vi bor stort, eftersom vi båda är uppväxta på landet och vana vid att ha stora ytor omkring oss. Jag har bott i Stockholm, men trivs inte när det känns trångt, säger Johanna.

Släpade virke med skoter

Flyttlasset gick i december 2011. Bostadshuset krävde ingen renovering, men fick sig ändå en invändig uppfräschning med nya tapeter och ny färg. Ganska omgående började Johanna i stället rikta sitt inredningsintresse mot annat håll: uthuset. Förr i tiden, när det bedrevs jordbruk här, var uthuset ett stall. Senare inreddes delar av längan till bostad. När Johanna och Markus flyttade in dominerades uthusets rum av färgglada väggar och mörka snickerier.
– Jag ville behålla den gamla känslan i uthuset, men ändå göra det ljust och modernt. Inspiration har jag hämtat både från naturen och den industriella looken, berättar Johanna.
Redan på idéstadiet gick hon proffsigt tillväga och gjorde en moodboard med inspirerande bilder och mate-
rialprover. Utgångspunkten var att inreda med billiga loppisfynd, arvegods samt egensnickrade möbler och detaljer.

– Jag var så ivrig att sätta i gång, och allt byggde på att det inte skulle kosta så mycket. Det enda vi lagt pengar på är golvet, målarfärg och lite ny textil.
En hobby Johanna haft sedan länge är att renovera och sälja begagnade möbler. Steget till att göra egna möbler kändes inte så stort. Hon började dryfta tankarna med sin pappa, som timrar småstugor och är den som lärt Johanna att snickra.
– Hans sätt att arbeta med olika typer av virke har varit en viktig inspiration för mig. En kväll berättade han att det fanns en förfallen lada i hans skog, som jag kunde få ta delar av. Och det triggade min tjurighet att mitt i snöstormen dra hem gammalt virke med skoter!
Efter några veckors torktid byggde Johanna ett långt – ”jättefränt!” – matbord med plats för många gäster, därefter en lika lång bänk. Av två ladugårdsdörrar blev
det en sänggavel, och spillbitar räckte till både en spegel och en liten vägghylla. Tanken var att det grånade virket skulle återupptas i alla rum och skapa en röd tråd i
inredningen.

Framtida fotostudio på loftet

Vita väggar, ljusgrått golv och skira gardiner framhäver nu de äldre, vackert patinerade inslagen. Renskinn, fårskinn och plädar ger en ombonad känsla, som matchas av gamla slitna resväskor och böcker.
Redan första sommaren som nya husägare kunde Johanna och Markus inviga sitt renoverade uthus med en stor fest som samlade omkring 70 släktingar och vänner. Sedan dess har det blivit fler middagar med många gäster, både ute på terrassen och inne i matsalen.
– Uthuset och terrassen är perfekt när man vill kunna springa ut och in utan att vara rädd att smutsa golven alltför mycket. Sommarkvällar kan man dra sig in för att slippa myggen, och på hösten hjälper uthuset till att förlänga utesäsongen, säger Johanna belåtet.
– Nästa sommar kommer vi att flytta ut till uthuset själva, för det är svalare och skönare här då. Förr i tiden gjorde bönder ofta så, och passade på att städa ur det vanliga bostadshuset ordentligt. Vi får väl se hur det blir med den saken, men ombyte blir det i alla fall!
Längre fram finns planer på att inreda uthusets stora loft, bland annat med en fotostudio.

Text Eva Wrede Stylist Johanna Eliasson Foto Tomas Bergman
Scroll to Top