Inredningsskolan del 6: Matplats

Inredning

Inredningsskolan del 6: Matplats

Maten blir kanske inte godare, men samtalen längre och skratten fler när man äter på en trivsam plats. Dags att ge hemmets hjärta lite kärlek!

• 16 oktober, 2013

Matplatsens svaga punkter

> Opersonligt
> Steril
> Stökig
> Instängd

Flr inte så länge sedan var ”matsal” vanligare än ”matplats”, i alla fall i bostäder av någorlunda storlek. I dagens öppna planlösningar, med upplöst gräns mellan kök och vardagsrum, är matplatsens placering inte lika självklar. Någonstans i anslutning till köket vill vi ha den, men gärna en bit ifrån diskbänken så att vi slipper se stöket när vi äter. Och inte för nära tv:n och soffan, så vi kan värja oss ifrån ”Bolibompa”.

Bord och stolar är såklart oumbärliga och viktiga för matplatsen – men till trivsel bidrar även allt runt omkring: belysningen, växterna, väggdekorationerna… Så slå vakt om detaljerna när du planerar hemmets viktigaste nav!

 

PS om matplatsen

BELYSNING
En behaglig belysning vid matbordet är viktig – för vi vill ju se maten och middagsgästerna utan att bländas eller sikten skyms av en felplacerad skärm. Ett bra riktvärde är att lampan bör hänga omkring 55 cm ovanför bordsskivan. Ska mindre barn sitta vid bordet får man ta hänsyn till dem, och kanske placera den något lägre. Den smarte väljer en lampa som går att höja och sänka. Är bordet långt kan det behövas flera ljuskällor för att hela skivan ska belysas – antingen väljer man en armatur som redan från början har flera ljuskällor, eller så hänger man upp flera mindre pendlar på rad.

BORD

I centrum för varje matplats står ett bord. Tänk noga igenom hur det ska användas innan du investerar i ett nytt; Hur många ska få plats att sitta runt det? Hur tålig ska skivan vara? Får jag plats med ett runt eller är det bättre med avlångt? Enligt Boverkets riktlinjer bör ett matbord vara minst 80 cm brett och ha 80 cm fri yta runt omkring (50 cm för stolen och 30 cm rörelseutrymme). Total bredd för ett matbord med stolar på sidorna blir då alltså 240 cm. Ett bord som ska kunna förlängas med iläggsskivor utsätts för större påfrestningar än ett vanligt bord. Satsa på kvalitet, annars är risken stor att det snart börjar kärva!

PIFFA!

Bordsytan är värd att vara fin, både dukad och odukad, till vardag som fest.

Text: Eva Wrede Stylist Mette Helena Rasmussen Foto Tia Borgsmidt
Scroll to Top