Inredningsskolan del 5: Sovrum

Inredning

Inredningsskolan del 5: Sovrum

Sova gott behöver vi alla göra – och då gäller det att göra sovrummet till en plats med fokus på vila. Inredningsskolan lär dig hur.

• 16 oktober, 2013

Sovrummets svaga punkter

> Ser stökigt ut
> Svårmöblerat
> Känns instängt
> Inte mysigt
> Ont om förvaring

Egentligen borde det vara enkelt. Ett sovrum behöver ju bara vara bra på en sak: att få oss att slappna av. Ändå blir det gärna förvaringsplats för lite av varje – tidningar och böcker, leksaker, väskor, skor och en ständigt växande klädhög som långtidsparkerar sig i fåtöljen. Kan det bero på att sovrummet är hemmets mest privata plats, ett rum som vi inte så ofta visar upp för våra gäster?
A och O är förstås sängen. Med tanke på att vi spenderar en tredjedel av våra liv i den, är det en möbel värd att satsa på. Om du inte har råd att investera i en helt ny säng, räcker det ofta med att köpa en riktigt tjock och bra bäddmadrass för att höja sovkomforten flera snäpp. Även i kombination med en högst medioker resårmadrass kan den göra underverk!

 

PS om sovrummet

VÄGGAR
Sovrummet är som gjort för att bryta den helvita väggkoden som gäller i många hem. En tapetserad fondvägg, med mönster som tål att både somna och vakna till, ger rummet en ombonad karaktär.
GOLV
Vilket material man väljer till sovrumsgolvet är förstås en smaksak. Men oavsett om det ligger trä eller klinker under fötterna vill man inte mötas av en kall yta när man kliver ur sängen. En lös matta, som smidigt kan tas ut och skakas, förebygger problemet.

BELYSNING
Sover man i dubbelsäng och vill skona sin sängkamrat från bländande ljus, är det enda rätta att satsa på en vägglampa som placeras vid mitten av huvudänden. En mer flexibel variant är att klämma fast spotlightlampor på en hylla ovanför sänggaveln.
 

FÖNSTER
Fönster är viktiga i sovrummet, för är det någonstans vi vill kunna vädra ut ordentligt så är det väl här? Samtidigt är det genom fönstret som dagsljuset kommer – ibland alldeles för tidigt på morgonen! Somliga vill ha heltäckande mörkläggningsgardiner för att kunna sova gott, andra gillar när ljuset silar in genom tunna gardiner. Bra därför om det finns gardiner/persienner/rullgardiner som kan kombineras på olika sätt!

 

Text: Eva Wrede Stylist Mette Helena Rasmussen Foto Tia Borgsmidt
Scroll to Top