Test: Källsorteringssystem

Konsument

Test: Källsorteringssystem

Sortera lätt - och rätt. Källsortering ställer stora krav på sopkärlen under diskbänken. Vi har testat åtta modeller och hittat en prisvärd vinnare.

• 18 oktober, 2013

Så testade vi:

Åtta källsorteringssystem har installerats i ett normalstort köksskåp. Produkterna är betygsatta efter kriterierna kvalitet, kapacitet, design, funktion och prisvärde. Måtten är angivna efter HxBxD. Det angivna priset är ungefärligt och maxbetyg är 5.

Sopsortera rätt

Förpackningar ska rengöras innan de kastas även om det inte behöver göras så noggrant. Förpackningen sorteras efter det material som den till största delen är tillverkad av. Det gör inget om det sitter kvar en bit av något annat material på förpackningen.

Test: Källsorteringssystem
BÄST I TEST
Fabrikat/modell: Stala EKO 2 PK
Pris: 580 kr
Antal kärl: 2
Volym: 2×10 liter
Material: Plast och lackad plåt
Omdöme: Hög kvalitet i detaljer och material. Plus för ett mindre kärl som passar bra för bland annat batteriinsamling. Enkelt att montera, bra handtag. Ett integrerat lock för hela setet. Det går att dra ut setet för att lyfta ur båda kärlen utan problem, i motsats till flera andra system.
Betyg: 4/5
Test: Källsorteringssystem
BÄSTA BUDGETVAL
Fabrikat/modell: Ikea Rationell källsorteringssystem
Pris: 350 kr (utdrag, 2 behållare, 2 lock)
Antal kärl: 2
Volym: 2×14 liter
Material: Plast, syntetiskt gummi, stål
Omdöme: Medelhög kvalitet. Gedigna kärl, handtagen är fastmonterade vilket är ett plus. Lätt att nå båda hinkarna. Locken måste monteras, något svåra att få på plats. Setet är enkelt att dra ut från skåpet men du behöver böja dig en bra bit för att nå. Helt klart en godkänd produkt för pengarna.
Betyg: 3/5
Test: Källsorteringssystem
Fabrikat/modell: Pelly 610005
Pris: 400 kr
Antal kärl: 2
Volym: 2×10 liter
Material: Metall, plast
Omdöme: Ingen hög kvalitetskänsla men helt god-känt vad det gäller detaljer och material. Testets minsta volym. Går relativt fort att montera, tydliga instruktioner. Utdragshandtag saknas. Bakre kärlet krångligt att få ut jämfört med det främre. Medelprodukt för medelpris.
Betyg: 3/5
Test: Källsorteringssystem
Fabrikat/modell: IMA Select 3
Pris: 600 kr
Antal kärl: 3
Volym: 2×13, 1,6 liter
Material: Stål, plast
Omdöme: Setet har en del repor, vilket drar ner kvalitets-intrycket. Mycket enkelt att montera. Ett handtag kommer dock inte riktigt på plats utan hoppar ur sitt läge. Lite knepigt att få loss hinken som står längst in. Enkelt att rengöra och setet rullas smidigt ut.
Betyg: 3/5
Test: Källsorteringssystem
Fabrikat/modell: Franke Cube 41
Pris: 1 500 kr
Antal kärl: 2
Volym: 2,8 liter
Material: Plast, aluminium
Omdöme: Hög kvalitet och testets största volym. Installationen är krånglig, det automatiska utdraget är svårt att få på plats. Ett lock över båda kärlen. Man får krångla lite för att få ner hinkarna i tråget. Däremot går båda kärlen att dra ut ordentligt med rejäla handtag. Dyr.
Betyg: 4/5
Test: Källsorteringssystem
Fabrikat/modell: Intra Ekko 3
Pris: 800 kr
Antal kärl: 3
Volym: 2×8, 1×6 liter
Material: Plast, metall
Omdöme: Plastiga kärl med budgetkänsla. Utdrags-ställningen dock snäppet bättre. Något svårmonterad ram. Plus för att kärlen är i olika färger. Handtagen är plastiga och något svåra att få på plats. Svårtydd bruksanvisning som inte finns på svenska.
Betyg: 3/5

Ett enda sopkärl duger inte längre för den som vill sortera rätt.
Vi har testat system med utdragbara set som kan installeras i köksskåp. Modellen från Sansac Sorteraren är den enda som kan monteras på sidan av skåpet. Fördelen är att du inte behöver böja dig ner så långt för att dra ut det. Kärl som placeras på botten av skåpet är i stället mer stabila.
På vissa modeller finns det utdragshandtag som gör det lättare att komma åt. Franke Cube 41 är den enda som automatiskt dras ut när du öppnar skåpdörren, men är något krånglig att montera.

Kärl med variation
Ta en titt på kärlens handtag. En del ska monteras och det kan vara svårt att få dit dem rätt. De bör inte heller ha några besvärliga kanter, där skräp kan fastna.
Intras Ekko 3 är det enda system som har kärl i helt olika färger, vilket underlättar sorteringen

Av Linda Lundin/Wiseguide
Scroll to Top